Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Du­brav­ka Ugre­{i} od­bi­la na­gra­du
»Ka­ta­ri­na Fran­ko­pan«

Knjigom »Zabranjeno čitanje« Dubravka Ugrešić je osvojila prestižnu hrvatsku književnu nagradu »Katarina Frankopan«, dok su romani »Živi i mrtvi« Josipa Mlakića i »Fukara« Ivana Aralice podijelili nagradu »Petar Zrinski«. No, upravo radi toga što je nagradu dobio (i) Aralica, Dubravka Ugrešić odbila je primiti svoje priznanje. Njih dvoje se, naime, ne podnose još iz vremena kada je Aralica bio kulturno-ideološki »jurišnik« HDZ-a i pokojnog predsjednika Hrvatske, dr. Franje Tuđmana.

 

Pa­pi­na au­to­bi­o­gra­fi­ja sa­mo
na hr­vat­skom

Nedavno (istodobno u Vatikanu, cijeloj Italiji i Poljskoj) tiskana autobiografija Ivana Pavla II, Vrhovnog Oca Rimokatoličke crkve, prevedena je dosad samo na hrvatski jezik.

 

Hr­vat­skim pi­sci­ma bo­lje je va­ni

Kompletno prvo izdanje knjige znamenitog hrvatskog spisatelja, publiciste, esejiste i kulturnog djelatnika Predraga Matvejevića »Druga Venecija« rasprodano je, ali – u Italiji, ne u Hrvatskoj.

 

Mir­ko Ko­va~ dvo­stru­ki la­u­re­at

Mirko Kovač, književnik koji već dulje od decenije izbiva iz Beograda i živi u Rovinju, u Istri, osvajač je dviju međunarodnih književnih nagrada: »Bosanski stećak« kulturne manifestacije »Sarajevski dani poezije«, koju dodjeljuje Društvo pisaca BiH, te nagrade »Vilenica« Društva slovenskih pisaca.

 

Mi­ris ri­ve u No­vom Sa­du i Be­o­gra­du

Pravo iz Splita koncem prošlog tjedna stigla je najpre u Novi Sad, a potom i u Beograd serija fotografija vrsnog splitskog majstora kamere, Feđe Klarića (1946.). Izložba je naslovljena »Splitski đir ljubavi« a na njoj su predstavljeni mahom zaljubljeni parovi. Beogradska postavka ove izložbe realizirana je ponajviše zahvaljujući počasnom članu Foto-kluba Split, legendarnom fotografu Ivi Eteroviću. Foto-klub Split ima jedinstvenu tradiciju-osnovan je 1911. godine, a sem što je predsjednik ove slavne udruge, Feđa Klarić je istodobno i predsjednik Udruženja hrvatskih fotoreportera. Feđa Klarić je više od tri desetljeća fotoreporter Slobodne Dalmacije, nagrađivani suradnik raznih listova sa svih strana svijeta, autor još jedne vrlo zapažene samostalne izložbe - »Face s pjace«. Izložba »Splitski đir ljubavi« nastavlja svoj đir najpre u Sarajevu, a potom u Ljubljani.

 

Kon­cert Su­bo­ti~­ke fil­har­mo­ni­je

U organizaciji Muzičkog centra Subotica, u ponedjeljak 2. lipnja u Velikoj vijećnici subotičke Gradske kuće Subotička filharmonija je pod ravnateljskom palicom maestra Berislava Skenderovića održala svoj drugi ovogodišnji premijerni koncert. Kao i uvijek, prihod s koncerta usmjeren je u humanitarne svrhe.

 

U Pa­zi­nu okon­~an su­sret iz­da­va~a

U središtu Istarske županije, Pazinu, održao se 7. međunarodni susret izdavača »Put u središte Europe«, na kom su učestvovali, među ostalima i dva svakako najrenomiranija suvremena beogradska nakladnika, gorepomenuti »RENDE«, Vladimira Arsenijevića i »Geopoetika«, njegovog sugrađanina i kolege, spisatelja i izdavača, Vladislava Bajca.

 

Kazali{ni maraton u Somboru

Somborsko narodno kazalište već jedanaest godina zaredom sezonu završava nesvakidašnjim, trodnevnim (i noćnim) bdijenjem u kome se kazališne predstave (i druga događanja)  ređaju jedan za drugim u veselom, razigranom i lepršavom ritmu. Kazalište je tih dana centar svih događanja u Somboru. Ravangrad - grad pjesnika, pisaca, grad tamburaša i zelenila, postaje grad kazališta, koje se svim maratoncima, i onima koji su igrali maratonski, i onima koji su gledali maratonski odužuje cvjetnim udarom. Tako glumci i publika napuštaju, do sljedeće sezone svoje kazalište bukvalno zasuti cvijećem koje poput ljetne kiše pljušti sa balkona. A kakvim bi se to tamburašima grad mogao ponositi, ako ne onima koji su svom kazalištu i njegovom jedinstvenom festivalu u zemlji i svijetu, spjevali pjesmu. Zato, (...) »ako hoćeš mondiš biti, maraton ćeš posjetiti«...

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika