Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Izgradnja povjerenja komunikativnim vjepštinama

SOMBOR – »Izgradnja povjerenja« bila je tema cjelodnevne radionice organizirane 24. svibnja u prostoru i u organizaciji Udruženja građana »Ravangrad«. Ovo je bila treća radionica u ciklusu pod nazivom »Razvoj komunikacije i međusobnog razumijevanja«, a u okviru projekta »Osnaženi/aktivni građanin na obje strane Dunava«. Projekt je financirao Fond za otvoreno društvo Beograd.
    U ovim radionicama i TV emisijama, naizmjenično organiziranim u Somboru i u Osijeku s podjednakim brojem sudionika i s jedne i s druge strane Dunava, osnažuju se aktivisti NVO-a i nastavnici, a posebno nastavnici koji predaju po programima za nacionalne manjine – stjecanjem novih znanja i vještina, razmjenom iskustava, uviđanjem svojih moći i odgovornosti. Sudionici su bili iz Bilja, Belog Manastira, Kneževih Vinograda, Stanišića, Čonoplje, Bačkog Monoštora i Sombora.
    Što se dobiva učenjem komunikativnih vještina? Vještina nenasilne komunikacije je proces, koji može imati mnogo različitih primjena. Može se koristiti u razrješavanju svojih unutrašnjih konflikata, tako da se osvijeste i otkriju vlastite potrebe i kad su skrivene iza mnoštva zbunjujućih misli i jezika koje smo navikli koristiti. Ovaj se proces može koristiti u interpersonalnim odnosima za razrješavanje neprijatnih konflikata s bliskim osobama. Neki ova znanja koriste u poslovnim odnosima, a mnogi proces primjenjuju da bi se razriješili konflikti između grupa. Osnovni cilj procesa nenasilne komunikacije je postići da ljudi suosjećajno slušaju jedni druge, tako da mogu jasno uočiti i osobne i tuđe potrebe, kao i da svoje potrebe priopćavaju tako da im drugi požele izići u susret.
    Na ovoj radionici radilo se na primjerima međuetničkih osobnih i grupnih konflikata, uočavanju razlika jezika činjenica od jezika suđenja, i učenju prevođenja sudova u svoje potrebe i potrebe drugih.
U procesu učenja u tri cjelodnevne radionice upoznale su se, povezale i zajedno učile trideset i jedna osoba različite nacionalne i vjerske pripadnosti s obje strane Dunava.
    Radionicu je vodila Nada Ignjatović-Savić, psihologinja iz Beograda, koordinatorica Centra za nenasilnu komunikaciju Beograd.
M. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika