Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kako, molim?

MI­JE­[A­NI BRA­KO­VI
Nekada su se »miješani brakovi« uzimali kao primjer smanjenja nacionalne i vjerske distance, ali danas je, nažalost, sasvim drugačije. U tradiciji religija nije da podržavaju takve brakove. Sve zagovaraju religijsku endogamiju (brak unutar iste religijske zajednice), i ne sporim im pravo da u tom smislu djeluju među svojim vjernicima. Sporim im pravo da u javnosti iznose negativne, pa i uvredljive sudove o osobama u takvim brakovima, a osobito o djeci iz tih brakova. To se već graniči s dobrim odgojem (pa i religijskim) onih koji ih izriču. Prof. dr. Ivan Cvitković, sociolog religije, »Slobodna Bosna«, 22. svibnja 2003.

 

KA­TA­STRO­FI­^A­RI
Ako sam katastrofičar onda bih sam sebi tepao da sam katastrofičar sui generis. U Hrvatskoj je malo ljudi koji danas nisu katastrofičari. Uzmite hadezeovce i sve te stranke koje su se iščilile iz HDZ-a kada se on danas raspada kao svenarodni pokret. Vidite da svaki dan kada zinu oglašavaju se kao katastrofičari. Kažu da je postojeća vlast dovela Hrvatsku u katastrofu i da jedini izlaz njihov povratak na vlast. Ako pak gledate ove koji su sada na vlasti, oni su isto katastrofičari. Kažu da je stanje bilo katastrofalno i da oni sada kola izvlače iz blata, pa traže još vremena da bude bolje. Ja sam katastrofičar u tom smislu što na stvari gledam tako da se s Hrvatskom dogodilo to što se dogodilo i da u nečemu dijeli sudbinu svih 28 tranzicijskih zemalja, s tim što je ona kroz ovo vrijeme s čela, ekonomski i civilizacijski, zemalja te skupine došla na začelje. Pa, sada smatramo uspjehom ako nas Europa tretira da smo jednako zreli za EU kao Rumunjska i Bugarska, koje su 1990. godine bile daleko iza Hrvatske. Stipe Šuvar, nekadašnji visoki jugoslavenski funkcionar, »Novi list«, 25. svibnja 2003.

 

PUT­NIK BEZ VO­ZA
Sadašnja politika je gubitnička u odnosu na vreme u kojem živimo i naši političari su prosto veliki umetnici u gubljenju našeg vremena. Oni su vremeubice a mi smo u strašnom zakašnjenju. Lične svađe i sukobi su zaustavljanje mogućih procesa i promena koji su morali uslediti brže i ranije. Mi smo kao onaj putnik koji je došao na stanicu sa svojim malim i jadnim zavežljajem da putuje a voz mu je otišao. Pitanje je da li će uhvatiti drugi voz i da li će taj drugi voz uopšte doći. Od početka sam, iako nisam glavoseča, smatrao da je posle 5. oktobra trebalo podvući crtu sa prethodnim režimom i sa prethodnim nosiocima vlasti u svim dimenzijama. Jer ne mogu se na istom prostoru igrati dve predstave, ma koliko nova predstava bila dobra, u starom ambijentu ona se žalosno utapa u staru scenu i ne može pokazati svoju vrednost. Mi smo baš to hteli i sve je to nekakva tehnologija nove vlasti. Mogu političari gubiti vreme, jer po meni je samo bavljenje politikom gubljenje vremena, ali mi vremena za gubljenje nemamo. Dr. Ratko Božović, »Dnevnik«, 25. svibnja 2003.

 

PRO­BU­\E­NE AM­BI­CI­JE
Nakon odlaska političke gromade kakav je bio Zoran Đinđić pojavile su se ambicije onih koji sebe vide na nekom drugom mestu od onog gde su sada. Ambicije političara koji bi »bez izbora veći deo kolača« neće sprečiti vladu da zadrži stabilnost, mir, da realizuje ekonomski program i približi zemlju evropskim i evroatlantskim integracijama. Dušan Mihajlović, ministar unutarnjih poslova RS, »Politika«, 24. svibnja 2003.

 

CI­VIL­NE @R­TVE
Nijedan rat u povijesti čovječanstva nije imao više od pedeset posto civilnih žrtava kao što je bio slučaj u Domovinskome ratu. Zato je taj broj tako strahovit. Do konačnoga broja nismo došli, ali do sada je na hrvatskoj strani evidentirano 9.880 poginulih. No to nije konačan broj, 1.295 je nestalih (ekshumiranih i identificiranih je 2.793) ali ih ne računamo u poginule sve dok nisu identificirani. Ako se zbroji – ukupni broj poginulih Hrvata je 13.967, od toga je 7.183 civila. Dr. Andrija Hebrang, ratni ministar zdravstva, »Fokus«, 23. svibnja 2003.

 

NA NE­VI­\E­NO
Sa sigurnošću mogu reći da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske i EU u cijelosti pročitalo najviše šest saborskih zastupnika, ali su ipak većinom glasovali za njega »na neviđeno«. Tonči Tadić, sabornik godine, »Fokus«, 23. svibnja 2003.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika