Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sve manja ne­iz­vje­snost oko generala Go­to­vi­ne

Glavna tužiteljica Međunarodnog suda u Haagu Carla del Ponte prekinula je nagadjanja o sudbini odbjeglog generala Ante Gotovine, optuženog za ratne zločine. Tužiteljica, naime, u intervjuu »Jutarnjem listu«, nije prihvatila zahtjev hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da se Gotovina sasluša u svojstvu osumnjičenika, ne optuženika, i da se optužnica protiv njega, na temelju novih dokaza, povuče.
    Nakon što se Gotovina poslije dvije godine oglasio intervjuom u zagrebačkom »Nacionalu« i uz ostalo rekao da priznaje Haški sud, predsjednik Mesić je spremno ponudio pomoć generalu i pisao Carli del Ponte a njegov ured poslao je navodno novu dokumentaciju koja bi, kako se najavljivalo, trebala osloboditi Gotovinu krivnje za etničko čišćenje i progon oko 150.000 Srba, tijekom vojno-redarstvene akcije »Oluja«.
    Hrvatska Vlada izrazila je rezervu prema Mesićevoj inicijativi, upozoravajući na pravila suda po kojima je nemoguće iz statusa optuženika vratiti se u status osumnjičenika. Premijer Ivica Račan pozvao je Gotovinu da se pojavi pred sudom i iznese dokaze koji bi mogli promijeniti ili čak pridonijeti odbacivanju optužnice. Obećao mu je svu pravnu i drugu pomoć koju Vlada može pružiti.
    Javnost je razlike između Predsjednika i Vlade protumačila još jednim sukobom izmedju Mesića i Račana. Obojica su, međutim, odbacila da je riječ o sukobu, naglasivši da se radi samo o različitom pristupu, a da je svima u interesu da se »slučaj Gotovina« što prije okonča na pravedan način.
    U početku se činilo da je preuzimanjem inicijative Mesić zaskočio Vladu, te da je pokazao kako je spreman svoju dobru poziciju u međunarodnim krugovima iskoristiti za rješavanje »slučaja Gotovina«, koji se već dvije godine koristi kao dokaz o nedovoljnoj suradnji Hrvatske s Haškim sudom, što je jedna od glavnih prepreka približavanju Hrvatske Europskoj uniji (EU).
    Rezerve Vlade prema Mesićevoj inicijativi pokazale su se opravdanima. Poslije odgovora Carle del Ponte ispalo je da je Vlada u pravu i da Gotovina može samo u postupku pred Haaškim tribunalom iznijeti argumente koji bi ga oslobodili krivice, kad je već propustio razgovarati s haaškim istražiteljima prije nego što je optužnica bila podignuta. Nakon što su otkriveni mnogi detalji o »slučaju Gotovina«, sada se iznose dokazi da je pokojni predsjednik Franjo Tuđman osobno zabranio kontakte hrvatskih časnika s haaškim istražiteljima i da su u to bili umiješani neki čelnici sada oporbenih stranaka. Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader uzalud govori da današ-nji HDZ nema veze s odlukama o »slučaju Gotovina«, jer je to samo dijelom točno.
    Nakon što su i predsjednik Mesić i Vlada rekli i učinili što su mogli, bez obzira na to tko je u tome stekao manje ili više poena, sada je opet na potezu sam Gotovina. Pred njim je izbor, kao i protekle dvije godine: da se sam preda ili da se i dalje skriva kako ne bi bio uhićen i izručen Haaškom tribunalu, što svakako ne može činiti u nedogled.
    Svojim intervjuom »Nacionalu«, Gotovina je zapravo najviše učinio za vladajuću koaliciju, pokazavši da je za veliki dio njegovih problema kriva bivša a ne sadašnja vlast. Sada bi konačno trebao učiniti nešto i za sebe – suočiti se s Haaškim sudom. Tako izgleda jedino može pomoći sebi, a i Hrvatskoj.                                g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika