Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Osnovana prva politička stranka Hrvata u Crnoj Gori

KOTOR - U nazočnosti predstavnika hrvatskog veleposlanstva u Beogradu i konzulata u Kotoru, ministra za zaštitu prava pripadnika nacionalnih i etničkih grupa u Crnoj Gori Gzima Hajdinage, tivatskog gradonačelnika Zorana Radovića, predstavnika Kotorske Biskupije, crnogorskog nevladinog sektora i ovdašnjih političkih partija, u prepunoj velikoj dvorani Centra za kulturu u Tivtu u subotu, 24. svibnja održan je Osnivački sabor Hrvatske građanske inicijative. To je inače, prva politička partija s hrvatskim nacionalnim predznakom koja se u Crnoj Gori pojavljuje nakon pauze od 65 godina.
    Od 76 osnivača, skupu koji je otvorio najstariji među njima Andrija Krstović iz Tivta, nazočilo je njih 75 koji su jednoglasno usvojili akt o osnivanju, Statut i Program nove stranke. HGI će se, kako je navedeno u tim dokumentima, zalagati za unapređivanje prava i položaja pripadnika hrvatskog, ali i ostalih manjinskih naroda u Crnoj Gori, međusobno razumijevanje, toleranciju i suradnju na dobrobit svih građana Crne Gore te njeno ustanovljavanje kao suverene i međunarodno priznate države. Sabor je za prvog predsjednika HGI izabrao dr. Dalibora Burića iz Tivta, koji je istodobno i predsjednik kluba vijećnika HGI u SO Tivat.
    Podsjetivši da je ta stranka »politički led probila« nastupom 20. oktobra prošle godine na lokalnim izborima u Tivtu, gdje je kao grupa građana dobila 1015 glasova i osvojila 4 vijećnička mandata u Skupćini općine, Burić je naveo da će HGI imati razumijevanja i političke mudrosti da prevazilazi probleme u Tivtu gdje koaliciono s DPS, SDP i Demokratskim pokretom za samostalnu Crnu Goru vrši lokalnu vlast.
Za potpredsjednicu prve hrvatske političke stranke imenovana je Marija Vučinović, dok će još jedno dopredsjedničko mjesto biti popunjeno naknadno, nakon što o njemu odluče predstavnici Hrvata iz Kotora.
HGI registrirat će se na republičkoj razini, a središte joj je u Tivtu. U narednom razdoblju bit će organizirani i općinski odbori te partije, prvo u Tivtu i Kotoru a onda i u drugim crnogorskim gradovima u kojima žive Hrvati.
    Prisutne na osnivačkom saboru HGI pozdravila je savjetnca u Veleposlanstvu Republike Hrvatske Ivana Sutlić-Perić a ministar za zaštitu nacionalnih manjina Gzim Hajdinaga prenio je sudionicima ovog skupa osobno uvjerenje da će stranka HGI pridonijeti unapređenju prava pripadnika manjinskih naroda u Crnoj Gori. Lider Demokratske unije Albanaca Crne Gore Ferhat Dinoša tim je povodom naglasio da već vidi i hrvatske zastupnike u crnogorskom parlamentu. Sabor su pozdravili su i predstavnici Demokratskog saveza Albanaca u Crnoj Gori, Narodne stranke Crne Gore, Socijal-demokratske partije i drevne Bokeljske mornarice.
    Pozdravne brzojave Osnivačkom saboru HGI u Tivtu uputili su predsjednik državnog Sabora Republike Hrvatske dr. Zlatko Tomčić, predsjedavajući Foruma hrvatskih organizacija u Vojvodini Andrija Kopilović, ispred Centra za balkanske integracije Slaviša Guberinić te predsjednik Crnogorske akademije znanosti i umjetnosti dr. Momir Đurović.
Siniša Luković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika