Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bogatstvo Slavonije

Proteklog vikenda Subotički tamburaški orkestar je bio domaćin Kulturno-umjetničkom društvu »Kristal Sladorana« iz Županje. Gosti su nastupili u subotu 15. svibnja u velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo«, priredivši cjelovečernji koncert. U nedjelju zbor ovog KUD-a je nastupio na susretu zborova u Katedrali sv. Terezije Avilske, gdje su svojim pjevanjem predvodili misno slavlje u nedjelju 16. svibnja.
    KUD »Kristal Sladorana« iz Županje je osnovan 1950. godine. Osnovali su ga radnici Šećerane. Ovo društvo je domaćin brojnim smotrama amatera i osnivač je najveće umjetničke manifestacije u Županji »Šokačko sijelo«. Pri KUD-u djeluje i pjevački zbor, najprije kao ženski, nakon toga se formirao kao mješoviti zbor, te kao takav ove godine ima svoj mali jubilej od 10 godina postojanja i rada.
LJEPOTA ZLATOVEZA: »Mi nismo ptica, a znamo se u visine vinuti, mi nismo oblak, a znamo plavim prostranstvima ploviti, mi nismo sunce, možemo vas svojom ljubavlju ugrijati, osmijehom osvijetliti i pjesmom opjevati« ovim stihovima na početku koncerta gosti iz Županje su pozdravili sve prisutne. Odmah iza toga pozdravu se pridružila i predsjednica ovog društva Anica Baturina, te je u znak zahvalnosti i suradnje prigodan dar uručila organizatoru Stipanu Jaramazoviću. Kako je ona rekla, Stipan Jaramazović je dragi gost u Županji, a upoznali su se preko pjesme i glazbe. No, Stipan je dodao, kako se on u Županji osjeća kao kod svoje kuće, te voli otići tamo i razgovarati s prijateljima o glazbi i bogatstvu naše kulturne baštine. U ljepoti zlatoveza, u sjaju dukata i raskoši šlinga, koncert je započeo s pjesmom i igrom iz Slavonije. Folklorna skupina ovog društva je u toku večeri izvela još i plesove i pjesme sa sjevera Hrvatske iz Međimurja, te baranjske pjesme i plesove. Nasmijani i veseli igrači pokazali su prisutnima, kako su ponosni na svoje običaje i na ljepotu svoje nošnje. Pokraj folklorne skupine tu večer je nastupio i zbor ovog KUD-a. Oni su izveli pjesme iz Slavonije, te razne pjesme iz cijele zemlje. Kao solista je nastupio i prof. Ivan Galović koji se predstavio na gajdama, fruli i tamburi.
    Kako nam je sama predsjednica ovog KUD-a Anica Baturina rekla, ona je u Subotici prvi puta i oduševljena je gradom i ljudima. Društvo ima više sekcija od kojih izdvajaju: tamburašku, dramsku i folklornu. »Županja se može smatrati kolijevkom tamburaške glazbe u Hrvatskoj, jer su iz nje potekli tamburaški sastavi, za koje vjerujem da je većina ljudi čula. Iz Županje su potekli manji tamburaški sastavi kao što su: ‘Lole’, ‘Dike’, ‘Patrija’, ‘Kristali’, ‘Najbolji hrvatski tamburaši’ i još mnogi drugi«, rekla je Anica Baturina.
RADOST PJESME: Repertoar pjevačkog zbora je raznovrsan. Obuhvaća antologijske, svjetovne i sakralne kompozicije raznih autora, te djela hrvatske glazbene baštine. Ipak, kako su nam i sami članovi ovog zbora rekli, najradije zapjevaju obrade tradicijskih narodnih napjeva, osobito slavonskih. Svojom pjesmom doprinose kulturnom životu svoga grada. Posljednjih 14 godina pjevačkim zborom ravna glazbeni pedagog gospođa Suzana Juzbašić. Kao zadnju točku na koncertu svi učesnici su zajedno otpjevali poznatu pjesmu »Kolo igra, tamburica svira«.
    Prisutni su na koncertu mogli vidjeti bogatstvo nošnje, igre, plesa i pjesama, a njihov trud su nagradili oduševljenim pljeskom. I kako je to rekla predsjednica KUD-a »Kristal Sladorana« Anica Baturina na početku ove kulturne manifestacije: »Ovo nam je prvi put da smo u Subotici, no, nastojat ćemo da ne bude i zadnji«. U nadi da će ponovo surađivati sa Subotičkim tamburaškim orkestrom i HKC »Bunjevačko kolo« vratili su se svojoj Županji.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika