Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

O statusu Subotice

Pomak u pitanju određivanja statusa Subotice kao grada očekuje se nakon donošenja novog Ustava Srbije i Osnovnog zakona Vojvodine. Gradski oci smatraju da u tome leži neuspjeh nedavnih inicijativa, a da će donošenjem navedenih dokumenata biti moguće formirati grad i bez podjela na više općina, što je problem koji osim Subotice prati i Kikindu, Zrenjanin i Sombor.

Otvaranje Centra za informiranje građana

Za danas 30. svibnja je u prostorijama Zavoda za urbanizam predviđeno otvaranje gradskog Centra za informiranje građana čije su utemeljenje podržali SO Subotica, Zavod za urbanizam te Američka fondacija za razvoj (ADF). Na ovom događaju se očekuje dolazak visokih izaslanstava republičke i pokrajinske Vlade te ambasade SAD.

Čajanka sa Vujkovim

U organizaciji radionice »Zenith« prekjučer, 28. svibnja je u zelenoj vijećnici gradske kuće na »Čajanki sa političarima« gost bio  Franjo Vujkov, predsjednik Hrvatskog narodnog saveza. Za lipanj je planiran i posljednji ovakav susret, na kojem će se razgovor voditi sa predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini mr. Belom Tonkovićem.

Novi kontejneri

Ovog tjedna postavljeno je mnoštvo novih kontejnera kako bi grad bio čistiji. Sredstva su prikupljena tako, što je u povećanje cijene odnošenja smeća od prosinca prošle godine uračunat i trošak ove akcije. Na to je obvezano javno poduzeće »Čistoća i zelenilo« jer je stanje s kontejnerima bilo loše. Ovo poduzeće je lokalna vlast obvezala da tijekom godine kupi 150 kontejnera i dva vozila za odnošenje smeća. Uskoro će biti raspisan tender za tu kupovinu vozila, a planirano je da budu u funkciji do jeseni.
    Članica Izvršnog odbora zadužena za komunalna pitanja Mária Sólya kaže da će se na ovaj način pospješiti rješavanje ovog problema i da se već uočava čistija sredina u okolini mjesta gdje su postavljeni novi kontejneri. »Jedino bi trebalo zamoliti građane da zatvaraju kontejnere kako vjetar i životinje ne bi raznosili smeće, jer bi time bio umanjen uspjeh ove akcije« – rekla je gđa Sólya.

Opet proglas izbjeglica

Izbjeglice koje se nalaze na Paliću uputile su proglas koji je objavio list »Dani«. U proglasu nepoznate organizacije pod nazivom »Mjesni odbor izbjeglica« i njegova predsjednika Duška-Miše Vrcelje stoji da »od odgovornih vlasti DOS-a u Subotici tražimo da nas ne šikaniraju, da nam ne isključuju struju, i da nas ne tjeraju iz prostorija u kojima smo smješteni – sve dok nam se ne pronađe odgovarajući smještaj«, a zatim slijedi još 10 točaka raznih zahtjeva. U jednoj od njih se navodi da »ukoliko se ne udovolji našim zahtjevima, prisiljeni smo da hitno organiziramo blokadu ceste Palić-Horgoš«.
    Valja podsjetiti da je prije oko dvije godine ovaj bivši izbjeglički kamp izgubio status izbjegličkog centra, pa i pripadajuće beneficije, da tvrtke žele povratit svoje vikendice, da su tamošnji stanovnici pristali uplaćivati troškove struje koju troše, ali su to mnogi izbjegavali. Zbog toga je i prošle godine jedna neregistrirana skupina zastupala želje ovih ljudi da im se i nadalje dotiraju razne potrebe, te je izdat sličan proglasa, koji je također najavljivao blokadu ceste.

Uskoro kazališta?

Nedavno renovirana unutrašnjost bivšeg kina »Jadran«, koju je koristio K. P. G. T., a koja je zatim bila neiskorištena, odnedavna je opet u funkciji kao scena Narodnog kazališta. Ovaj prostor je uređen i najzad Subotica ima scenski prostor u koji se ne ulazi sa strahom.
    Ministar kulture u Vladi Republike Srbije, Branislav Lečić na otvaranju X. Međunarodnog dječjeg festivala rekao je da teku pripreme za konačno uređenje zgrade Narodnog kazališta, kao daljeg koraka u renesansi kazališnog života Srbije.
 
Neslavno šaranje

Prema pisanju Politike ekspres, gimnazijalac iz Užica je autor grafita kojim je sredinom mjeseca išarana fasada Konzulata Republike Hrvatske. Užički gimnazijalci, koji su se nalazili na ekskurziji, bili su zadržani više sati dok nije otkriven autor grafita. Postupak policije profesor gimnazije ocijenio je kao vrlo korektan. Prema objavljenoj vijesti, zaposleni u Konzulatu zatražili su intervenciju policije, koja je odmah reagirala.

Zemljoradničke mirovine

Prema informaciji Radio Subotice, poreska služba je ovih dana pismeno obavještavala zemljoradnike da mogu zatražiti pauziranje svog mirovinskog osiguranja za period u kojem nisu izvršili uplate. Najdulji period za koji se može odnositi molba je od 1. siječnja 1996. do 1. travnja 2003. godine.
    Nadalje se navodi da je prema novim odredbama zakona za obitelji zemljoradnika dovoljno da samo jedan član obitelji ima mirovinsko osiguranje. Za odustanak od mirovinskog osiguranja ostalih članova obitelji potrebno je uputiti molbu.

Isključenja dužnika EPS

Ovih se dana vrše isključenja dužnika Elektrovojvodine. Iako su u Elektovojvodini donedavna bili tolerantniji prema dužnicima, sada uvode odlučnije mjere te dnevno isključuju 70-80 korisnika, te oštrije kontroliraju protuzakonitu potrošnju. Prošlog je mjeseca otkriveno 33 slučaja krađe struje – objavila je Radio Subotica.

»Likovni susret« se
uljepšava

Uz pomoć jednog alpiniste je sa zgrade Likovnog susreta uklonjen ukras s krova težak oko 200 kilograma. Ovaj ukras će skupa s ostalima pravljenim od Zsolnay keramike biti odnesen u Pečuh gdje će se izraditi kopije u sklopu renoviranja ovog objekta izuzetne kulturne vrijednosti. Prema tom planu, nakon sređivanja fasada će koncem svibnja početi renoviranje krova.

Buka (nije) u modi

Inspekcija konstantno mjeri razinu buke u gradu. Grad je podijeljen u zone od kojih ovisi dopuštena razina. Prema zakonu i općinskim odlukama je tijekom dana u centru grada dopuštena buka od 65, a noću 55 decibela. U stambenom području to je danju 55 i noću 45 db, a u zoni odmora 50 i 40 db.
    Kako saznajemo od načelnika inspekcij-skih službi, već je napisano više prijava zbog kršenja ovih odredbi.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika