Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pa­pa treći put u Hr­vat­skoj

Poglavar Katoličke crkve Papa Ivan Pavao II. treći put stiže u pastoralni posjet Hrvatskoj. Prvi put je to bilo 1994. godine prigodom proslave 900. obljetnice uspostave Zagrebačke biskupije, kada se na novozagrebačkom hipodromu dogodio najveći skup hrvatske povijesti – oko milijun vjernika sudjelovalo je na misi. Godine 1998. proglasio je u Mariji Bistrici blaženim mučenika za vjeru i simbol otpora komunističkom režimu kardinala Alojzija Stepinca. Tom prigodom posjetio je i Split. Iz papina govora na zagrebačkom hipodromu proizlazi da je ovdašnjim katolicima namijenio ulogu mosta među narodima i religijama u regiji, te da je potrebno jačanje u vjeri za tako važan zadatak.
    Papa je unatoč svom ne baš sjajnom zdravstvenom stanju, svoje stoto međunarodno putovanje usmjerio u Hrvatsku. Prvi put će se dogoditi da punih pet dana boravi u jednom gradu izvan Rima, što će se desiti u Rijeci.
    Hrvatska radio-televizija će pomno pratiti sva dešavanja vezana za papin posjet. HRT je već postavio nove standarde u praćenju papinih posjeta kada je davala izravo televizijski prijenos prolaska Svetog Oca od zrakoplovne luke do Kaptola.

DOČEK: Predviđeno je da papin pastoralni posjet počne jučer, 5. lipnja dolaskom u zračnu luku na Krku, uz doček njegova domaćina riječkog metropolita nadbiskupa dr. Josipa Devčića i predsjednika Republike Stjepana Mesića. Rijeka će četiri dana biti domaćin papi, koji će noćiti u svojoj privremenoj rezidenciji u bogoslovnom sjemeništu.
    Danas, 6. lipnja Dubrovnik ugošćuje papu Ivana Pavla II. koji će u Gružu slaviti svečanu svetu misu na kojoj će proglasiti blaženom Mariju Petković i vjernicima pružiti najljepši dar svog trećeg pohoda Hrvatskoj. Dočekuju ga dubrovački biskup dr. Želimir Puljić, te u koncelebraciji uz mnoštvo svećenika i svi hrvatski biskupi.
HRT prijenosom, nakon odmora u biskupskom dvoru na Gospinom polju, prati Svetog Oca koji će papamobilom krenuti prema gradu i ući na Stradun. Papa će se zaustaviti ispred Crkve sv. Vlahe gdje će pustiti golubice mira i pozdraviti građane.
 
OSIJEK: U subotu Osijek, kao i cijela biskupija Đakovačka i Srijemska s velikim oduševljenjem i radošću očekuju dolazak Petrova nasljednika Ivana Pavla II. Prema predviđanjima to će biti najveći skup na ovom trećem pastoralnom putovanju Sv. Oca u Hrvatsku. Svečano euharistijsko slavlje održat će se u Sportskoj zračnoj luci Čepin gdje se očekuje nekoliko stotina tisuća ljudi iz Hrvatske i iz susjednih zemalja. Ivan Pavao II. dolazi papamobilom u 10.15 u Sportsku zračnu luku Čepin, blagosilja okupljene vjernike i sve ljude dobre volje, a u 10.45 predvodi svečano euharistijsko slavlje. Za popodne u 17.00 sati predviđen je papin privatni posjet Đakovačkoj katedrali. HTV će izravno pratiti Papu od njegova dolaska u zračnu luku Čepin do završetaka misnog slavlja.
    Vrhunac trećeg pastoralnog pohoda Svetog Oca Ivana Pavla II. Hrvatskoj dogodit će se u riječkoj Delti na blagdan Duhova. Papa će predvoditi svečanu koncelebriranu svetu misu i govoriti o središnjoj temi njegova hodočašća: »Obitelj – put Crkve i naroda«. Nakon mise, točno u podne, izmolit će svoj tradicionalni »Angelus« i uputiti svoju duhovnu poruku svijetu.
 
TRSAT: Navečer u 18 sati će se Papa uputiti na hodočašće u jedno od najstarijih svetišta Majke Božje u Hrvatskoj – na Trsatu. U svetištu će ga pjesmom dočekati njegovi stoljetni čuvari franjevci. Nakon privatne molitve kod oltara s čudotvornom slikom Bogorodice Ivan Pavao II. će se vratiti u svoju rezidenciju.
    U ponedjeljak će u Zadru papa Ivan Pavao II. zaključiti svoj treći pastoralni pohod Hrvatskoj. Na Forumu će Sveti Otac zajedno s prisutnim građanima predmoliti liturgijsku molitvu iz Božanskog časoslova »Slavlje šestog časa«. Tamo će također uputiti posljednje riječi Hrvatskoj.
 
OPROŠTAJ: Pored svih ovih dešavanja HRT daje u ponedjeljak u podne i prijenos kratke oproštajne ceremonije iz zadarske zračne luke u Zemuniku, za koju nisu predviđeni govori. Tu će uz njega biti najviše državno vodstvo i svi hrvatski biskupi. Zrakoplov Croatia Airlainsa vraća Svetog Oca u Vječni grad.
    Kasnije, ovog mjeseca, papa će posjetiti Banja Luku. Unatoč želji Svetog Oca tijekom ratnih godina da posjeti Zagreb, Sarajevo i Beograd, te se moli za mir, ta želja mu se nije ostvarila. Odlazak u Sarajevo bio je otkazan jer mu mirovna misija UN u Bosni nije mogla jamčiti sigurnost, dok se zbog reakcija Srpske pravoslavne crkve odustalo i od posjeta Beogradu.              g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika