Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ne­ka se pripremi 11. fe­sti­val

Uz nastup Edit Tenji vokalne solistice iz Zrenjanina uz pjesmu i u radosnoj atmosferi na sceni »Jadran«, završen je »Deseti međunarodni festival za djecu - Subotica 2003.« Žiri festivala u sastavu: Viktor Klimčuk, redatelj iz Bjelorusije u svojstvu predsjednika žirija, gospodin mr. Vladimir Predmerski iz Slovačke, gospodin dr. Olaf Bergštel iz Njemačke i mr. Miroslav Radonjić iz Srbije i Crne Gore, jednoglasno je odlučio da se Grand Prix festivala dodijeli predstavi »KRCKO ORAŠČIĆ«, (na muziku Petra Iliča Čajkovskog), Bratislavskog lutkarskog teatra iz Slovačke.
    Diplomu za najbolju režiju, po odluci žirija, dobio je redatelj Jozef Krofta za režiju predstave »Medardo i Pamela« u izvođenju kazališta DRAK iz Hradeca, Češka. Isto tako dodijeljene su sljedeće diplome: Diploma za doprinos dramskom stvaralaštvu za djecu dodijeljena je Murmanskom oblasnom kazalištu lutaka iz Murmanska, Rusija, Specijalna diploma za njegovanje i očuvanje tradicije u marionetskom kazalištu dodijeljena je kazalištu »Pikolo di podreka« iz Trsta, Italija; Karla Bodič je dobila diplomu za glumačko ostvarenje u predstavi »Dolazi cirkus«, Mariborskog lutkarskog kazališta iz Slovenije kao i Žanin Bonin za ulogu u predstavi »Žirafa je najveća« u izvođenju Lutkarskog kazališta Erfurt iz Njemačke. Jimu Gemblu je dodijeljena diploma za animaciju lutaka u predstavi »Krcko Oraščić« u izvođenju Jim Gembla iz Los Angelesa, SAD. Dušanu Tauderu je dodijeljena diploma za ulogu u predstavi »Krcko Oraščić« na muziku Petra Iliča Čajkovskog u izvođenju Bratislavskog lutkarskog teatra iz Bratislave. Također dodijeljena je diploma za ulogu Medarda u predstavi »Medardo i Pamela« Vaclavu Poulu, kazališta DRAK iz Hradec Kralova, Češka.
    Dodijeljene su i dvije diplome ansamblima i to ansamblu predstave »Krcko Oraščić« u izvođenju Budimpeštanskog lutkarskog kazališta iz Mađarske i ansamblu predstave »Mač Anđela« Lutkarskog teatra »Batlejka« iz Bjelorusije. Diplomu za najbolju originalnu muziku dobio je Igor Karlić za predstavu »Trnoružica« u izvođenju Zagrebačkog kazališta lutaka iz Zagreba. Isto se za najbolje tehničko i tehnološko rješenje lutaka dodjeljuje diploma Vesni Balabanić za predstavu »Trnoružica«, Zagrebačkog kazališta mladih.
    Diploma za najbolju scenografiju dodjeljuje se Daliboru Bačau, za scenografiju u predstavi »Medardo i Pamela« kazališta Drak iz Češke. Pokraj ovog velikog žirija postojao je i dječji žiri koji je za najbolju predstavu proglasio predstavu »Komadić« u režiji Emilije Mačković i izvođenju Pozorišta mladih iz Novoga Sada.
    U svakom slučaju X. jubilarni festival, koji se odvijao po salama subotičkih kazališta i uz bogat prateći program »Trgovi i ulice« nije bio samo festival na papiru. Festival je postao mjesto gdje je vladala izuzetno oštra konkurencija i gdje se mogla odmjeriti vještina kazališnih trudbenika na radost njih samih, a najviše na radost njihove najvjernije i najiskrenije publike - djece zbog kojih je sve ovo i otpočelo, prije deset godina. Propreme za sljedeći festival mogu otpočeti.
Ninoslav Šćepanović

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika