Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Dje­ca u hr­vat­skim na­rod­nim pje­sma­ma

Sedmi broj časopisa »Kodovi slavenskih kultura«, kojeg tiska i izdaje beogradski nakladnik »Clio«, posvećen je djeci u narodnoj kulturi slavenskih naroda. U okviru ovog broja Ivana Polonijo i Luka Šešo sastavili su katalog motiva djeteta u usmenim pjesmama antologijske zbirke Hrvatske narodne pjesme od 1896. do 1942. u izdanju Matice Hrvatske.

 

Am­ba­sa­do­ri jaz­za u SCG i Hr­vat­skoj

Kvartet američkog pijaniste Boba Albanesea, kojeg uz leadera na glasoviru čine još i flautist i saksofonist Jay Collins, bubnjar David Mead, te kontrabasist Eric Stealer, održat će koncerte i majstorske radionice u gradovima Srbije i Crne Gore, od 8. do 18. lipnja, u okviru programa »Ambasadori jazza« kojeg već šestu godinu organiziraju State Department i Kennedy centar iz Washingtona. Kvartet će nastupiti u Smederevu, Beogradu, Novom Sadu, Kotoru, Podgorici, a potom u Albaniji, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, Bugarskoj i na Kosovu.

 

Et­no – fe­sti­val hra­ne i glazbe
u No­vom Sa­du

U Novom Sadu je 7. i 8. lipnja na Štrandu održan drugi Etno festival hrane i glazbe Vojvodine, na kojem su se promovirale različitosti i bogatstvo Pokrajine i 26 nacionalnosti koje u njoj žive. Na festivalu je učestvovalo više od tisuću članova u 45 glazbenih grupa i ansambala narodnih igara. Festival hrane i glazbe organizira (o) se u okviru programa »Revitalizacija društva putem demokratskog djelovanja« koji sprovodi SDF, a financira USAID.

 

14. ve­li­ka smo­tra fol­klo­ra

U organizaciji KUD-a »Ivan Goran Kovačić« iz Velike i Turističke zajednice Općine Velika, 1. lipnja je održana 14. velika smotra folklora »Čuvajmo običaje zavičaja«. Nastupili su članovi 13 kulturno-umjetničkih društava, među kojima su bili i RKUD »Rudar« iz Raše, u Istri, KUD »Dubrava« iz Solca (BiH), kao i HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta.

 

Exit u pri­pre­mi

Na Petrovaradinskoj tvrđavi od 3. do 6. srpnja održat će se već tradicionalni Exit multimedijalni festival, a posjetioce očekuje gust i nadasve kvalitetan program na četiri bine (Main, Balkan Fusion, Energis DJ i Reggae Stage). Inače, EXIT je postala država, s grbom, zastavom i putovnicom, inozemnim konzulima, pokrajinama, i jedina je »zemlja« koja na lovorikama ima disko kuglu, četiri boje na zastavi (žuta, plava, narančasta i zelena), i pomalo zaboravljeni slogan, veoma nalik negdašnjim hippy-porukama: »State Of Exit čini mjesto po mjeri mladih ljudi koji idu ispred svoga vremena, žele da žive zdravo u sredini koja će biti u skladu s prirodom te da stvaraju uvjete u kojima će živjeti i raditi i živjeti od onoga što rade na način na kojima im odgovara«. Na pomenute četiri bine nastupat će, među ostalima: Tricky, DJ Marky, Stereo MC, Soul II Soul, Apocalyptica, Henry Rollins, Moloko (na slici), Darko Rundek, Darren Emerson, Lotie, Vlatko Stefanovski, Mizar, Terra Deva i mnogi drugi. Organizatori obećavaju više world glazbe, garažnog rocka, drum & bassa, latino, hip-hop i disko zvuka, kao i reggaea, za što je dostatna garancija nastup hodajuće legende ovog žanra Burning Speara. Biti će i happeninga, performancea, instalacija i alternativnog teatra na više od deset scena.

 

Li­panj – mje­sec kul­tu­re u Su­bo­ti­ci

U Subotici će u organizaciji IO Skupštine Općine, Gradske biblioteke/knjižnice/Varosi konyvtar te Američke fondacije za razvoj, od 11. do 30. lipnja biti održana manifestacija »Mjesec kulture«. Program počinje Izložbom finske grafike, u vestibilu Gradske kuće, za isti dan srijedu 11. lipnja najavljen je nastup glazbene skupine »A new state of mind« iz Berlina, u Mini-klubu u Harambašićevoj ulici. U okviru manifestacije najavljeni su i sljedeći sadržaji, koje svakako valja izdvojiti: koncert Roberta Lakatosa i njegovog ansambla (22. lipnja, Velika vijećnica Gradske kuće), razgovor s predsjednikom europskog PEN-centra, jednim od najvećih živućih mađarskih spisatelja i srednjoeuropskih intelektualaca Gyorgyom Konradom (26. lipnja, Gradska knjižnica), izložba slika Nesima Tahirovića (Otvoreni univerzitet, 27. lipnja), te koncert legendarnog dubrovačkog trubadura, kantautora i poete Ibrice Jusića (28. lipnja, palićka Ljetnja pozornica), koji je, i inače subotičkoj publici i svojim brojnim obožavateljima u ovom dijelu naše zemlje, ostao dužan koncertom u okviru nedavne vojvođanske mini-turneje.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika