Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nemamo vremena za odlaganje ulaska u EU

Premijer Živković je tijekom susreta sa mađarskim premijerom Péterom Medgyessyjem razgovarao o mogućnostima proširenje suradnje s Mađarskom, i konkretnim projektima izgradnje auto-puta Beograd-Budimpešta, o mogućnosti realiziranja već odobrenog kredita od mađarske Exim banke od 100 milijuna eura našoj privredi. Posebno je bilo riječi o viznom režimu nakon ulaska Mađarske u EU, te nastojanju da se pronađe najprihvatljiviji model koji će omogućiti povlastice građanima SCG, prije svega zbog brojne mađarske manjine u našoj zemlji.
    Na pitanje o datumu priključenja Srbije Evropskoj uniji, Živković je odgovorio da »ako se želi naopakim putem, putem dezintegracija ući u Europu, onda će se to desiti u sljedećem mileniju, i pitanje datuma integracije je potpuno besmisleno«. Međutim, ako pokažemo jasnu spremnost da se na tome radi, da dobijemo jasan stav EU da nas želi, što očekujem da će se desiti u Solunu, potpuno sam siguran u to, to znači da nakon studije izvodljivosti, krajem ove ili početkom naredne godine možemo pristupiti potpisivanju ugovora o stabilizaciji i asocijaciji. Nakon toga sve zavisi od nas. I onda godine nisu više pitanje. A ja kao ni moja generacija, ni generacije iza mene nemamo puno vremena za čekanje. Ali to što nemamo vremena ne znači da nam neko treba nešto pokloniti, već da moramo više na tome raditi.
    Mađarski premijer Medgyessy susreo se u Subotici i s potpredsjednikom Vlade Józsefom Kaszom, predsjednikom pokrajinske Vlade Đorđem Đukićem te gradonačelnikom Subotice Gézom Kucserom. Kasnije je na prijamu na Paliću bio prisutan i predsjednik HNVJosip Ivanović.
V. L.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika