Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nema više pretplaćenih

Tijekom proteklog vikenda odigrana je većina kvalifikacijskih utakmica po skupinama u kojima se natječu nacionalne momčadi– kandidati za odlazak na Euro 2004. koji će se igrati sljedeće godine u Portugalu. U ovakvoj, mini ligaškoj, vrsti natjecanja svaka utakmica je važan ispit, na kojemu padovi mogu biti vrlo nezgodni za zadovoljavajući konačni ishod koji donosi željenu vizu za prvoplasirane, te šansu u baražnom razigravanju za drugoplasiranu selekciju u skupini.
    Ali u trećem nogometnom stoljeću (moderna verzija datira od druge polovice 19. vijeka), nitko više nije »privilegiran«, niti ima pretplaćenih na velike UEFA-ine i FIFA-ine priredbe. Ispiti se moraju redovito polagati…

Hrvatska: Izabranici Otta Barića natječu se u 8. kvalifikacijskoj skupini, u kojoj trenutačno zauzimaju treće mjesto sa 7 osvojenih bodova iz četiri odigrana susreta (2 pobjede, 1 neodlučena, 1 poraz), boreći se s momčadima Bugarske, Estonije, Belgije i Andore. Nakon kiksa u prvoj utakmici protiv Estonije u Osijeku (0:0 koji surovo potvrđuju naslov), te poraza protiv Bugarske (0:2 u Sofiji), tek su pobjedom protiv Belgijanaca (4:0 u Zagrebu) istaknuli ozbiljniju kandidaturu za putovanje na portugalsku smotru najboljih. Predstojeći susret s Estoncima u Talinu pokazat će pravu mogućnost ove selekcije »vatrenih«, od koje se posve objektivno očekuje da krene pobjedničkom stazom svojih uzora koji su nekada bili treća momčad svijeta.

Srbija i Crna Gora: Momčad SCG predstavlja jedno od najneprijatnijih iznenađenja tekućih kvalifikacija, pogotovo nakon fantastičnog startnog remija protiv favoriziranih Italijana na njihovom terenu. Poslije rutinirane pobjede nad Finskom (2:0 u Beogradu), svi su Savićevićeve izabranike gotovo sigurno vidjeli u Portugalu 2004., ali sljedeći nogometni ispiti donijeli su posve negativne, poražavajuće rezultate. Prvo je uslijedio domaći šok remi protiv anonimusa iz Azerbejdžana (2:2 u Podgorici), koji uslijed neriješene političke situacije u svojoj zemlji niti ne igraju domaće prvenstvo (ponovno potvrda opravdanosti naslova ovog teksta), da bi finska »pljuska« (0:3 u Helsinkiju) čini se potpuno zatvorila vrata samita najboljih. U 9 kvalifikacijskoj skupini trenutačno vodi nadahnuta momčad Walesa (maksimalnih 12 bodova iz četiri susreta) ispred »pretplaćene« Italije, Finske, SCG i Azerbejdžana koji svoj jedini bod može zahvaliti »plavim darovateljima«

Njemačka: Još nedavno sve manje momčadi su drhtale izlazeći na travnjak protiv višestrukih evropskih i svjetskih nogometnih prvaka iz Njemačke. Ali ni »Elf« nije više ono što je nekad bio, pogotovo ne u ovim europskim kvalifikacijama. Istina vode ne tablici pete skupine, ali s istim brojem bodova (8) kao i Škoti, koje predvodi, koje li koincidencije, ex-njemački izbornik Fogts. U subotnjem srazu ove dvije momčadi, remisu (1:1 u Glazgovu) više su se radovali, gle čuda, Nijemci, koji su odoljeli napadima ambicioznih »suknjica«. Ne tako davno »panceri« su jedva izvukli živu glavu protiv Litvanije (1:1 doma), te spletom sretnih okolnosti ipak još uvijek slove za preplaćene.
    Poslije ova tri doista ilustrativna primjera generalnog usmjerenja, kojim idu suvremeni nogometni tokovi, protekli vikend donio je još »skalpova« tzv. velikih momčadi.
    Grci su »zasvirali sirtaki« usred Španjolske, »utišavši flamenco« sa 1:0, Island je tek u sučevoj nadoknadi (91. minuta) uspio pobijediti Ovčije otoke (Farski) koji se već godinama turistički natječu u svim mogućim kavalifikacijama. Irci su na jedvite jade uspjeli slomiti Albaniju, također u zadnjim sekundama susreta (92. minuta), momčad koja je proljetos deklasirala moćnu Rusiju (3:1 u Tirani). Ukrajina predvođena svojim nogometnim herojem Ševčenkom teško je dobila nogometno posve anonimnu Jermeniju (4:3 u Lavovu), ostajući u utrci s Grcima i Španjolcima.
    Ne tako davno selekcija BiH je pobijedila Dance (0:2 u Copenhagenu), izazavši erupcije oduševljenja u susjednoj nam zemlji.
    Rezimirajući trenutačni sumrak pretplaćenih na velika natjecanja, ipak ostaje činjenica da će, ukoliko ne bude nekih baš grandioznih iznenađenja ravnih svjetskim čudima, pretplatne karte velikih nogometnih nacija važiti i dogodine u Portugalu. Jer i pored sve manjeg jaza između velikih i malih, on i dalje postoji. Nogomet je najpopularnija igra na svijetu upravo zbog velikih, a mali nek se potrude porasti…     g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika