Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

»Akvi­zi­ci­je« po­vo­dom
Me­|u­na­rod­nog da­na mu­ze­ja

 

U subotičkom Gradskom muzeju je u povodu Međunarodnog dana muzeja u nedjelju, 18. svibnja, otvorena postavka »Akvizicije«, koja obuhvaća manje znane dijelove legata istaknutih subotičkih likovnih i multimedijalnih umjetnika od Olaha, primjerice, i Ante Vukova do eksponata koji objelodanjuju suradnju s susjednim muzejima u Mađarskoj, ili onoga u Osijeku na primjer. Postavku su priredili Nevenka Bašić Pavković, Viktorija Šimon Vuletić (etnografski dio), Szekeres Agnes (arheologija), Olga Kovačev Ninkov (likovni dio), Mirko Grlica, te koordinator izložbe Svetislav Milanković. U nedjelju je, premda nije (bio) radni dan, Gradski muzej bio otvoren od 10 do 18 sati, a Međunarodni dan muzeja bio je povodom da se i Galerija Perčić toga dana otvori za posjetioce i zainteresirane. Stalna postavka ove renomirane galerije mogla se, također, obilaziti cijeli dan.

 

»Sti­pa­no­va prin­ce­za« opet na re­per­to­a­ru

Zbog velikoga interesiranja publike Kulturno-umjetničko društvo »Ravnica« iz Male Bosne opet će izvesti komediju »Stipanova princeza«, koju je režirao Marijan Kiš. Svi zainteresirani predstavu su mogli ponovno vidjeti 17. svibnja u subotičkom Domu vojske na Korzu.

 

Sli­ke na svi­li Besenyi Te­re­ze

Prije tjedan dana, u petak, 16. svibnja u »Cinema Gallery« u predvorju subotičkog kina »Zvezda« otvorena je izložba slika na svili subotičke likovne umjetnice Terezije Besenyi. Izložbu je otvorio istaknuti subotički likovni pedagog i stvaralac, Gyorgy Boros.

 

Uspje­{ni na­stup lju­to­va~­kih sla­ma­rki

Slamarska sekcija Kulturno-umjetničkog društva »Bratstvo« iz Ljutova učestvovala je na 33. međunarodnoj izložbi ručnih radova (MIRK) koja se ove godine održala u Bačkom Petrovom Selu. Izlagalo je sedam slamarki iz ove sekcije, a osvojeno je čak pet prvih mjesta: Ivana Tumbas, Kristina Suknović, Anita Tumbas, Ivana Mamužić i Dijana Remeš. Drugo mjesto osvojila je Erika Poljaković, a Biljana Remeš osvojila je treće mjesto. Posebne pohvale zaslužila je njihova instruktorica Marija Vojnić.

 

»Sto­ne­si« ipak ni u Za­gre­bu

Premda gromoglasno najavljivani za kolovoz tekuće godine »najživahnije djede svjetskog rocka«, skupina »The Rolling Stones«, nakon srbijanskih, zavili su u crno i hrvatske ljubitelje svog jedinstvenog R&B i rock and roll zvuka. U nedjelju 18. svibnja njihov je portparol za odnose s medijima izjavio kako se i koncert u Zagrebu, predviđen da se održi na stadionu NK »Dinama« u Maksimirskoj šumi, otkazuje. Razlog za otkazivanje beogradskog koncerta na Hipodromu bilo je uvođenje izvanrednoga stanja nakon ubojstva pokojnog srbijanskog premijera dr. Zorana Đinđića, dok razlog za otkazivanje zagrebačkog nastupa (još) nije naveden.

 

»Atom­sko sklo­ni{te« u No­vom Sa­du

U okviru projekta »Stop alkoholizmu i narkomaniji« u Kameničkom parku će se od 30. svibnja do 1. lipnja održati 10. jubilarni Moto-fest, kojega organiziraju motociklisti Vojvodine, osnovani prije gotovo jednog desetljeća, 1994. godine. U okviru festivala održat će se rock-koncert, na kojemu su glavne zvijezde pulska skupina »Atomsko sklonište«, predvođena punokrvnim rock-veteranom pjevačem i bas-gitaristom Brunom Langerom. Osim njih, najavljen je i nastup skupina »Tequila Sunrise«, »Iron Maiden Tribute Band«, »Fenomena«, »No Limits«, »Zemljotres«, »New Level« »Mad Dog Boogie Band« i Cactus Jack-a, kao i najprestižnijeg hrvatskog country & western rock sastava, »Plave trave zaborava«. Osim koncerta predviđena su i natjecanja u vještini vožnje motociklom, izložbe i ini hepeninzi. Među organizatorima i sponzorima programa su i: »Građanski list«, »Građanski oglasnik«, tvrtka »Tuborg Beer«, Radio 021, Radio Skakavac, Omladina JAZAS-a, Kanal TV 9, te Udruga ljubitelja old-timer motorkotača, »NS Riders«.

 

Ivo Škrabalo o hrvatskom filmu
Pre­ma­lo tr­`i­{te za skupu umjet­nost

Završna manifestacija ovogodišnjih Dana hrvatskog filma u Vojvodini bilo je predavanje povjesničara filma Ive Škrabala iz Zagreba, koje je 16. svibnja održano u Velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« u Subotici. Tomislav Žigmanov je predstavio gosta kao prvog filmskog umjetnika iz hrvatske zajednice s ovih prostora koji se i za vrijeme boravka i života u Zagrebu redovito vraćao u svoj zavičaj i snimao film o njemu. Ivo Škrabalo je rođen u Somboru, završio pravo i filmsku režiju u Zagrebu, bavio se dramaturgijom, glumom, poviješću hrvatskog filma, pisao scenarije, predavao na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a u posljednjem desetljeću posvetio se politici, te je i danas zastupnik u Hrvatskom saboru (ispred LIBRE). Večer je otpočela projekcijom njegova dokumentarna filma »Slamarke divojke« kojega je davne 1970. godine s ekipom zagrebačkih snimatelja snimio u Tavankutu i Đurđinu. Kako je tu večer istaknuo autor, s zadovoljstvom je došao snimiti specifičan i jedinstven oblik kulturnog izražavanja bunjevačkih Hrvata na sjeveru Bačke. Treba reći i da mu je to jedini dokumentarni film kojega je režirao i za koji je napisao scenarij. Govoreći o sadašnjim problemima hrvatske kinematografije, Škrabalo je naglasio veliki problem premalog tržišta koje ne može izdržati tako skupi umjetnički izražaj, zatim, po međunarodnim kriterijima, nedovoljnu kvalitetu hrvatskih filmova, te kao širi problem slabu posjećenost kina. Jedan od organizatora Dana hrvatskog filma u Vojvodini Rajko Ljubič, na ovoj završnoj večeri iskazao je svoje zadovoljstvo što je konačno i ovaj vid suvremene hrvatske kulture predstavljen u Vojvodini, te iskazao razočaranje zbog slabog posjeta projekcijama.                                                             D. D.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika