Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Vijesti


Pomoć IO obitelji Salić

Obitelji Milenka i Laure Salić, kojima je nedavno rođena slijepa kćer Samuela, Općina je pomogla u pribavljanju građevinske dozvole za njihov objekat, a »Vodovod« im je donirao izgradnju vodovodnog priključka. Članica Izvršnog odbora zadužena za komunalije Mária Sólya i predsjednik IO Géza Kucsera posjetili su ovu obitelj i predali im simboličan dar prigodom završetka ove akcije.
Plaketa za kvalitetnu upravu

Subotička Općina dobila je plaketu od Programa za reformu lokalne samouprave (SLGRP) kao znak napretka u reformi, povećanja transparentnosti u radu općinske vlasti i uprave, te sudjelovanja javnosti u donošenju proračuna. Potpredsjednik SO Bela Tonković je rekao kako će Općina dobiti na dar 12 osobnih računala iz donacije radi dodatnog poboljšanja uvjeta rada, a da će se uskoro dokumenti matičnog ureda moći naručivati putem Interneta iz mjesnih kancelarija – što znači da naručitelji neće morati dolaziti u Gradsku kuću i čekati u redu na njih.

Zaštita manjina

U našem gradu su 20. svibnja boravila izaslanstva Mađarske i SCG koja su usuglašavala dokument o međusobnoj zaštiti manjina – dakle Srba u Mađarskoj i Mađara i Srbiji i Crnoj Gori. Sva sporna pitanja su riješena, te se očekuje skorašnje potpisivanje ovog dokumenta.

Klincijada

Tradicionalna manifestacija za djecu XVII. »Klincijada«, koja je trajala cijelog tjedna, večeras se završava. Oko dvije tisuće mališana prikazalo je roditeljima i prijateljima djece svoje umijeće i razigranost. »Klincijada« je bila odlično posjećena, a održavala se u prostorijama HKC »Bunjevačko kolo«.

 


Mađarski jezik u
službenoj uporabi

Tijekom vikenda održan je seminar s temom »Službena uporaba mađarskog jezika u organima uprave i pravosuđu« u organizaciji Pokrajinskog tajništva za propise, upravu i nacionalne manjine i Nacionalnog vijeća mađarske nacionalne manjine. Na ovom seminaru za uposlene u upravi i pravosuđu sa znanjem mađarskog jezika govorili su pored ostalih pokrajinski tajnik dr. Tamás Korhecz, predsjednik MNV László Józsa, te prof. dr. Tibor Várady.

Kucsera u ostavci

Kao što se očekivalo, Géza Kucsera je podnio ostavku na mjesto predsjednika Izvršnog odbora Skupštine općine jer je podnesen prijedlog da bude izabran za gradonačelnika. Nakon ostavke Istvána Ispánovicsa SVM je od svojih koalicijskih partnera zatražio podršku za kandidaturu Kucsere na dužnost gradonačelnika i Árpáda Pappa na mjesto predsjednika IO.

Zagorac opet na tapetu

Regionalni povjerenik Ujedinjenih granskih sindikata »Nezavisnost« Ljubo Zajović oštro je kritizirao direktora »Nove brazde« iz Đurđina Bogdana Zagorca jer je dao samo tri dana odsustva radnici tvrtke i povjereniku ovog sindikata Ljubici Bajić, nakon što joj je kuća izgorjela u požaru. Zajović je rekao kako je krajnje neljudsko ponašanje bilo i to što je Zagorac kritizirao i odvraćao ljude koji su pohitali s posla kako bi pomogli u gašenju požara i raščišćavanju zgarišta. Prema zakonu, radniku slijedi pet dana odsustva u ovim slučajevima, kaže Zajović i dodaje da su Živojin Đorđević i Robert Vojnić Purčar, kao direktori tvrtki u kojima rade sinovi Ljubice Bajić, dali neodređeno vrijeme za rješavanje ove nepogode, te financijsku pomoć, za razliku od Zagorca. Prema prezentiranim informacijama, vatrogascima je trebalo više od sat vremena da stignu na mjesto požara.
    UGS »Nezavisnost« već dulje vrijeme ukazuje na neregularnosti u poslovanju »Nove brazde«, što je policija potvrdila priopćenjem, ali sud još nije dokazao ove navode, zbog čije sporosti je Zajović više puta prosvjedovao. Zagorca je UGS »Nezavisnost« proglasila za direktora koji je pokazao najnetolerantniji pristup prema sindikalnom djelovanju u regiji.

Na pomolu štrajk i
privatizacija

Korporacija »Sever« mogla bi se uskoro naći u štrajku, koji bi mogla organizirati oba tvornička sindikata. »Situacija prijeti da se otrgne kontroli, pristali smo na dva ‘minimalca’ kako bi se išlo na konsolidaciju tvrtke, ali smo na ivici egzistencije zbog kašnjenja isplata« kaže povjerenik UGS »Nezavisnost« Vanja Dragojlović, koji je ukazao na nerentabilan posao s »Gorenjem«. On smatra da privatizacija može biti uspješna, te bi se koncem svibnja trebalo znati hoće li tvornica biti privatizirana u cjelini ili u dijelovima.

Za civilno služenje
vojske

Na međunarodni dan prigovora savjesti, 14. svibnja, u centru Subotice su aktivisti više podmladaka političkih stranaka građanske orijentacije (DS, SDP, LSV, GSS, G 17) prikupljali potpise kako bi se donio zakon koji bi regulirao oblast civilnog služenja vojnog roka.


Otpor kontra Veselinov

I u Subotici su organizaciji Narodnog pokreta Otpor prikupljani potpisi za smjenu ministra poljoprivrede Dragana Veselinova zbog, kako je navedeno, njegovog neo-dgovornog ponašanja nakon udesa u kojem je poginula Katarina Marić. Otpor traži od Veselinova da snosi moralnu odgovornost i podnese ostavku, a prikupljeni potpisi se danas predaju premijeru Zoranu Živkoviću, predsjednici republičkog parlamenta i v. d. predsjednici Srbije Nataši Mićić te svim ministrima u republičkoj Vladi.


Korupcija (i) u školi

Prošlog tjedna policajci SUP Subotica uhitili su i uz kaznenu prijavu sproveli istražnom sucu Okružnog suda Nikolu Mihailovića zbog osnovane sumnje da je izvršio kazneno djelo primanja mita. On je, po priopćenju policije, od ožujka prošle godine zahtijevao i primio novac od Š. V., vanrednog učenika Tehničke škole, kako bi u okviru svog položaja utjecao na ispitnu komisiju da Š. V. lakše polaže ispite. Mihailović je od Š. V. primio ukupno 59.000 dinara, a prilikom pretresa po naredbi istražnog suca, operativci su kod njega pronašli tri novčanice od po 1.000 dinara.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika