Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nezaštićena profesija

Spektakularna policijska akcija »Sablja« razriješila je nekoliko desetaka ubojstava počinjenih u Srbiji tijekom posljednjih godina, ali su nerasvijetljena ostala sva ubojstva – novinara. Ne zna se, dakle, tko je počinio, a još manje tko je naredio, ubojstva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića. Netko bi ovu činjenicu mogao protumačiti kao mogući signal da je novinarska profesija i dalje nezaštićena, da se novinari mogu sklanjati, potiskivati i sprječavati u svom radu, a da se zbog toga ne odgovara.
    Ako je tome tako, onda nije čudno da, recimo, direktor jednog poljoprivrednog kombinata zaprijeti tužbom protiv novinara ukoliko mu se »samo ime pomene« u novinama. A to se upravo prije nekoliko dana dogodilo novinaru »Hrvatske riječi« koji je, savjesno i profesionalno obavljajući svoj posao, zamolio dotičnog direktora za odgovor na nekoliko pitanja.
    A priča, u najkraćem, izgleda ovako: novinar odlazi u selo nadomak Subotice s namjerom da prikupi materijal za reportažu kakve u ovim novinama redovito čitamo. Razgovara s mještanima koji mu opisuju život na selu, a pominju i poneki problem u čijem je središtu institucija kojoj je na čelu spomenuti direktor. Novinar, dakako, kontaktira dotičnog, a umjesto odgovora dobija navedenu prijetnju tužbom.
    Nitko izvan redakcije, pa ni direktor seoskog kombinata, ne može određivati što se smije a što ne objavljivati u novinama. To je tema koju u jednom svom članu tretira i Zakon o javnom informiranju, a odnosi se na problem ometanja novinara prilikom obavljanja posla. Omalovažavanje novinarske profesije i urušavanje njenog digniteta, u čemu su i mnogi novinari godinama sami sudjelovali, jednom mora prestati i novinarstvo se mora vratiti u okvire osnovnih pravila posla, a to su pravovremeno, istinito i objektivno informiranje. Pružajući priliku objema stranama da iznesu svoje stavove o nekom problemu, novinari samo obavljaju svoj zadatak. Akteri mogu odgovoriti na pitanja, a mogu i ne odgovoriti, njihovo je pravo. Ali, ne mogu prijetiti tužbom »ako im se samo ime pomene« i time ometati novinare u svom poslu.
    Prilike su se nakon 5. listopada, vjerujemo, promijenile. A ako nisu, onda tužba protiv novinara i nije najveće zlo koje nam se, svima zajedno, može dogoditi.
Z. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika