Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Brojni znaci dobrodošlice

VUKOVAR - Papa će od 5. do 9. lipnja pohoditi Hrvatsku, a 7. lipnja Osijek i Đakovo. Ovom velikom događaju pridaje se i odgovarajuća važnost, pa se na svakom koraku odaju počasti i pripremaju darovi Svetom Ocu. Tako su kip Ivana Pavla II. u drvetu u Bogdanovcima (mjestu dva kilometra od Vukovara koje je u Domovinskom ratu porušeno doslovce do temelja) mjesec dana radili ernestinovački umjetnici, članovi Likovne udruge »Petar Smajić«. Kip je visok tri metra i težak 2,5 tone, a procjenjuje se da je drvo staro oko 300 godina. Od nedavno kip krasi dvorište Biskupijskog doma u Đakovu, gdje će ga vidjeti i Sveti Otac 7. lipnja za vrijeme privatnog posjeta đakovačkom i srijemskom biskupu Marinu Srakiću. U đakovačkome Spomen-muzeju biskupa Strossmayera povodom dolaska Svetog Oca Ivana Pavla otvorena je izložba slika Dimitrija Popovića. Izloženo je 26 slika iz Popovićeva još nedovršenog ciklusa »Corpus mysticum«, koji je autor u cijelosti posvetio Kristovoj smrti, a jednu od izloženih slika, đakovački i srijemski biskup msgr. Marin Srakić poklonit će Svetom Ocu prigodom njegova privatna posjeta Đakovu. Uoči trećeg pastoralnog pohoda Svetog Oca Hrvatskoj u Matici hrvatskoj je predstavljena Autobiografija Ivana Pavla II. Tekstove u knjizi odabrala je i uredila poljska književnica Justina Ykilianczyk-Zieba a s poljskog ih je preveo Pero Mioč. Početkom ove godine Nakladni zavod Matice hrvatske dobio je ekskluzivno pravo od Libreria editrice Vaticana za hrvatski prijevod Papine autobiografije.
    Papa će primiti i mnogobrojne darove, tako će mu u Zadru darovati »Čikin časoslov«, koji su zajednički objavili Hrvatski državni arhiv, Kršćanska sadašnjost i Matica hrvatska. »Čikin časoslov« prvi je europski laički osobni molitvenik, nastao u Zadru u XI. stoljeću, gotovo dvjesto godina prije nego u ostalim dijelovima Europe. Također je u Zadru predstavljena prigodna pjesma »U čast Svetom Ocu« koju izvode gotovo svi zadarski pjevači.
    Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije (HBK) predstavio je internet stranicu trećeg Papinog pohoda Hrvatskoj, od 5. do 9. lipnja.
    Stranicu se nalazi na adresi: www. papa. hr (engleska verzija www. pope. hr). Predstavljen je i CD » Papa među nama« u izdanju Hrvatske glazbene unije za Primorsko-goransku županiju i Svetišta Majke Božje na Trsatu. Na njemu stotinjak glazbenika iz Primorsko-goranske i Istarske županije, okupljeni u »Kvarnersko-istarski band aid«, izvodi pjesme posvećene Papi i one s religioznim motivima.
    Za vrijeme posjeta Svetoga Oca, koji će u Osijeku i Đakovu boraviti 7. lipnja, osigurana je medicinska skrb i za Ivana Pavla II. i za oko 150.000 hodočasnika. Uz osječku Kliničku bolnicu i Službu hitne medicinske pomoći 7. lipnja će raditi i svi osječki domovi zdravlja. U svakom od 39 polja na prostoru liturgijskog slavlja u osječkoj Športskoj zračnoj luci uz liječnike bit će ekipe s ukupno 370 medicinskih volontera prepoznatljivih po bijelim pregačama i kapama sa znakom Crvenog križa. Među volonterima će biti i studenti medicinskog fakulteta. Predviđen je i stacionarni dio sa šest šatora u kojima će biti po deset kreveta te dežurni liječnici internisti, anesteziolozi i više medicinske sestre.
    Vlada i veliko zanimanje novinara, tako je Vladin Ured za odnose s javnošću do sada obradio više od 650 zahtjeva za akreditacijom novinara i fotoreportera, koji će od 5. do 9. lipnja pratiti Svetoga Oca. U postupku obradbe još je gotovo 600 zahtjeva. Mnogi su stariji vjernici zbog velikih vrućina i napora odustali od odlaska u osječku Sportsku zračnu luku uživo vidjeti i čuti Papu. No oni koji ne budu tamo sigurno će sve događaje moći pratiti na televizijskim ekranima.
J. K.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika