Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Jadi novinarske bilježnice

Danas je po svemu sudeći najteže biti novinarski blok, bilježnica ili teka. Kao takva, izložena si svakovrsnim napadima i opasnostima, ugrožena ti je egzistencija i bilježnički integritet, riskiraš da po tebi bilježe gluposti, neistine i proizvoljnosti, ali i da se političari nad tobom grubo »bahate«. Ako stvari u gluposti i bahatosti odu predaleko, može ti se desiti da te nogom šutne osobno Velimir Velja Ilić uz propratni tekst koji nije za novine. Incident u kome gore pomenuti Velja nasrće na novinarsku bilježnicu Vladimira Ješića, novinara novosadske TV Apolo i negdašnjeg istaknutog »Otporaša«, zabilježile su kamere TV Apolo jer se i dogodio u sred intervjua i sred »nezgodnog pitanja«: Što Vam dođe Strahinja Ilić? Dođe mi da Vas šutnem u novinarsku bilježnicu, pa Vi onda drugog provocirajte, kao nogom odgovara Ilić. Jer, ta novinarska bilježnica bila mu je podmetnuta i stajala je u takvom položaju da je namjerno provocirala njega, Velju bre, i zbog toga je dobila svoje.
    Ovaj brutalni nasrtaj na novinarsku bilježnicu gospodina Vladimira Ješića posredstvom solidarne i požrtvovane Televizije Pink – čiji je vozač odmah čim je za incident javljeno gdje treba (u informativni program TV Pinka) dotrčao po kasetu sa snimkom nemilog događaja – mogao je vidjeti široki televizijski auditorij. Slika je za trenutak podsjetila na odsutnog Vojislava Šešelja, mada se mora priznati da on ne bi tako dobro izgledao prilikom šutiranja, odnosno prilikom nepropisnog podizanja noge. Nasrtaj na novinarsku bilježnicu osudili su svi relavantni faktori, od Slobodana Orlića do Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Upravni odbor TV Apolo ovlastio je pravne zastupnike da tuže Velimira Ilića, a direktor TV Apolo Goran Karadžić pozvao je sve medije da bojkotiraju riječ i djelo Velimira Ilića.
ODNOS PREMA MEDIJIMA: Velja Ilić je stvarno napravio ogromnu grešku, umjesto da mirno otrpi pitanja iz novinarske bilježnice Vladimira Ješića, da pričeka da se intervju emitira, pa da onda on i brat mu Strahinja presaviju tabak i po nekom od paragrafa novog Zakona o informiranju lijepo tuže TV Apolo, za recimo narušavanje ugleda, on odmah nogom u novinarsku bilježnicu. To je, gospodine Iliću, odnos prema medijima koji smo na našem demokratskom putu odlučno ostavili iza nas.
    Sitnu knjigu na presavijenom tabaku obećao je i predsjednik Skupštine Vojvodine Nenad Čanak najavivši tužbu nadlež-nom sudu za krivično djelo klevete, a protiv nikog drugog do potpredsjednika srpske Vlade Miodraga Isakova koji ga je u emisiji »Press pretres«, emitiranoj prošlog tjedna na B 92, opet eksplicite povezao s organiziranim kriminalom. Isakov je nonšalantno odbacio mogućnost tužbe smatrajući da će se Čanak uplašiti eventualnih dokaza koji bi u takvom procesu mogli biti prezentirani na sudu. Tako je ukrštanje tužbi i kontratužbi između Lige socijaldemokrata Vojvodine i Reformista Vojvodine došlo do glave. Namjeri se junak na junaka, bivši suborac na bivšeg suborca, bivši koalicioni partner na bivšeg koalicionog partnera. U svakom slučaju, mnogo tu ima bivšeg, a bivših, njih će u budućnosti biti još.
    Datum i dan, kada je u svom kabinetu pročitao tekst neopozive ostavke, ministar poljoprivrede Dragan Veselinov mogao bi ući u noviju povijest srpske politike kao dan kad je podnijeta prva ostavka zbog osjećaja posredne, odnosno, moralne odgovornosti. Tako bi, gledajući na ovaj događaj iz Europske unije, mogao glasiti komentar nepristrasnog izvještača. Gledajući na ovaj događaj iz vojvođanske ravnice mnoga pitanja ostaju otvorena. Naime, ministar Veselinov je, kako se vidi, žrtvovao vlastitu poziciju da ne bi negativni imidž, koji se vezivao za njegovo ime, naškodio Vladi. Vlada kao da o ovome nije imala stav (barem ga javno nije izrekla), ona nije imala potrebu braniti integritet svog člana, ili ga nije željela braniti.
KOMIČNA SITUACIJA: Praktična upotrebljivost načela da je vlada važnija od svakog pojedinačnog ministra jednaka je vrijednosti načela »I poslije Tita, Tito.« Vlada to su ministri, predsjednik i potpredsjednici i to su njihovi rezultati, nije vlada nekakav mistični identitet. Netko će reći da baš zato ministar Veselinov treba i mora podnijeti ostavku. Mora, ako ga grize savjest ili ako pretežni dio javnog mnjenja to zahtijeva od njega, ali i vlada u kojoj je radio mora se odrediti prema njegovom radu. Ovako imamo komičnu situaciju da se za upražnjeno mjesto ministra poljoprivrede nutkaju dojučerašnji koalicioni partneri Dragana Veselinova, široj javnosti poznati po serijalu reklamnih spotova svojevremeno emitiranih na ružičastim valovima. Za toliko komedije ipak još nismo spremni, naročito ne u ovo doba godine, pa će upražnjeno mjesto zauzeti ekspert, vjerojatno nestranačka ličnost bliska Demokratskoj stranci. Ocjenu rada ministarstva, vjerojatno nesvjesno afirmativnu za Veselinova, izrekao je upravo Igor Kurjački u intrevjuu nedjeljnom »Dnevniku«. On je na pitanje: gdje se danas nalazi vojvođanski agrar, odgovorio sljedeće:
    »Situacija nije sjajna, ali je bolja nego što je bila prije dvije godine. Proizvodnja je znatno povećana, bez obzira na sušu. Bez izlaska na svjetsku pijacu nema napretka, a da bismo razmišljali o ozbiljnijem izvozu morali smo prvo osigurati viškove proizvoda. To je upravo urađeno u posljednje dvije godine. Razina agrotehnike i ulaganja u gnojivo, mehanizaciju i tehnologiju se povećavaju i mi imamo problema s viškovima, a ne s manjkom proizvoda.«
    Tako je okarakterizirao stanje u agraru Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Igor Kurjački čija stranka odavno nije simpatizer lika i djela Dragana Veselinova. Njegove kolege iz Vlade nisu imale komentar.  g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika