Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prav­ni­ca ko­ja tu­mači sport

Na svim svjetskim televizijama redakcija sportskog programa dominantno je muška u većini, pa ni Hrvatska radio-televizija ne odudara od te konstelacije spolova na radnom mjestu televizijskog sportskog novinara. Ali rame uz rame s prekaljenim muškim poznavateljima sportskog segmenta života svoje mjesto je pronašla i Mirna Zidarić, tridesettrogodišnja voditeljica, koju često vidimo u sportskim dijelovima svih dnevnih informativnih emisija.

4Kako se diplomirana pravnica našla ispred sportskog mikrofona?
Zapravo to je bio samo jedan splet okolnosti sada već davne 1994. godine. Bila je velika audicija za treći program HRT-a, ja sam se bila prijavila, prošla i završila u sportskoj redakciji.

4Jeste li se bavili nekim sportom?
Bavila sam se, u biti, svim i svačim, ali ništa to nije bilo ozbiljno. Jednostavno sam odrastala uz sport, te se tu razvijala moja ljubav prema današnjoj profesiji.

4Svaki sportski novinar ima neku svoju specijalnost…
Najviše volim tenis, stolni tenis i plivanje, ali kako radim dnevni informativni program obvezna sam pratiti sve po malo.
 
4Okruženi ste mnoštvom muških kolega koji imaju sport u »malom prstu«. Kako je jednoj mladoj ženi raditi s njima?
Super. Redakcijski dio posla mi je najbolji, jer je atmosfera uvijek odlična. Dečki su pravi, stalno se »zezamo« i uživajući obavljamo posao.

4Malo ljudi zna da ste Vi koautorica vrlo popularnog zabavnog kontakt programa »Živi zid« koji ide u predvečernjem terminu svake nedjelje.
Temelji cijele priče oko »Zida« postavljeni su još za vrijeme prošlog svjetskog prvenstva u nogometu, kada smo s uspjehom napravili »Nogometnu televiziju«, koja je naišla na odličan prijem kod gledateljstva. Spoj sporta i zabave pokazao se najboljom formulom u jednom kontakt programu, i odlučili smo to nastaviti u jesenskoj TV shemi. Urednik sportskog programa Bruno Kovačević je idejni autor »Živog zida«, a unutar redakcije je pao izbor na mene da pomognem u idejno-operativnom segmentu realizacije ovog, pokazalo se, dobro primljenog tv programa.

4Gledajući Vas u »Vijestima«, »Sportu danas« i »Živom zidu« u prilici smo Vas vidjeti u posve različitim odjevnim izdanjima. Kako funkcioniraju danas sport i moda na HRT-u?
U informativnim emisijama važe strogo zadana pravila adekvatnog oblačenja, prema kojima se mora decentno odijevati uz »pristojan« odabir garderobe. Što se tiče »Zida«, tu imam potpunu slobodu odijevanja, a kako imam ugovor s tvrtkom »Replay«, ona se brine za moj look.

4Iza televizijskih kamera Mirna Zidarić je obiteljska žena, majka dva sinčića koji također prate sport. Postoji li sportski rivalitet među Vašim ukućanima?
Pa, kao i u svakoj kući, ne navijaju baš svi za istu momčad. Meni je, recimo »Manchester United« najdraži, a moji klinci ga ne vole, pa kad se on susreće s »njihovim« momčadima onda se malo čarkamo prilikom prijenosa. Ali sve je to u fer i u sportskom obiteljskom okviru.

4Kazali ste da Vam je tenis specijalnost, kojeg biste igrača i igračicu izdvojili?
Andre Agassija prije svih, jer to je izuzetan igrač koji je dokazao da je bez premca, a od tenisačica, uz određenu dozu koincidencije, uvijek mi se dopadala njegova današnja supruga Steffi Graf.

4Zaigrate li i Vi nekad?
Ponekad, kada mi to vrijeme dozvoli. Nedavno sam igrala u mješovitom dublu s kolegom Željkom Velom na Roland Garros kvalifikacijskom natjecanju tenisača amatera.

4Kako uspijevate uskladiti profesionalne obaveze s obiteljskim dužnostima prema trojici muških koji Vas čekaju doma?
Ponekad vrlo teško, ali srećom puno mi znači klizno radno vrijeme koje imam prirodom svog posla. Upravo specifičnost profesije sportskog novinara omogućava mi da dosta vremena uspijem ugrabiti i za svoju obitelj.                                         g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika