Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Obogaćivanje dječjeg svijeta

Subotica je ovog tjedna bila svjetsko središte kazališne umjetnosti za djecu. Nakon svečanog otvaranja X. Međunarodnog festivala dječjih kazališta do danas odigrano je četrdesetak predstava i niz multimedijalnih popratnih programa. Među gostujućim umjetnicima i trupama je mnoštvo iz susjednih zemalja, ali i udaljenijih država.
    Tijekom svečanog otvaranja u nedjelju 25. svibnja je predsjednik organizacijskog odbora Veselin Avdalović istakao kako je najveća nagrada obradovati djecu. Pored podjela zahvalnica istaknutim scenografima, redateljima, dramaturzima i ostalim kazališnim umjetnicima, dobili su ih i oni koji su organizaciono pomogli održavanje Festivala. U ime dobitnika zahvalnica mr. Miroslav Radonjić istakao je ulogu umjetnika kao tumača i zagovornika dječjeg svijeta snova. »Budimo opet djeca i odrastimo konačno sagledajmo ono što nismo umjeli da uočimo« – rekao je Radonjić. Predsjednik IO SO Subotica Géza Kucsera izrazio je čast koju naš grad ima time što se tu održava Festival namijenjen najvećem blagu – djetetu. »U ime djece grada i djece svijeta klanjam se pred umjetnicima koji su svoje srce dali djeci. Želim da Festival bude još uspješniji od prethodnih, da budemo svi kao djeca čista srca i krenemo naprijed«.
Nagrade za životno djelo »Mali princ« koje se uručuju za razvoj kulture i scenske djelatnosti za djecu dobili su Albrecht Roser, (Njemačka) jedno od najvećih imena suvremenog lutkarstva i Slobodan Marković, direktor ovog Festivala, najzaslužnija osoba za desetogodišnje podizanje razine Festivala na svjetsku visinu. Marković je istakao da su u ovom razdoblju gostovali umjetnici iz preko četrdeset zemalja, i da su na Festivalu sudjelovala najznačajnija svjetska dječja kazališta. Ministar kulture u Vladi Republike Srbije Branislav Lečić otvarajući Festival pozdravio je prvo djecu, goste i umjetnike, koji znaju da naprave vezu sa onostranim i to upakiraju djeci. »Blago državi i narodu koji brine za kulturu i kulturu za djecu. Jer, sve što radimo nije dovoljno ako ne brinemo za novu generaciju«, rekao je Lečić, i tijekom završne točke se popeo na scenu i pridružio djeci i umjetnicima.
    Zahvaljujući pomoći Göethe instituta i Talijanskog kulturnog centra iz Beograda, festivalske predstave će gostovati i u Podgorici, Nišu, Pirotu, Beogradu…
    Za srijedu je predviđen nastup Zagrebačkog kazališta lutaka s predstavom Trnoružica. Bliži prikaz festivalskih dešavanja donosimo u narednom broju.
    Osnivač Festivala je Skupština općine Subotica, pokrovitelji su Ministarstvo za kulturu Republike Srbije i Tajništvo za kulturu AP Vojvodine, generalni sponzor je subotička filijala DDOR »Novi Sad«, zlatni sponzor je »Pionir«, dok su izvršni producenti Otvoreni univerzitet i Dječje kazalište.                                                     g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika