Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Megatrend, sveučilište budućnosti

Na vojvođanskim prostorima već godinama uspješno djeluju Fakultet za menadžment i Poslovna škola Megatrend sa sjedištem u Somboru, školujući nove stručnjake iz oblasti menadžmenta, međunarodnog marketinga i finacijskog, bankarskog, te burzanskog menadžmenta. Svake školske godine ovdje se upisuju nove generacije vojvođanskih studenata, koji više ne moraju putovati daleko od kuće da bi stekli potrebnu visokoškolsku znanstvenu vještinu.
    Uz aktualni ekonomski momenat, kada se zbog nedostatka sredstava mnogi roditelji pitaju za budućnost svoje djece, blizina kvalitetnih studija u neposrednoj blizini itekako je važan optimistički faktor. Interesantno je da se zbog teritorijalne bliskosti, uz povoljne financijske uvjete, sve više studenata upisuje iz obližnje Republike Hrvatske, pridružujući se vojvođanskim kolegama u stjecanju kvalitetnog profesionalnog znanja.

FAKULTET ZA MENADŽMENT: Prije dvadeset godina, točnije 1982. godine, američki futurološki znanstvenik John Naisbitt (1929.) objavio je znanstvenu studiju »Megatrends« u kojoj je razvio istoimeni pojam, najavljujući svršetak industrijske ere pred nadolazećim poretkom globalne ekonomije i novih civilizacijskih tokova koji se reprezentiraju megatrendovima informacija u tehnološkim sustavima moderne ere.
    Sedamnaest godina kasnije, 1999. godine, isti je znanstvenik detaljno proučio jedan od deset megatrendova informatičke ere koju je definirao, postavljajući tvrdnju po kojoj nasuprot informatičkoj tehnologiji (high tech) mora postojati snažan humani odgovor (high touch), kroz koji se ljudska svijest ubrzano kreće k specijaliziranim oblastima visoke tehnologije uz konstantno ustanovljavanje novih načina poboljšanja međusobne ljudske komunikacije.
    Rukovodeći se, upravo takvim načelom, Megatrend sveučilište nastoji školovati nove intelektualne naraštaje po principima visokog školstva uz konstantu znanstveno-istraživačkog rada u oblasti menadžmenta i ekonomije. Korijen današnje visoko školske ustanove, koja na našim prostorima djeluje u četiri grada (Beograd, Zaječar, Sombor i Bačka Topola), potječe od londonske konzultantsko-obrazovne kuće »Megatrend International Expert Consortium Limited«, da bi se 1989. godine stekli uvjeti za otvorenje »Poslovne škole Megatrend« prve od današnjih sedam školskih institucija koje djeluju u sastavu Megatrend univerziteta primjenjenih znanosti.

U ZAJEDNICI SVEUČILIŠTA SRBIJE: Od tada, djelujući s dvije više škole i četiri fakulteta, uz organiziranu mogućnost poslijediplomskih studija (specijalističke, magistarske i doktorske studije), Megatrend pristupa u svijet priznatog svjetsko – europskog visoko obrazovnog miljea. Najbolja potvrda za to je partnerstvo s L’Ecole Superieure de Commerce de Grenoble (francuska školska ustanova čiji studenti imaju otvoreni prolaz za zaposlenje u Europskoj uniji) na bazi ekskluzivnog ugovora o partnerstvu (1997.) u oblasti visokog školstva koji podrazumijeva razmjenu studenata tijekom studija, kao i potencijalni nastavak na magistarskoj, te doktorskoj razini.
    Dvije godine kasnije (1999.) Megatrend postaje punopravnim članom globalne sveučilišne mreže NEWS (North-East-West-South) čiji su eksluzivni partneri univerziteti diljem svijeta, da bi 2001. bili potpisani partnerski ugovori s berlinskim Univerzitetom primjenjenih znanosti, kineskim YUST univerzitetom, moskovskom Elit akademijom, napuljskim Seconda Universita Degli Studi, uz partnerstvo s britanskim Bournemouth univezitetom. Konačno, 13. siječnja ove godine u Rektoratu beogradskog sveučilišta Megatrend sveučilište primjenjenih znanosti je primljen u Zajednicu sveučilišta Srbije čime se ravnopravno pridružio državnim univerzitetima u najznačajnijoj organizaciji visokoškolskih institucija naše države.
    Nakon ovih riječi nekih od istaknutih predavača na Fakultetu za menadžment i Poslovnoj školi, mnogi ovogodišnji maturanti, koji su još uvijek u nedoumici glede odabira visoko školske ustanove na kojoj bi željeli stjecati potrebnu naobrazbu vlastite budućnosti, mogli bi se na jesen naći u somborskim Megatrend klupama.
    Jedno je sigurno: ukoliko žele naobrazbu i diplomu s kojom će ravnopravno moći ući u utrku za kvalitetnim (profitabilnim) zaposlenjem bez obzira na granice, koje su nas oduvijek sputavale, s diplomom Megatrenda (koja se izdaje i na drugim jezicima ovisno od potrebe) slobodno će moći aplicirati natječajima kako domaćih, tako i inozemnih prestižnih firmi. Jer veliki Konfucije davno je rekao: … »Suština znanja je da ga primijeniš, ako ga imaš. Ako ga nemaš, priznaj i – uči.«        g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika