Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ukinute vize

Hrvatska je u srijedu privremeno, do kraja godine, ukinula vize za državljane Srbije i Crne Gore i time je otvorena nova faza u suradnji dvaju zemalja.
    Kada je prije više od mjesec dana, 1. svibnja, službeni Beograd udesetostručio cijenu viza za građane 40 zemalja Europske unije, SAD i zemalja iz regije, među kojima je i Hrvatska, za mnoge je to bio iznenadni i nepromišljeni potez ovdašnjih vlasti. Ta odluka, srećom, nije trajala dugo, a njeno prošlotjedno ukidanje pokazalo je da možda i nije bila plod nepromišljenosti. Poskupljenje SCG-viza je, tako se bar čini, u Hrvatskoj intenziviralo razmatranje mogućnosti da se ukinu, ili makar zamrznu vize za građane SCG.
    Ako je potez »poskupi pa ukini« zaista bio vješt manevar beogradskih ministara, onda oni i nisu loši onoliko koliko jedni o drugima govore.
    O ukidanju hrvatskih viza građanima s ove strane granice govori se već odavno. Svi najviši hrvatski funkcionari više su se puta javno oglašavali o ovom pitanju, ističući da je ukidanje ili labavljenje viznog režima cilj i hrvatske diplomacije, ali da takva odluka zavisi od mnogo faktora i da se ne može donijeti naprečac.
    Glavni razlozi za oklijevanje s ukidanjem viza svodili su se na hrvatske zahtjeve za boljom kontrolom granične linije zbog ilegalnih prelazaka, zamjenu Vojske SCG graničnom policijom na Dunavu i vraćanje matičnih knjiga koje su tijekom rata 1991.-1995. godine iz Hrvatske odnijete u Srbiju. Ukoliko se ovi problemi otklone, privremeno zamrzavanje viznog režima moglo bi prerasti u trajno, pišu hrvatski mediji.
    Ukidanje viza imati će, osim materijalnog, i psihološko značenje za građane Srbije i Crne Gore, a među njima posebno za pripadnike hrvatske manjine. Deset godina ratom i tvrdom granicom odvojeni od ostatka nacionalnog korpusa, ovdašnji će Hrvati konačno ponovno neometano i bez ponižavajućeg čekanja u redovima pred konzulatima u Beogradu i Subotici, k svojim rođacima i prijateljima u susjednoj zemlji. Pa i na more u Dalmaciju, s obzirom da više ni cijene na crnogorskom primorju nisu takve da bi bile uspješni turistički mamac.
    Učestali susreti srbijansko-crnogorskih i hrvatskih dužnosnika posljednjih mjeseci pokazuju da međusobni odnosi dvaju zemalja idu uzlaznom linijom. Obostrano ukidanje viznih prepreka to najbolje i potvrđuje.
Z. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika