Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Smekšavanje granice između Srbije i Hrvatske

Hrvatska Vlada donijela je u srijedu odluku prema kojoj se privremeno od državljana Srbije i Crne Gore neće zahtijevati vize za ulazak u Hrvatsku za turističke posjete do 90 dana, te da se suspenzija viznog režima primjenjuje od 10. lipnja do 31. prosinca ove godine.
    Kako je priopćeno, produljenje suspenzije viznog režima ili njegovo ukidanje ovisit će o tijeku rješavanja otvorenih pitanja između dvije zemlje, te obvezama Hrvatske prema viznoj politici EU, navodi se u odluci. Članovi Vlade složili su se da ovom odlukom Hrvatska daje prilog jačanju i normalizaciji odnosa u regiji, te da će potpuno ukidanje ili produljenje suspenzije viza za SCG ovisiti o volji te države za rješavanje otvorenih pitanja, posebno graničnih.
    O suspenziji viznog režima za građane SCG razgovarali smo s veleposlanikom Republike Hrvatske u Beogradu Davorom Božinovićem.

HR: Što konkretno znači suspenzija viznog režima?
    To praktično znači da državljani Srbije i Crne Gore s važećim putnim ispravama mogu putovati u i kroz Republiku Hrvatsku i boraviti u njoj do devedeset dana. Ova odluka je zapravo daljnji korak u liberalizaciji viznog režima koja je otpočela prošle godine, do sada najdalji korak.
Ova je odluka značajan prilog jačanju, ali i potvrda sve boljih bilateralnih odnosa RH i SCG, a nedvojbeno će utjecati na podizanje kvalitete komuniciranja i sadržajnosti suradnje pripadnika hrvatske zajednice u Srbiji i Crnog Gori s matičnom državom. Meni je osobno drago da je to prepoznalo i HNV u jučerašnjem priopćenju.

HR: Susreti dužnosnika Hrvatske i SCG sve su intenzivniji. Kako vidite daljnji razvoj suradnje ovih zemalja, osobito poslije posljednjih dobrih gesta s obje strane po pitanju ulazaka u te zemlje?
    Ja bih rekao da je ova odluka Vlade Republike Hrvatske zapravo jedan afirmativan i poticajan potez koji je usmjeren na stvaranje kvalitetnijeg ozračja u kojemu ćemo rješavati i druga pitanja. Tu prije svega mislim na primjenu europskih standarda na kompleks graničnih pitanja. U pravu ste kad kažete da su ti bilateralni kontakti sve intenzivniji i ta dinamika će se održati i u neposrednoj budućnosti, a to nas sve skupa približava rješavanju otvorenih pitanja na kojima obje vlade u ovom trenutku rade i ulažu napore za ostvarenje, ja bih rekao zasebnih, ali i istovjetnih ciljeva u smislu pridruživanja Europskoj uniji.

HR: U vrijeme sve otvorenije suradnje ovih dviju država, kakva je uloga i značaj manjinskih zajednica koje žive u njima – prije svega hrvatske koja živi u Srbiji i Crnoj Gori?
    Konkretno ova odluka će im omogućiti bolju komunikaciju s matičnim državama. Srpskoj i crnogorskoj zajednici u Hrvatskoj s matičnom SCG, a hrvatskoj zajednici u SCG s maticom Hrvatskom. To stvara pretpostavku da se intenziviranjem kontakata dođe do kvalitetnijih rješenja za nacionalne zajednice. Uloga nacionalnih zajednica je veoma važna i mi joj poklanjamo posebnu pozornost. U tom smislu nam je drago pratiti aktivnosti Hrvatskog nacionalnog vijeća, kojima i mi skromno doprinosimo, kao instituciji koja ima sav legitimitet da zastupa interese hrvatske manjine na ovim prostorima.                      
Dušica Dulić

 

Premijer Srbije Zoran Živković susreo se početkom tjedna sa svojim mađarskim kolegom Péterom Medgyessyem u Subotici i tom prilikom je na molbu »Hrvatske riječi« dao kratak intervju za naš tjednik, odgovarajući na prije svega za hrvatsku zajednicu važna pitanja o najnovijim odlukama glede odnosa Srbije i Hrvatske.

HR: Najavljeno ukidanje viza između Srbije i Hrvatske predstavlja jedan od najznačajnijih političkih događaja za obje strane. Kako Vi komentirate tu važnu odluku i što će ona značiti za građane?

    Priča oko viza i ublažavanja viznog režima s Hrvatskom aktualna je već godinu dana. S predstavnicima hrvatske vlade dugo smo vodili razgovore o tome da se vize moraju makar ublažiti i time stvoriti uvjeti za nesmetanu komunikaciju, što je s obzirom na višestruke veze naših država od iznimnog značaja. Naš je stav bio da se vize svakako trebaju potpuno ukinuti, te da je to obostrano korisno. Ukidanjem viza mi smo u biti stvorili uvjete da to i hrvatska strana uradi. Takva naša odluka je po mom mišljenju istodobno i poruka i izraz naše spremnosti za otvaranje ka Europi, kao i svim ostalim državama, također izraz naše spremnosti za neke buduće integracije. Ukidanje viza de fakto vodi ka omekšavanju granica, nesmetanom protoku ljudi, robe i kapitala. No pri tom svakako moram istaknuti da će naše granice bez obzira na ukidanje viza, i dalje ostati zatvorene za sve one koji su okrenuti kriminalu i švercu, i to će biti uvijek tako.
HR: Veze između Hrvatske i Srbije su u posljednje dvije godine sve intenzivnije, i činjenica je da su se odnosi odavno normalizirali. Gotovo svakoga tjedna se bilježe diplomatski susreti i razgovori političara dviju zemalja…
    Da, i komunikacija i međusobni odnosi naših dvaju država su sada zaista na zavidnoj razini, na zadovoljstvo obiju strana, ali bi oni dakako mogli biti i bolji. Za nas je veliki uspjeh i zadovoljstvo što su nakon desetljeća konflikata, krvi i rata konačno Srbija i Hrvatska počele razgovarati o suradnji. Na tom planu je već dosta toga urađeno – uspostavljeni su kontakti u gotovo svim oblastima, od kulture do privrede. Srbija je pri tom, recimo, prva inicirala neke zajedničke projekte u oblasti kulture. Ti pozitivni pomaci u odnosima između Srbije i Hrvatske svakako su značajni i glede rješavanja pitanja izbjeglica, te očekujemo da će se i ti problemi vremenom uspješno razriješiti.
    Posebno je suradnja u oblasti gospodarstva odmakla – uspostavljene su nove privredne i trgovinske veze nakon desetogodišnjeg prekida. Iako možda nisu svi zadovoljni stupnjem i kvalitetom tih novouspostavljenih veza, i smatraju da bi uvjete suradnje trebalo još poboljšavati, činjenica je da ima i te kako zajedničkih programa i poslova u gospodarstvu, i da mnoge tvrtke vrlo uspješno surađuju. Očekujemo naravno da se ta suradnja u oblasti gospodarstva i dalje razvija, jer za to svakako ima i prostora i interesiranja.

HR: Kako vidite ulogu manjina upravo u tim procesima jačanja suradnje i veza između Srbije i Hrvatske?
    Manjine su dakako katalizator i most suradnje, mada to na žalost nije uvijek bilo tako, o čemu svjedoči i naše nedavno iskustvo. Naš je interes da nacionalne manjine u našoj zemlji budu poštivane i zadovoljne svojim statusom, a uvjeti za to su vjerujem stvoreni nedavnim zakonskim promjenama. No, koliko će pripadnici manjina od tih prava iskoristiti ovisi dakako i od njih samih, od toga kako će se postaviti i koliko će biti angažirani na tome. U svakom slučaju, manjinske zajednice kod nas imaju danas sasvim drugačiju situaciju nego tijekom proteklog desetljeća, i nadam se da su zadovoljnije i svojim položajem i nedvojbeno boljim mogućnostima da zaštite neka svoja prava.                                 
Vesela Laloš

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika