Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ob­no­vlje­no ru­ko­vod­stvo gra­da

U ležernoj atmosferi, bez diskusije, obnovljeno je 29. svibnja rukovodstvo grada. Nakon odlaska Istvána Ispánovicsa s mjesta predsjednika Skupštine općine, na toj funkciji se našao doskorašnji predsjednik Izvršnog odbora Géza Kucsera. Novi predsjednik IO je Árpád Papp, a umjesto njega će resor kulture u Izvršnom odboru voditi Ildikó Lovasi, odgovorna urednica časopisa »Üzenet«, dobitnica nagrade »Ferenc Bodrogvári« i književnog priznanja »Szirmai«. Za oblast naobrazbe izabrana je Edit Molnár Pintér, profesor Ekonomske srednje škole »Bosa Milićević«. Ostali članovi IO Mária Sólya, Vladimir Dulić, Modest Dulić i Mirko Ostrogonac i dalje ostaju na svojim dužnostima.
    Govoreći o kandidaturi Géze Kucsere za gradonačelnika, László Józsa je istaknuo kako su konzultacije obavljene prije same inicijative ovih promjena, kako je postignut konsenzus, i da vlast dobro funkcionira. Broj uzdržanih glasova, te onih koji su bili protiv ovih prijedloga, bio je mali. Géza Kucsera je stupivši na dužnost pročitao zakletvu na srpskom, hrvatskom i mađarskom jeziku, te je zahvalio na povjerenju odbornicima i bivšem gradonačelniku Ispánovicsu na veoma korektnim odnosima. Dodao je da živimo u vremenu kada treba mnogo raditi, da će svojim radom pokušati opravdati ukazano povjerenje, te da je jako važan odnos među ljudima koji može biti odnos za dalji uspješan rad.
    Nakon toga je glatko prošlo još desetak točaka dnevnog reda.
    Diskutirali su jedino predstavnici hrvatskih stranaka Josip Ivanković i Slaven Dulić, tražeći odgovore na ravnopravno zastupanje hrvatskih interesa. Ivanković je postavio pitanje koliko je sredstava utrošeno na hrvatske vrtiće od 103 milijuna dinara, koliko je bio prošlogodišnji proračun predškolske ustanove »Naša radost«, te koliko je sredstava dobilo Uredništvo na hrvatskom jeziku Radio Subotice od prošlogodišnjih sredstava u visini od 20 milijuna dinara. Slaven Dulić (DSHV) je postavio pitanje kada će Uredništvo na hrvatskom prijeći na šestosatno emitiranje po predviđenom planu.
    Za ova pitanja je obećan odgovor na sljedećoj sjednici skupštine. Árpád Papp rekao je kako treba riješiti problem s nedostajućim kadrovima za Uredništvo na hrvatskom jeziku, te da će se nakon toga raspraviti ostali aspekti s direktorom Radio Subotice Antalom Biacsijem.
    Prije početka sjednice Slaven Dulić je prikupio dovoljan broj potpisa odbornika za pokretanje inicijative za reguliranje uporabe simbola nacionalnih manjina.
    Tu inicijativu za naš list pojašnjava: »Po novom Zakonu o lokalnoj samoupravi, općina je dobila nadležnost da regulira ta pitanja koja su vezana za mjesto i vrijeme korištenja simbola nacionalnih manjina, a po saveznom Zakonu o zaštiti sloboda i prava nacionalnih manjina, dopušteno je manjinama da na svojim Nacionalnim vijećima donesu odluku kako će izgledati njihov nacionalni simbol. Što se tiče Mađara to vjerojatno može biti zastava s grbom bez krune, ili s krunom uz određene dodatke, a što se tiče Hrvata, to će vjerojatno biti hrvatski narodni grb, bez državnih prerogativa sa grba. I onda će to ići na Savjet svih manjina koji to usvaja. Na taj način se želi ubrzati taj proces da se na određeni način učini pritisak, a što se samih Hrvata tiče, mi ćemo na Nacionalnom vijeću imati ponovno ovu inicijativu i tražiti da se ubrza ovaj proces donošenja odluke o izboru hrvatskog nacionalnog simbola za prostor Vojvodine, odnosno Srbije i Crne Gore«.                                                  g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika