Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Su­per-gru­pa su­vre­me­nog roc­ka

Na današnji dan 13. lipnja 1967. godine u britanskim, a ubrzo potom i svim svjetskim radnjama ploča, svijetlo je dana ugledao debi album britanske super-grupe »Cream«, naslovljen »Disraeli Gears« (ubrzo, koji mjesec nakon njega pojavio se i »Fresh Cream«). Jednu od prvih super-grupa suvremenog rocka, trio »Cream« sačinjavali su glazbeni velikani iz ranijih R&B i jazz orijentiranih skupina – pjevač, skladatelj, aranžer, basist i usni harmonikaš, diplomac prestižne glazbene Akademije u Edinbourghu, Škot Jack Bruce (Graham Bond Organization, John Mayall Bluesbreakers), irski bubnjar i perkusionist Peter »Ginger« Baker(Graham Bond Organization, Chris Barber Jazz Band, Blues Incorporated), te pjevač i gitarist Eric Clapton (Casey & the Engineers, Yardbirds, John Mayall Bluesbreakers).
    Pod velikim utjecajem američkog, konkretno čikaškog bluza, engleskog rhytm and bluesa s početka 60-ih minulog stoljeća, ali i jazza i glazbe pokojnog Jimi Hendrixa, trio »Cream« je njegovao, u biti, free-form rock svirku, na osnovama dvanaestotaktnog bluesa s dugim improvizacijama svih članova ponaosob, nadrealnim tekstovima pjesnika Pete Browna i duhovitim aranžmanima Jack Brucea. Dugogodišnji producent i povremeni klavijaturist bio im je američki basist, klavijaturist i aranžer pokojni Felix Papallardi, koji je nakon suradnje s njima oformio u New Yorku sopstvenu skupinu »Mountain«, jedan od mnogih sastava koji su u glazbenom i koncepcijskom smislu bili pandan slavnom britanskom bandu »Cream«.
    U svojoj kratkoj ali iznimno uspješnoj karijeri »Cream« su objavili 5 albuma, od kojih dva koncertna, na kojima demonstriraju izvanredno glazbeno umijeće kreativnog improviziranja i nadahnute kolektivne moći sviranja. Takvi se bandovi više, jednostavno, ne rađaju, jer ni prošlost više nije kakva je nekoć (u)običavala biti…No za one nostalgične, ali i za mlađe poklonike dobrog rocka i rhytm & bluesa ostaju vanvremene verzije njihovih skladbi poput »Sunshine Of Your Love«, »Tales Of Brave Ulysses«, »Strange Brew«, »White Room«, »Traintime«, »I Feel Free«, »Crossroads«, ili »I m So Glad«, za slušanje u koncertnoj, »live« izvedbi po mogućnosti. I to što glasnije, tim bolje. Slobodno, odvrnite potenciometre – nije to tamo neki punk…

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika