Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Živjeti na rubu civilizacije

NOVI SAD - U organizaciji Matice Aškalija u Novom Sadu je početkom tjedna održana konferencija »Aškalije, Romi i Egipćani u suvremenim tokovima društva«, što predstavlja prvi značajniji skup ovih manjinskih zajednica posvećen pitanju organiziranja i zajedničkog djelovanja, te pokušaju artikuliranja vlastitih fundamentalnih interesa. Na skupu su učestvovali prije svega predstavnici brojnih udruženja Aškalija, Roma i Egipćana, iz Srbije, Crne Gore, Kosova, i Makedonije, kao i njihovih političkih organizacija. Pozivu na konferenciju se ,međutim, nisu odazvali predstavnici države, te tako nije bilo ni predstavnika Republičkog ministarstva niti Pokrajinskog tajništva za pitanja manjina. Predsjednik Matice Aškalija Abedin Dino Toplica to je ocijenio kao jasnu poruku o stavu države prema pitanju ovih manjina. »Tri mjeseca su trajale pripreme i naše konzultacije s Ministarstvom i Tajništvom. Dobili smo obećanja da će čak i sufinancirati skup. Međutim, kada se ispostavilo da postoji veliko interesiranje za taj događaj, oni su se distancirali od svega, a danas se eto nisu ni pojavili – niti ministar Ljajić, niti pokrajinski tajnik Tamás Korhec. Mislim da u našim državnim institucijama prosto nisu spremni da podrže ovakve manjine«, kaže za »Hrvatsku riječ« Toplica, nagovješćujući da će se kazeta s konferencije uputiti nadležnima u Vijeću Europe.
    Sudionici Konferencije u Novom Sadu praktično su samo otvorili brojne probleme s kojima se suočavaju ove etničke grupe, nedvojbeno najdiskriminiranije na svjetskoj razini. Romi su najbrojnija etnička manjina u Europi, s 15 milijuna svojih članova, ali u svim zemljama žive uglavnom na marginama društva. Njihovi su domovi na rubovima naselja, žive u socijalno nemogućim uvjetima, rade najmanje plaćene poslove, ili su bez ikakvog posla i prihoda, rijetko idu u školu i imaju najveći broj nepismenih, iznijeto je na skupu. Stoga se u zahtjevima za promjenom toga stanja najprije akcentirala potreba za podizanjem razine pismenosti i inzistiranje na obaveznom obrazovanju, čak i sankcioniranju izbjegavanja školovanja.
    Takav zahtjev je našao mjesto i u zajedničkoj Platformi konferencije u kojoj su sumirani neophodni preduvjeti za poboljšanje socioekonomskog položaja
    Aškalija, Roma i Egipćana, i u krajnjem njihovo integriranje u suvremene tokove društva. Platforma između ostalog sadrži i preporuke upućene institucijama sustava, manjinskim i drugim organizacijama, kao i mjere u svezi s efikasnijom primjenom Zakona o zaštiti manjina. Suština većine preporuka svodi se na veće uključivanje predstavnika manjina u procese rješavanja manjinskih problema, a kao posebno bitno istaknuta je nužnost izgradnje multietničke kulture, podizanje razine tolerancije i borba protiv diskriminacijskog odnosa društva prema ovim etničkim grupama, koje su najčešća i najtragičnija meta etničke netrpeljivost i izljeva nasilja.
V. Laloš

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika