Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Če­tve­ro­sat­na sjed­ni­ca u zna­ku među­sob­nih op­tu­ži­va­nja

U nedjelju 18. svibnja održana je sjednica Vijeća i Predsjedništva DSHV-a. Priopćenje za javnost tim povodom uputili su predsjednik Subotičke podružnice DSHV-a Martin Bačić i potpredsjednik DSHV-a Josip Gabrić u kojemu stoji:
    »Na nedjeljnoj sjednici Vijeća i Predsjedništva DSHV-a raspravljalo se o tekućim problemima u stranci, ali je glavna točka bilo stanje u stranci. Svi sudionici su očekivali da će biti određen datum održavanja izvanredne skupštine stranke, kako su to tražili Subotička podružnica i Nadzorni odbor stranke. Međutim, predsjednik stranke Bela Tonković je stavio na dnevni red osnutak Povjerenstva radi ispitivanja istinitosti tvrdnji Subotičke podružnice i Mjesne organizacije Aleksandrovo, da Bela Tonković više ne može biti predsjednik stranke zbog već ranije iznijetih optužbi na njegov račun. Umjesto toga, Bela Tonković je iznio bezbroj optužbi na račun predsjednika Subotičke podružnice Martina Bačića i potpredsjednika DSHV-a Josipa Gabrića, optužujući ih da su oni jedini koji vode kampanju protiv njega. Budući da članovi Vijeća o ovome nisu više htjeli raspravljati, jer je o ovome već bilo raspravljano u dva navrata, na sjednici Vijeća i Predsjedništva, te ponovno na sjednici Predsjedništva kad je tajnim glasovanjem odbijen prijedlog da se formira Povjerenstvo za ispitivanje. Budući da se sastanak pretvorio u raspravu, koja očigledno nije mogla biti završena drugačije nego što je želio predsjednik stranke Bela Tonković, od 20 prisutnih članova Vijeća njih 13 je napustilo sjednicu. Ostalo je 7 vijećnika, a sjednica je bila prekinuta jer je za kvorum bilo potrebo 16 članova Vijeća.
    Smatramo da je i ovo znak da je predsjednik stranke usamljen i da ne uživa povjerenje ogromne većine članova Vijeća i Predsjedništva. Budući da već postoji odluka Vijeća i Predsjedništva, skupštine očigledno mora biti. Jedino će se izvidjeti način na koji će se, u skladu sa Statutom, skupština ipak organizirati« – stoji na kraju priopćenja Martina Bačića i Josipa Gabrića.
D. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika