Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Manjine pod lupom Helsinškog odbora

23.) Nacionalne manjine u SR Jugoslaviji, Savezno ministarstvo nacionalnih i etničkih zajednica, Beograd 2001., str. 112.

To je prvo, sumarno, godišnje izvješće Savezne vlade o položaju manjina u SR Jugoslaviji, pisano s afirmativno-apologetskog stajališta. Osim što se tu i tamo spominju (i to mahom netočno) u dijelu koji zbirno govori o ostvarivanju manjinskih prava, o Hrvatima se zasebno još piše na dvije stranice (58-59), no također s puno manjkavosti – posve površno i s dosta materijalnih grešaka. Napominjemo da brošura Bunjevce tretira kao samostalnu, od Hrvata izdvojenu, etničku zajednicu – o njima se piše na tri stranice (55-58).

24.) Individualna i kolektivna prava manjina, Helsinški odbor za ljudska prava, Beograd 2001., str. 200.

U knjizi je objavljeno nekoliko uvodnih izlaganja i pedesetak autoriziranih diskusija s Okruglog stola »Nacionalne manjine u Srbiji«, koju je izdavač organizirao u Novom Sadu 8. i 9. rujna 2000., na kojemu su sudjelovali predstavnici svih srbijanskih manjina. U uvodnim izlaganjima se u općim naznakama posve korektno govori o nekom aspektu problema (npr. o nacionalnih strukturi stanovništva, vjerskim manjinama, instrumentima zaštite manjinskih prava, odnosu manjina i izbjeglica, značaju manjina u susjedskih odnosima…), a u diskusiji koja je uslijedila o tome se raspravljalo iz rakursa predstavnika manjina. O problemima koje se tiču hrvatske zajednice u Vojvodini pred sam kraj Miloševićevog režima govorio je Antun Skenderović: o pitanju nepriznatog statusa (str. 52-53), zatim o potrebi postojanja političkih institucija kod manjina (str. 59), o zahtjevu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini za kulturnom autonomijom (str. 75-76.), te o pitanju izbjeglica (str. 91-92). U vidu priloga, u knjizi su objavljena i dokumenta nekoliko manj-inskih organizacija o rješavanju njihova položaja, a među njima i dokument DSHV-a: Kulturna autonomija Hrvata u Republici Srbiji (str. 159-163).

25.) Ljudska prava u Srbiji 2000, Helsinški odbor za ljudska prava, Beograd 2001., str. 188.

Sumarno godišnje izvješće o stanju ljudskih prava u Srbiji za 2000. godinu. Osim ukupnog prikaza (ne) ostvarivanja ljudskih prava, izvješće sadrži i dio »Nacionalne manjine« (str. 126-147), u kojem se na nekoliko mjesta govori i o (ne) ostvarivanju i povredama manjinskih prava Hrvata u Vojvodini.

26.) Nacionalne manjine i pravo, Helsinški odbor za ljudska prava i Humanitarni centar za integraciju i toleranciju, Beograd 2002., str. 148.

Riječ je o ambiciozno postavljenom izvješću o položaju nacionalnih manjina u Srbiji nakon društvenih promjena u listopadu 2000., koji sadrži analizu pravne regulative, zatim istraživanje o primjeni propisa u praksi, rezultate istraživanja javnog mnjenja o tome koliko pripadnici manjina poznaju svoja prava, kakve su im potrebe i kako doživljavaju ostvarenost prava. U dijelu koji govori o primjeni prava, ni u jednom segmentu se o Hrvatima u Vojvodini uopće ne govori, dok javnomnjensko istraživanje u rezultatima donosi i stajališta Hrvata.

27.) Manjine i tranzicija, Helsinški odbor za ljudska prava, Beograd 2002., str. 150.

U knjizi su objavljeno desetak uvodnih izlaganja i tridesetak diskusija s konferencije »Tranzicija i položaj manjina«, koju je Helsinški odbor za ljudska prava organizirao u Beogradu 8. i 9. studenog 2001. Naslovom skupa zadata tema sagleda se iz kutova različitih znanosti (pravne, sociologijske, politologijske…), pristup je općenit – promatraju se manjine qua manjine, a problematiziraju se događaji i procesi značajni za položaj manjina u tek započetoj tranziciji (ponajviše promjenama koje uzrokuje usvojeni Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina). Diskusijom koja referira na položaj i prilike u hrvatskoj zajednici, zabilježen je sudionik Kalman Kuntić (str. 108-109).

28.) Ljudska prava u tranziciji – Srbija 2001, Helsinški odbor za ljudska prava, Beograd 2002., str. 318.

Sumarno godišnje izvješće o stanju ljudskih prava u Srbiji za 2001. godinu. Među ostalim, sadrži i dio koji govori u položaju manjina (str. 164-183), u kojem se nalaze na nekoliko mjesta i podaci o ostvarivanju i kršenju manjinskih prava Hrvata u Vojvodini.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika