Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Van­da­lski iz­l­je­vi mržnje

Vaterpolska reprezentacija Srbije i Crne Gore pobijedila je Hrvatsku u finalu Europskoga prvenstva u Kranju nakon produžetaka s 9:8. Tijekom dana, a naročito nakon utakmice, hrvatski su navijači izazvali nerede na tribini, te stoga na plivalištu nije održana ni službena ceremonija dodjela medalja.
    Uzvratili su srpski izgrednici kamenovanjem zgrade Hrvatskog veleposlanstva u Beogradu, razbijajući izloge po Novom Sadu i demonstrirajući šovinizam u Subotici.
BOJIŠNICA: Izvjestitelj zagrebačkog Vjesnika Andrija Kačić-Karlin nazvao je završetak europskog vaterpolo finala pravim ratom na tribinama. U članku pod naslovom »Podivljali hrvatski navijači pretvorili sportski teren u krvavu bojišnicu« on navodi kako su odmah po završetku utakmice neredi kulminirali u otvoreni rat – hrvatski navijači htjeli su se dokopati simpatizera reprezentacije Srbije i Crne Gore koji su bili smješteni u press ložama (?!).
    Istodobno se na tribinama zbivala prava bitka, hrvatski navijači nakon utakmice zapodjenuli su borbu s pripadnicima slovenskih specijalnih policijskih snaga. Slovenska policija tek je na kraju utakmice shvatila kakvih su razmjera neredi, na početku je na plivalištu bilo tek desetak policajaca, a što je utakmica više odmicala, bili su brojniji i tek njih stotinjak uspjelo je na pojedinim, a ne svim mjestima, osiguravati živote i imovinu.
    Veleposlanik RH u Republici Sloveniji Celestin Sardelić, koji je bio nazočan, na licu mjesta je preklinjao hrvatske navijače da se umire, a ovoj sramoti su bili nazočni i hrvatska ministrica obrane Željka Antunović, ministar branitelja Ivica Pančić, te predsjednik HOO Zlatko Mateša.
Velikom finalu prisustvovali su i državni dužnosnici SCG, šef diplomacije Goran Svilanović i ministar obrane Boris Tadić.
UHIĆENJA: Glasnogovornik policijske uprave Kranja Zdenko Guzi potvrdio je da je uhićeno 14 osoba, od kojih je 13 predano sucu za prekršaje, a protiv jednog će najvjerojatnije biti pokrenut kazneni postupak. Prema podacima slovenačke policije, povrijeđeno je 14 policajaca i 5 navijača.
    Iste večeri na beogradskom Trgu Republike je nekoliko tisuća navijača proslavljalo šampionsku titulu. Kako je zabilježila Beta, oko tisuću građana, uglavnom mladih navijača, okupilo se nešto ranije, oko 21 sat, ispred Hrvatskog veleposlanstva u Ulici kneza Miloša. Oni su zaustavili promet u jednoj traci. I pored dvadesetak policajaca koji su stajali ispred Veleposlanstva, oni su gađali zgradu kamenicama. Dvojica navijača uspjela su se popeti na balkon zgrade i skinuti hrvatski grb i zastavu, umjesto koje su stavili srpsku. Nakon sat vremena, okupljeni građani su se razišli.
    Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske priopćilo je kako se oko dvije tisuće osoba okupilo ispred zgrade Veleposlanstva izvikujući pogrdne parole i nasrćući na zgradu Veleposlanstva, te da su razbijena sva prozorska stakla na prednjoj i stražnjoj strani Veleposlanstva, i uništena rasvjetna tijela. Prema ocjeni MVP RH nadležna tijela Srbije i Crne Gore nisu pravodobno i u potrebnoj mjeri reagirala i zaštitila diplomatski objekt, što im je bila dužnost.
PROSVJED: Stoga je u Ministarstvo vanjskih poslova odmah pozvan veleposlanik Srbije i Crne Gore Milan Simurdić kojemu je uručena oštra prosvjedna nota uz zahtjev da se o nemilim događajima dadu točne informacije, provede istraga i nadoknadi šteta. Ministarstvo je izrazilo i čuđenje zbog neadekvatne sigurnosne procjene o riziku nakon vaterpolo utakmice, u svijetlu nedavnih uhićenja osoba zbog počinjenih ratnih zločina u Republici Hrvatskoj, te potrebe da se preventivno zaštiti objekt Veleposlanstva Republike Hrvatske.
    Hrvatski ministar inozemnih poslova Tonino Picula otkazao je posjet Crnoj Gori zbog incidenta u Beogradu. Crnogorski ministar vanjskih poslova Dragiša Burzan izrazio je Piculi svoje zgražanje događajima u Beogradu.
    Ministarstvo vanjskih poslova Srbije i Crne Gore najoštrije je osudilo incident ispred zgrade ambasade Hrvatske i izrazilo žaljenje zbog tog nemilog događaja. Tim povodom je veleposlanik Republike Hrvatske Davor Božinović primljen u Ministarstvu vanjskih poslova, gdje je upoznat s mjerama koje su poduzete na otkrivanju i kažnjavanju vinovnika incidenta.
    Premijer Srbije Zoran Živković osudio je incidente i nerede hrvatskih navijača u Kranju, ali i izgrede srpskih navijača u Beogradu ispred Hrvatskog veleposlanstva, te u Novom Sadu. »Strašno je da neki ljudi, bolje reći huligani, učine tako nešto i da pokvare uspjeh vaterpolista na tako primitivan način«, rekao je Živković.
    Hrvatski premijer Ivica Račan je pored čestitke hrvatskim vaterpolistima na osvojenom drugom mjestu dodao da su navijači osramotili Hrvatsku i time zaslužili osudu, dok je predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić rekao kako je »na žalost, taj sportski uspjeh i zasluženo slavlje zasjenilo navijačko divljanje na tribinama što je za svaku osudu«.
    Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Josip Ivanović kaže kako neki ne znaju slaviti ni kada pobijede, niti znaju podnijeti poraz, što je balkanska odlika. »Sport je da se time čovjek bavi, ne da ga gleda – a već ako ga gleda, neka to radi kulturno i dostojanstveno. Svako drugo ponašanje nikoga ne amnestira od opće ljudske odgovornosti. Svi događaji koji su uslijedili nemaju nikakvog smisla i samo mogu izazivati dalju eskalaciju. Osnovno je da svatko osudi svoje vinovnike, što je put ka daljoj normalizaciji« rekao je Ivanović u izjavi za »Hrvatsku riječ«.
POUKA: »Ovo što se desilo u Beogradu nije se smjelo dogoditi«, ocijenio je za Radio B92 ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović dodavši da odgovornost za osiguranje Hrvatskog veleposlanstva i svih njihovih službenika snosi zemlja domaćin te da je policija u ovom slučaju morala reagirati odlučnije.
    Na pitanje novinara zašto policija ispred hrvatskog diplomatskog predstavništva nije adekvatno reagirala, glasnogovornica gradske policije Dragana Kajganić kaže: »policija je reagirala i tijekom večeri su privedena 33 lica, protiv njih je podnijeto osam kaznenih prijava, a 25 će prekršajno odgovarati. Od ovih osam, protiv dvojice će biti podnijeta prijava za napad na ovlašteno službeno lice, a protiv ostale šestorice zbog krađa«, prenosi B 92. Predstavnici policije nisu željeli ništa odgovoriti na pitanje kako je moguće da navijači upadnu na teritorij strane ambasade i zamijene zastave, a da policija sve mirno promatra. Socijaldemokratska partija zatražila je u utorak smjenjivanje osobe odgovorne za osiguranje diplomatskih predstavništava u zemlji zbog ovog incidenata.
    Gradonačelnica Beograda Radmila Hrustanović uputila je Hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu pismenu ispriku zbog napada na ambasadu u kojoj stoji da smo »po tko zna koji put vidjeli da sportska pobjeda može biti poraz za one koji u njoj ostanu bez dostojanstva, pristojnosti, poštivanja i samopoštivanja«.
    Predsjednik Hrvatske građanske inicijative iz Tivta Dalibor Burić izjavio je da se nakon vaterpolo meča ponovilo vrijeđanje Hrvata na nacionalnoj osnovi. Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Silvio Marković rekao je da su u Donjoj Lastvi kod Tivta iz navijačke kolone pojedinci pucali iz pištolja i zaustavljali se pred kućama u kojima žive Hrvati, uzvikujući »ustašo, ustašo«, s podignuta tri prsta.                  g 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika