Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

»Pro­ni« otva­ra Omla­din­ski klub
u Su­bo­ti­ci

U okviru Proni-Instituta za socijalnu edukaciju, otvara se u Subotici Omladinski klub, 31. svibnja, na Beogradskom putu broj 47, kod Kerske crkve. Program počinje u 19 sati svečanim otvaranjem, nakon čega će nastupiti kazališna trupa »Forgov« s predstavom »Paradne vežbe«. Od 21 sat nastupit će glazbene skupine »Panix« (pure ethno) te »4 & 20« (world music).

 

U »Bu­nje­va~­kom ko­lu« po­~e­la s
ra­dom Li­kov­na sek­ci­ja

U subotičkom HKC-u »Bunjevačko kolo« počela je raditi Likovna sekcija koju vodi prof. Pajo Kečenović . Zainteresirani se voditelju Sekcije mogu (pri) javiti na telefon – (024) 567-004, ili osobno od sutra 31. svibnja, između 10 i 12 sati u subotičkoj Galeriji »Vinko Perčić«. Rad će se odvijati u dvije skupine, a mlađu će voditi mr. Ante Rudinski.

 

@ig­ma­nov i Mi­ko­vi} o
hrvatskoj knji­`ev­no­sti u Po­du­na­vlju

U organizaciji beogradskog Instituta za književnost i umetnost, održat će se u glavnom gradu Srbije, od 28. do 30. srpnja Međunarodni naučni skup o manjinskim književnostima u Podunavlju– pod zvaničnim nazivom »Književnosti na jezicima manjina u Podunavlju«. Skupu će prisustvovati, među inim istaknutim učesnicima i književnik Milovan Miković, koji će govoriti na temu »Hrvatska književnost u Vojvodini«, te spisatelj Tomislav Žigmanov, s predavanjem o sličnoj problematici, naslovljenim »Suvremena književnost Hrvata u Vojvodini - između postojanja u bijelom prostoru i nepostojanja elementarne infrastrukture«.

 

Voj­vo­|an­ski mo­to­ci­kli­sti pro­tiv
dro­ge i al­ko­ho­la

Danas se u Kameničkom parku kod Novog Sada održava skup motociklista iz cijele Pokrajine s gostima iz Europe i svijeta, jubilarni, 10. Motofest, manifestacija koja uključuje Festival, koncerte rock-skupina iz Hrvatske i Srbije i Crne Gore, kao i razna natjecanja motociklista u vožnji i inim vještinama. Žurka nazvana »Stop alkoholizmu i narkomaniji« (pomalo bizarno, ima li se u vidu životni stil ovih heroja suvremenog doba na dva kotača) počinje danas, u ranim jutarnjim satima, a okončava 1. lipnja u kasnim večernjim. Glavne atrakcije bit će koncerti pulskih hard-rockera, »Atomskog skloništa« i zagrebačkog country & western banda, »Plava trava zaborava« (na slici).

 

Pro­mo­ci­ja knji­ga R. G. Tillya
u No­vom Sa­du

Nakon uspjele promocije u Subotici (slastičarnica »Ravel«) danas će u prostorijama Galerije nakladnika IKA »Prometej« u Novom Sadu, u 19 sati, biti predstavljena knjiga poezije Roberta G. Tillya »Kralj ribara«. O ovoj knjizi, koju je objavio beogradski nakladnik »Narodna knjiga«, kao i o narednom Tilijevom djelu, antologiji rock-poezije druge polovice 20. stoljeća, naslovljene »Električni s(a)nov(n)i(k)«, koju ovih dana tiska upravo novosadski »Prometej«, govorit će književni, likovni i filmski djelatnik, kritičar i kulturni radnik dr Draško Ređep, spisatelj, književni kritičar i urednik »Narodne knjige« prof. Vasa Pavković, prevoditelj sa srpskog na engleski jezik (Joyce, Nabokov) i recenzent antologije dr. Zoran Paunović, te urednik »Prometeja« Zoran Kolundžija.

 

Do­di­je­lje­ne na­gra­de
»Dr Fe­rencz Bodrogvary«

 

Na svečanoj dodjeli tradicionalnih nagrada što ih svakoga svibnja dodjeljuje subotička Kulturno-prosvjetna zajednica, nagrađeni su (na slici): Berislav Skenderović, ravnatelj, za pripravu i vođenje koncerata Subotičke filharmonije, mr Lajos Hovany, za knjigu »Vizeink nyomaban« (Na tragu naših voda), te Gradski muzej Subotice za cjelokupnu aktivnost tijekom minule godine. Posebno priznanje ukazano je Tomislavu Žigmanovu za knjigu »Bunjevački blues«, Nataliji Viczei za ulogu u kazališnoj predstavi »Nem faj« (Ne boli), te Draganu Krstiću za realiziranje tribine »Dijalog« i knjigu »Tajna umjetnosti«.

 

Hr­vat­ska ljet­na KULTURNA po­nu­da

Od 5. srpnja do 8. kolovoza traju Zagrebačke ljetne večeri, koje su, već tradicionalno, podijeljene na tri dijela: koncerti ozbiljne i komorne glazbe, Guitar Summit i Međunarodna smotra folklora. Valja izdvojiti sljedeća gostovanja: u sklopu prvog dijela »Cantata«, vokalni ansambl iz SAD, Akademski zbor Utrecht iz Nizozemske, Lila Downs iz Meksika, Christina Matthaei (sopran, gitara) iz Njemačke, Ayeko Ueahara (glasovir) iz Japana, dok središnje mjesto na ovogodišnjoj smotri folklora (od 16. do 20. srpnja) pripada baštini nacionalnih manjina u Hrvatskoj: Srbima, Mađarima, Talijanima, Bošnjacima, Slovencima Nijemcima i Židovima.
  Od 10. srpnja do 25. kolovoza održavaju se Dubrovačke ljetne igre, 54. po redu, koje nude obilje sadržaja iz oblasti glazbe, kazališne produkcije, uličnog teatra, scenskih, plesnih i inih izvedbi iz Hrvatske i inozemstva. Od 1. kolovoza do 15. rujna održava se u Rijeci Festival Nove umjetnosti-2003 FONA. Manifestacija će se održati u organizaciji Multimedijalnoga centra Rijeka-koji se nalazi u sklopu kultnoga kluba Palach.
 Najzad, od 28. srpnja do 7. kolovoza, trajat će još jedan, relativno mlad festival, Paško ljeto 2003. Ovu manifestaciju su pokrenuli Umjetnička organizacija »Lovro & Nina« (Pogorelić) u suradnji s Koncertnom direkcijom Zagreb. Na programu su koncerti ozbiljne glazbe domaćih i stranih umjetnika (klavirist Lovro Pogorelić, gitarist Zoran Dukić iz Hrvatske, Ilya Grubert, violinist iz Nizozemske, violist Candy Thompson iz Britanije, i drugi).

 

Wim Wenders pra­vi
film o blu­e­su

Glasoviti njemački redatelj Wim Wenders (na slici), potaknut sjajnim kritikama glede svog zbilja briljantnog filma o veteranima kubanske glazbe, »Buena Vista Social Club«, odlučio je napraviti film o najbitnijoj (Afro-američkoj) ethno-glazbi 20. stoljeća, osnovi cijele popularne glazbe, od jazza preko rocka do hip-hopa: bluesu. »Mozak« cijelog projekta je kultni američki filmski djelatnik, Martin Scorcese, koji je i izvršni producent ovog projekta, i koji je, opet, sa svoje strane zabavljen cjelovečernjim igranim filmom o djelu najvećeg rock-kantautora suvremene glazbe, Boba Dylana, a koji je sjajnim filmom o oproštajnom koncertu skupine »The Band«, »Last Waltz«, krajem 70-ih pokazao kako mu je blues, R&B i rock idiom i te kako blizak. U filmu kojeg Wenders planira premijerno predstaviti publici koncem lipnja, pojavljuju se velikani izvornog (crnog) američkog bluesa, poput Nehemiah »Skip«Jamesa, ali i velikani bijelog (što britanskog, što američkog) bluesa, kao skupine »Cream«i »Jon Spencer Blues Explosion«, pa čak i Australac Nick Cave.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika