Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Izazov za hrvatske autore

Nakon gotovo trogodišnje stanke prije nekoliko tjedana iz tiska je izašao novi broj (zapravo trobroj 5-6-7) zbornika »Ex pannonia«. Premda izvorno nastao još 1996. kao Godišnjak Povijesnog arhiva u Subotici, od kojega su se do sada pojavila tri broja, ovaj je časopis do sada imao naglašenu ideologijsku funkciju. Izmijenjene društvene okolnosti uvjetovale su reorganiziranje čitavoga pothvata, što je rezultiralo evidentnim promjenama u ovome zborniku, prije svega u uređivačkoj koncepciji, ali i u grafičkoj izvedbi (A4 format, koji se, poradi materijalnih razloga, polako bliži da postane »standard« u subotičkome nakladništvu).
    Nakon uvodne riječi uredništva i kratkog prikaza povijesti subotičkog arhiva, desetak subotičkih autora (S. Mačković, Z. Veljanović, S. Prodanović, Zs. Kunkin, T. Segedinčev, G. Vass, M. Grlica, G. Kiss, E. Libman, O. Kovačev-Ninkov i R. Fleis) u svojim studijama i člancima razmatraju različite teme iz povijesti i kulture grada Subotice. Odmah je uočljiva novina da se radovi autora objavljuju na jeziku i pismu na kojemu to želi svaki autor, za razliku od prijašnje prakse uredništva. Glede samih članaka, premda gotovo svaki od njih obrađuje teme koje se manje ili više dotiču i kulturne i političke povijesti Bunjevaca u Subotici, među radovima se kao posebno interesantni ističu tekstovi Géze Vassa (Szabadka politikai élete a XIX. század második felében) i Mirka Grlice (Blaško Rajić i stvaranje prve jugoslovenske države), a uz ovaj drugi rad publicirano je i nekoliko do sada malo poznatih fotografija Blaška Rajića. Svaki članak ima sažetak na njemačkom, kao standardom jeziku sporazumijevanja kada je u pitanju srednjoeuropska povijest.
    Nova koncepcija »Ex Pannoniae« predstavlja poziv, ali ujedno i izazov kulturnim i znanstvenim spisateljima iz hrvatske zajednice u Subotici, jer je za očekivati da se u novim okolnostima o subotičkim temama u jednom multikulturalnom časopisu piše i na književnom hrvatskom jeziku.
S. Bačić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika