Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Izbori u nedjelju

U nedjelju, 15. lipnja biraju se rukovodstva mjesnih zajednica. Istodobno se održavaju dopunski izbori za šest odbornika Skupštine općine u izbornim jedinicama br. 5 – Centar III, br. 7 – Dudova šuma, br. 19 – Mali Bajmok, br. 53 – Čantavir, br. 56 – Novi Žednik, br. 60 – Bajmok. Birališta su otvorena od 7 do 20 sati, a dopunske izbore za odbornike promatra CeSID.


Predstavnici općine
u Osijeku

Predsjednik SO Subotica Géza Kucsera i potpredsjednik SO Bela Tonković boravili su prošlog petka i subote u Osijeku. Pored Papinog dolaska, povod za odlazak u Osijek bio je i susret s predsjedništvom osječke lokalne samouprave. Dogovoren je nastavak suradnje na više područja, od gospodarstva do kulture. Tim povodom očekuje se više osječkih izaslanstava u Subotici na realizaciji dogovorene suradnje.

Dužnosnici pohode
 Suboticu

Bogati politički i diplomatski život grada nastavljen je i proteklog tjedna. Nakon nedavnih posjeta više ministara srbijanske Vlade, premijera Mađarske, Srbije te Vojvodine, proteklog vikenda Suboticu su posjetili predsjednik Skupštine Srbije i Crne Gore Dragoljub Mićunović te potpredsjednik Vlade Republike Srbije Miodrag Isakov.

Zadužbina biskupa
Budanovića

U srijedu, 4. lipnja održana je osnivačka skupština Zadužbine biskupa Budanovića na kojoj je prema donešenom dnevnom redu konstituiran Ured Zadužbine, a za ravnatelja ureda je imenovan vlč. Josip Temunović. Nakon ovog inicijativnog akta pred Zadužbinu i njezinim Uredom su daljnje ostvarivanje zadaća na povratu imovine koja je ostala legatom biskupa Lajče Budanovića.

Komemoracija za
žrtve holokausta

Danas se obilježava stradanje Židova u Drugom svjetskom ratu. SO Subotica i Židovska općina organiziraju komemorativnu sjednicu u Sinagogi i polaganje cvijeća pred spomenikom u ulici Pap Pala gdje je prije 59. godina bio geto, te ispred Sinagoge.

Za europsko radno
vrijeme

Pokrenuta je inicijativa za reguliranje radnog vremena u organima uprave SO Subotica, kako bi ono bilo od 8 do 16 sati, poput pokrajinskih i republičkih organa. Ovim se želi postići bolja kvaliteta rada, veća efikasnost približavanje općinske uprave građanima. Inicijativu su podržali odbornici iz gotovo svih stranaka Skupštine općine, a pokrenuo ju je Slaven Dulić.

III. Festival bunjevačkih pisama

Narednog petka, 20. lipnja u HKC »Bunjevačko kolo« se održava Treći festival bunjevačkih pisama. Na ovoj manifestaciji koja počinje u 21 sat bit će predstavljeno 15 novih kompozicija tijekom natjecanja. Pored natjecanja, gosti festivala su i svirci iz Vinkovaca. Ulaznice se mogu kupiti u prostorijama »Bunjevačkog kola« i kavane »Dukat« po cijeni od 250 dinara za svečanu dvoranu i 200 dinara za baštu, gdje će biti postavljen video bim.

United Games

Festival United games koji se održava od 9. do 15. lipnja okuplja mlade iz više zemalja koji će se pozabaviti temama tolerancije, solidarnosti i zaštite životne sredine. U okviru ove manifestacije je grupa subotičkih mladića i djevojaka posjetila više europskih gradova, članova ovog projekta.

Usvojen LEAP

Odluku o usvajanju radne varijante Lokalnog ekološkog akcionog plana Skupština općine je donijela glatko, bez diskusije. LEAP bi trebao na cjelovit način definirati potrebne korake kojima bi se rješavali ekološki problemi grada od pitke vode, čvrstog otpada, kvalitete zraka, zaštite šuma i zemljišta… Kao članovi komisije za provođenje ovog plana izabrano je četrnaest stručnjaka iz ovih oblasti.

Katarina Karađorđević za subotičko zdravstvo

Nakon akcije »Kultura pomaže ženama«, tijekom koje je za medicinski centar u Subotici nabavljen mamograf, princeza Katarina Karađorđević pozvala je predstavnike subotičke Općine i zdravstva na dogovor radi iznalaženja mogućnosti za osiguranje i drugih donacija subotičkom zdravstvu. O tome je nedavno s gospođom Karađorđević u Beogradu razgovarao predsjednik IO Árpád Papp, doktorica Zlata Kočik i drugi članovi subotičkog izaslanstva.

Raspust na vidiku

Školska godina je pri završetku, a pripreme za upis u srednje škole su u tijeku. Vode se odlučujuće borbe za ocjene i nastavak školovanja. Oproštaj od škole i djetinjstva prolazi u nestrpljivom očekivanju raspusta. Fotografija sa završne svečanosti u jednoj od najboljih škola u općini, OŠ Széchényi István to potvrđuje. Na Internet sajtu www. min. edu. yu/upis mogu se dobiti podrobnije informacije o upisu u srednje škole.


Promjena polaska
autobusa

JP »Subotica-trans« obavještava putnike i korisnike usluga gradskog prijevoza da je došlo do izmjene na liniji broj 9., koja prometuje od Hale sportova do tvornice »Sever«. Promjena se odnosi na termin povratka koji je do sada obavljan u 15,07 sati. Novi polazak od tvornice »Sever« je u 14,07 radnim danima. Ovim se izašlo u susret radnicima tvornice »Sever« koji rade po novom režimu poslovanja. Termin polaska nije mijenjan i on ostaje 6,35 od Hale sportova.

Seminar za poduzetnike

Trodnevni tečaj za poduzetnike – na kojem će se obraditi teme poput: psihologije poduzetništva, reklama i marketing, porezni sustav, novosti knjigovodstva, informatika za poduzetnike, carinske novine, krediti i donacije, održat će se od 19. do 21. lipnja u organizaciji d. o. o. Most - Hid. Kontakt za prijave i informacije 55-28-28.

Proslavljeno 10 godina Yu eco radija

Yu eco radio obilježio je velikom manifestacijom na glavnom gradskom trgu desetogodišnjicu svog postojanja. Već dugo vremena nije bilo toliko mladih i starih na koncertu dobrih vibracija, kao što je to bilo 5. lipnja. Po mnogo čemu specifičan u trenutku kada je pokrenut, a i sada, Yu eco radio proširio se i na televizijski program, te na još jednu frekvenciju, Radio 99. Program »zelene frekvencije« poznat je po brojnim ekološkim temama, dobrom glazbom i servisnim informacijama. Na prijamu koji je organiziran povodom ovog jubileja bili su prisutni i članovi uredništva »Hrvatske riječi«.

Dan MZ Palić
i Tresetišta

MZ Palić i Udruga sportskih ribolovaca »Šaran« proteklog vikenda organizirala je i ove godine druženje za ljubitelje prirode, kulinarstva i malog nogometa. Tijekom vikenda održalo se natjecanje u kuhanju kotlića, malom nogometu i sportskom ribolovu.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika