Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Čeka se konstituiranje radnih tijela

NOVI SLANKAMEN - U nedjelju 15. lipnja u Novom Slankamenu je održana tribina pod naslovom »Hrvatsko nacionalno vijeće – prvih šest mjeseci«.
    Tribinu je organizirao i vodio član HNV-a iz Slankamena Vladimir Bošnjak. Znatiželjnih slušatelja je bilo dosta, što je dokaz očitog zanimanja Slankamenaca za dosadašnji rad jedinog zastupničkog tijela hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i Crnoj Gori.
    Bošnjak je upoznao nazočne sa svime što se događalo od 15. prosinca 2002. godine, kada je u Subotici održana izborna skupština, pa sve do danas, kada se polako naziru konture budućeg ustrojstva HNV-a. Posjetitelji tribine dobili su puno informacija o tijeku konstituiranja Vijeća, o izabranim dužnosnicima, te o planiranim aktivnostima do konca godine. Najviše je zanimanja pokazano za konkretne aktivnosti HNV-a, odnosno kada će njegovo djelovanje bitno promijeniti sadašnje loše stanje hrvatske zajednice u Vojvodini, poglavito u Srijemu.
    Bošnjak je iznio vlastito viđenje položaja srijemskih Hrvata, koje se u cjelini razlikuje od, primjerice, subotičke regije, što znači da i vođenje kulturne i svake druge politike mora biti različito. »Trebalo bi požuriti s konstituiranjem radnih tijela HNV-a«, rekao je Bošnjak, »jer će tek tada Vijeće zaživjeti u svoj svojoj punini i opravdati svrhu svog postojanja.«
    Također su pozvani svi Slankamenci koji imaju volje i znanja za sudjelovanje u radu pojedinih radnih tijela HNV-a, da izraze svoju želju za angažiranjem, a ona će biti proslijeđena Izvršnom odboru. Bošnjak je pokrenuo inicijativu za održavanjem javne rasprave na temu »Mogući pravci kulturne politike srijemskih Hrvata«, te zamolio Župni ured i HKPD »Stjepan Radić« da zaključke sa te javne rasprave dostave čim prije.
    Slična Tribina bit će uskoro održana i u Beški, također mjestu u inđijskoj općini sa većim brojem Hrvata.
S. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika