Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sve širi prostor za su­rad­nju

Gospodarstvenici iz Hrvatske boravili su 14. i 15. svibnja u Beogradu i imali upriličena dva susreta, a neposredni povodi su bili sajmovi u Beogradu (Sajam tehnike), te u Novom Sadu (Poljoprivredni sajam). Prvi skup je organiziralo Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu, 14. svibnja, na koji su bili pozvani predstavnici Hrvatske gospodarske komore (HGK), te direktori i zastupnici velikih poduzeća iz Hrvatske. Također su bili nazočni i članovi Hrvatskog nacionalnog vijeća SCG: potpredsjednik HNV Branko Horvat,  član IO zadužen za gospodarstvo Marinko Prćić, te član Odjela za gospodarstvo (koje je u procesu osnutka) Vladimir Bošnjak. Skup je otvorio veleposlanik Republike Hrvatske u Beogradu Davor Božinović, predstavivši aktualnu situaciju u ekonomskim odnosima dviju država, te predumijevajući budući tijek događaja u ovoj oblasti. Po njegovim riječima, treba očekivati veoma dobre odnose na makroekonomskom planu. Nakon uvodnoga izlaganja Božinovića, članovi HNV-a predstavili su aktualne probleme hrvatske zajednice, gledano iz kuta gospodarstvenika, te naglasili da je veliki interes naših ljudi kod uspostavljanja što boljih veza s gospodarstvenicima iz Hrvatske. Branko Horvat se kritički osvrnuo na dosadašnju praksu nedovoljno razvijenih odnosa između RH i SCG, kada je u pitanju hrvatska zajednica, te istaknuo da bi bilo od obostrane koristi kada bi se protok informacija ubrzao u oba smjera. Odjel za gospodarstvo je predstavio Vladimir Bošnjak, koji je konstatirao da business i novac ne poznaju naciju niti granice, no da bi se gospodarstvenici iz Hrvatske ipak trebali konzultirati s Odjelom za gospodarstvo HNV-a kod donošenja poslovnih odluka, poglavito ako je obostrani interes u pitanju. Gospodarstvenici iz Hrvatske pokazali su zanimanje za djelovanje HNV-a, a direktorica HGK u Beogradu Mirica Kadić pozvala je dužnosnike Odjela da posjete beogradsku kancelariju HGK, kako bi se dogovorili o budućoj suradnji.
    Drugi značajni skup dogodio se u petak 17. svibnja u organizaciji Privredne komore Srbije. Radilo se o posjetu Hrvatske obrtničke komore (HOK) Beogradu, gdje su se susreli mali i srednji poduzetnici iz Hrvatske i Srbije. Tom skupu prisustvovali su i potpredsjednik HNV-a Mato Groznica, te član Odjela za gospodarstvo HNV-a Vladimir Bošnjak. Nakon plenarne sjednice, na kojoj je predsjednik HOK-a  Stjepan Šafran upoznao nazočne gospodarstvenike o sve većoj poslovnoj suradnji među dvjema državama, uslijedili su bilateralni razgovori. Sudionici skupa pokazali su veliki interes za buduću suradnju, te je izražena želja za što skorijim susretom dužnosnika Odjela HNV-a, sa dužnosnicima HOK-a, kako bi se konkretizirali oblici suradnje.
    Ako bi trebalo nešto zaključiti iz prošlotjednih događanja, onda je izvjesno da hrvatska zajednica u SCG može očekivati bolje dane. Ti bolji dani najprije će se, kako za sada izgleda, dogoditi u gospodarstvu. Tako će, izgleda, i Odjel za gospodarstvo (iako nije formalno niti konstituiran) među prvima od svih radnih tijela HNV-a početi s vrlo konkretnim djelovanjem, a rezultat će biti opći boljitak za sve Hrvate u SCG. Interes koji pokazuje matična država u tom pogledu, za sada je ohrabrujući. Osobito bi nas trebalo veseliti što se i veleposlanik Davor Božinović zauzima za promicanje Odjela i HNV. Ne treba posustajati!
V. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika