Arhiv tekstova Arhiv tekstova

SCG po­vlači voj­sku s Du­na­va

Srbija i Crna Gora odlučila je da će povući vojsku s granice na Dunavu i ubrzati rješavanje ostalih otvorenih pitanja s Hrvatskom kako bi vize za građane SCG bile trajno ukinute, izjavio je, kako piše Večernji list, potpredsjednik Vlade Republike Srbije Čedomir Jovanović, koji je na poziv hrvatskog ministra za europske integracije Nevena Mimice prošlog tjedna boravio u jednodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj.
    »U našim međusobnim odnosima nema nerješivih pitanja niti tabu tema. Srbija je spremna riješiti sva otvorena pitanja. Odluka o povlačenju vojske s Dunava donesena je, a počet će se provoditi nakon što se prihvati potrebna zakonska regulativa koja se priprema« – kazao je Čedomir Jovanović.
    Dan uoči njegova dolaska u Zagreb u Beogradu su zasjedali Vrhovni savjet obrane i Vijeće ministara SCG, koji su raspravljali i o tome da policija od vojske preuzme kontrolu granice. Hrvatska je od 10. lipnja privremeno na šest mjeseci ukinula vize za građane SCG. Produljenje suspenzije viznog režima, kako je priopćila hrvatska Vlada, ovisit će ponajprije o udaljavanju srbijanske vojske s granice, te povratku ukradenih matičnih i zemljišnih knjiga. Mimica i Jovanović razgovarali su o iskustvima dviju zemalja u europskim integracijama i prilagodbi standardima EU. Mimica je istaknuo da je u interesu Hrvatske da SCG što prije uđe u EU, te da je Hrvatska spremna razmijeniti svoja iskustva u europskim prilagodbama.
    »Za Srbiju su odnosi Zagreba i Beograda vrlo važni, jer smo svjesni da put do Bruxellesa vodi preko Zagreba, Sarajeva, Skopja, Sofije… Također smo suglasni da je važno EU poslati jasnu poruku kako su Hrvatska i Srbija spremne riješiti sva otvorena pitanja«, rekao je potpredsjednik Vlade Srbije Jovanović.
    Oba dužnosnika potvrdila su da SCG i Hrvatska namjeravaju donijeti zajedničku deklaraciju o približavanju EU. Taj dokument, čije usuglašavanje nije još počelo i koji neće biti prihvaćen prije summita EU u Solunu, bit će isključivo političke naravi i neće biti obvezujući, niti će imati karakter međudržavnog ugovora. U dokumentu će biti samo nabrojeni elementi političke opredijeljenosti obiju država za ulazak u EU.
    Potpredsjednik Vlade Srbije Čedomir Jovanović sastao se i s predsjednikom Stjepanom Mesićem, premijerom Ivicom Račanom i ministrom vanjskih poslova Toninom Piculom.                                    g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika