Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pismo iz Zagreba Za­bra­ni­ti nedjeljni rad tr­go­vi­na­ma?

U Hrvatskoj nikad ne manjka tema koje potiču opću polemiku, svađe, podjele. Proteklih nekoliko tjedana to je pitanje – treba li zabraniti nedjeljom rad u trgovinama? Zabranu zahtijevaju Sindikat zaposlenih u trgovini, katolički Caritas i Franjevački institut za kulturu mira. Organizirali su potpisivanje peticije za zabranu rada nedjeljom i potpise je stavilo oko 450.000 građana. Ankete pokazuju da nešto više od 50 posto građana drži da nedjeljom trgovine ne trebaju raditi, a ostali su protiv te inicijative.
    Potpisivanjem peticije počela je utakmica – tko se više brine za obespravljene radnike, češće radnice, koje nedjeljom eksploatiraju domaći i strani vlasnici trgovina. U tome za sad, uz Katoličku crkvu, vodi Hrvatska seljačka stranka (HSS), čija su 32 istaknuta člana potpisala peticiju, a predsjednik stranke Zlatko Tomčić, koji je i predsjednik Hrvatskog sabora, osobno je uručio peticiju visokom crkvenom dužnosniku i obećao da će se zauzeti za izmjenu Zakona o trgovini. Ministarstvo za obrt i malo poduzetništvo, na čijem je čelu HSS-ovac Željko Pecek također je podržalo zahtjev, kao i Hrvatska obrtnička komora.
IZBJEGAVANJE KONFRON-TACIJE: Svi ukazuju na potrebu poštivanja tradicije u Hrvata da se nedjeljom ne radi, kao i na problem da radnici nedjeljom nisu adekvatno plaćeni za taj rad. Predstavnici Crkve ističu moralno-etičke razloge i inzisitraju na »vraćanju nedjelje Bogu« i na duhovnoj obnovi.
    Izbjegavajući izravnu konfrontaciju s Crkvom, najjača stranka vladajuće koalicije, Socijaldemokratska partija (SDP) premijera Ivice Račana iznijela je podatke koji ilustriraju važnost trgovine za razvoj gospodarstva i za zapošljavanje. Rad nedjeljom ne može se sasvim izbjeći, ali je važno osigurati da radnici budu pošteno plaćeni i da im se osigura slobodan dan tijekom tjedna, drže u SDP-u i još nekim strankama.
    Premijer Račan je inspektorima naredio strogu kontrolu trgovina koje rade nedjeljom i njihovo izvješće bit će objavljeno za dva tjedna. Po prvim informacijama državnih inspektora, stanje u trgovini i nije tako loše kako se predstavlja u javnosti, pogotovo ne u velikim trgovačkim lancima. Upozoravaju da ima nepravilnosti i najavljuju kazne. Isto tako kažu da se nedjeljom najviše radi u građevinarstvu.
    Neki su mediji odmah podjsetili da je Zlatko Tomčić jedan od suvlasnika građevinske tvrtke, čiji radnici rade i nedjeljom, no za njih Tomčić nije pokazao brigu.
DISCIPLINIRANJE VJERNIKA: U kritici inicijative, većina medija ističe da bi zabrana rada nedjeljom u trgovini stavila u neravnopravan položaj mnoge druge profesije. Uz 60.000 radnika koji rade nedjeljom u trgovini (u turističkoj sezoni 80.000), nedjeljom radi 750 liječnika i nekoliko puta više medicinskog osoblja, rade zaposleni u ugostiteljstvu, građevinarstvu, prometu, policiji, rade novinari. Radi i Crkva, odnosno i nedjeljom se u crkvama ili ispred njih prodaju crkvene tiskovine, suveniri.
    Najoštriji kritičari čak kažu da Crkva preko Sabora, odnosno zakona, želi disciplinirati vjernike i okupiti ih na misama umjesto da tumaraju velikim tržnim centrima. Kad bi svi oni koji se deklariraju katolicima poštivali nauk o nedjelji i izbjegavali kupovinu nedjeljom, sve trgovine ne bi imale računa raditi nedjeljom.
    Veliki trgovački lanci kažu pak da im je baš subotom i nedjeljom promet veći za oko 30 posto.
    Neki podsjećaju da trgovine nisu radile u vrijeme socijalizma, pa dokazuju da i Crkva ima neke demodirane ideje kao i propali socijalizam. Suprotstavljaju se tome da Katolička crkva nameće svoj svjetonazor i vrijednosni sustav cijelom društvu.
    Problem će se vjerojatno riješiti u okviru Ustava i ustavnog prava na jednakost svih građana. Sindikati i poslodavci prozvani su da pronađu rješenja koja će osigurati gospodarski rast, veće zapošljavanje, ali i zaštitu radnika i njihovih prava, svakog dana, ne samo nedjeljom. Sve ostalo je licemjerje i demagogija.                              g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika