Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­treb­no je sa­mo jed­no DA – i još mno­go to­ga

Igrom slučaja ili sudbine, i mada ste već odavno digli ruke od svega, upoznali ste recimo svog princa iz bajke. Pomislili ste – možda bi to mogao biti ON! Naravno, sve prave ljubavi obično bivaju krunisane brakom i vi ste htjeli ozvaničit vašu ljubav. Bravo! Stali ste na ludi kamen i odlučili izgovoriti baš tu riječ čovjeku kojeg ste godinama tražili. A dan vjenčanja se pamti cijelog života.
    Poslije perioda u kome je institucija braka kao prevaziđena i zastarjela stvar često stavljana pod lupu, sve više mladih danas se opet odlučuje uploviti u bračnu luku i svoju ljubav ozvaničiti, jer je »Brak zakonom uređena zajednica između muškarca i žene«. Prvo, sklapanje braka kod matičara a potom i u crkvi. I vi ste se odlučili za brak i pred Bogom i pred zakonom. Za taj svečani čin se obično bira period od svibnja do listopada. Ne zaboravite, morate na vrijeme početi s pripremama oko vjenčanja i slavlja. A da bi sve ličilo na bajku povedite računa o svakom detalju, čak i onom naizgled zanemarivom.
    Najprije utvrdite termin kod matičara a potom kod svećenika. Ne zaboravite da osim mladenaca i kumovi moraju biti kršteni ukoliko ste se opredijelili i za crkveni brak. Dva do tri mjeseca je sasvim dovoljno za dobre pripreme.
    Počnite od obilaska radnji i salona za izradu vjenčanica. Probajte vjenčanice do mile volje, ali ukoliko želite nešto posebno šiveno i urađeno po vašoj volji i mjeri, zapamtite da je za izradu nekada potrebno i do mjesec dana.
    Apsolutni hit za ovu godinu je vjenčanica s ručnim vezom od kristala, s gornjim dijelom u obliku korseta. Aktualni materijalu su taft i svila, a moderni su i detalji od perja. Čipke, rišeljea, i puf-rukavi ovog puta su demode. Uz bijelu, sve češće se traži i bež boja, a vrlo su moderne i rukavice koje se biraju u ovisnosti od modela vjenčanice, i obično su bez prstiju. Vijence i glomazno cvijeće u kosi zamijenili su pojedinačni cvjetovi koji se ubadaju u kosu. Nemojte se odlučiti za veo jer je i on out. Izbjegavajte zlatni nakit i birajte štras i kristale. Šminka je diskretna i jedva vidljiva – njeguje se prirodni look. Trudite se da toga dana blistate, da budete najljepša i najzadovoljinija žena na svijetu. Uz vjenčanicu, dakle idu i detalji – cipele, nakit, ukras za kosu, tašnu, frizuru, bidermajer, ukrase za svatove, svadbenu tortu, podvezice...
    Nikako ne zaboravite sastaviti spisak gostiju, jer lijepo ponašanje nalaže slanje pozivnica četiri tjedna prije svadbe. Potrudite se da pozivnice budu što otkačenije i interesantnije. Izaberite neki lijepi restoran u kojem će se održati svadbeni ručak ili večera.
    Na kraju, spomenimo i jedan od najvažnijih – vjenčani prsten. Obično se bira prsten od bijelog zlata, klasičan model, takozvani ruski šaton, s brilijantom. A tu su i burme – najtraženije su one u kombinaciji s bijelim, žutim i matiranim zlatom. Uz to jedan savjet – ne dozvolite vašem suprugu da skine burmu već deset dana nakon vjenčanja. Ne prihvatajte izgovore tipa »Smeta mi dok radim« ili »Žulja me«.
    Nakon vjenčanja medeni mjesec je prilika da se opustite od svih prethodnih mjeseci priprema za taj jedan dan koji bi trebao biti tako zančajan i velik u vašim životima. Tu je taj slatki mjesec koji vam daje priliku da uživate jedno u drugom iz dana u dan i iz noći u noć, jer poslije, kada stigne beba, benkice, prelene… pitanje je kada ćete opet samo za vas dvoje imati tih deset dana.
    Ne zaboravite sjajnu rečenicu iz filma »Love affair« – »Tajna nije dobiti ono što želiš, već željeti to i dalje kada ga dobiješ«. Ako ste razumjeli smisao ove rečenice, onda će ono vaše »DA« s početka priče postati besmrtno i pred Bogom i pred zakonom.                                       M. M.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika