Arhiv tekstova Arhiv tekstova

O povratku izbjeglica još neusuglašena stajališta

»Hrvatska, BiH i SCG izražavaju nadu da će zajednička Deklaracija o načelima povratka izbjeglica biti uskoro potpisana i predstavljena međunarodnoj zajednici kao doprinos triju zemalja regionalnoj suradnji i jačanju stabilnosti jugoistočne Europe«, navodi se u zajedničkoj izjavi hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, predsjedavajućeg BiH Borislava Paravca i predsjednika SCG Svetozara Marovića nakon prošlotjednog susreta u Salzburgu.
    Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić potvrdio je tom prilikom da još nisu usuglašeni svi detalji zajedničke Deklaracije, a najveći problem predstavlja pitanje stanarskog prava. »Stanarsko pravo je derivat ukinutog društvenog vlasništva i kao takvo ne može biti obnovljeno. Sada pregovaramo o načinima osiguranja sigurnog smještaja povratnicima, bivšim nositeljima stanarskog prava«, rekao je Mesić i naglasio da u vezi s povratkom imovine nema nesporazuma i da je taj dio riješen.
    Osim o zajedničkoj Deklaraciji o povratku, čije je potpisivanje najprije najavljeno za Salzburg, a zatim i odgođeno zbog još neusuglašenih stajališta, trojica su predsjednika razgovarala o međusobnim odnosima i stanju u regiji.
 »BiH, SCG i Hrvatska izražavaju privrženost nastavljanju i jačanju regionalne suradnje, a u okviru napora za prevladavanje posljedica ratova na području bivše SFRJ surađivat će s Haškim sudom, pojačati napore za utvrđivanje sudbine nestalih osoba, te poduzimati sve napore kako bi se pospješio dobrovoljni povratak izbjeglih, prognanih i raseljenih osoba, kao i njihove imovine, a u skladu s punim poštovanjem načela vladavine prava«, naglašava se u zajedničkoj izjavi trojice predsjednika objavljenoj poslije susreta.
    »Konstatirano je da će dalje jačanje odnosa biti olakšano liberalizacijom viznog režima, te u krajnjoj liniji njegovim potpunim ukidanjem« – naglašava se, između ostalog, u zajedničkoj izjavi.
    »Mi ćemo imati potpunu viznu slobodu, stvarajući time uvjete da se nađemo na bijeloj Šengenskoj listi i da građani SCG budu oslobođeni viznih poteškoća. Dobio sam uvjeravanja predsjednika Mesića da se tako želi razmišljati u Hrvatskoj«, rekao je predsjednik SCG Svetozar Marović. On je izrazio nadu da će liberalizacija viznog režima biti dvostrani proces.
D. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika