Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po mjeri grada ili svijeta?

Na inicijativu potpredsjednika Vlade Republike Srbije Józsefa Kasze u ponedjeljak 19. svibnja održan je sastanak kojem su pored petnaestak profesora visokoškolskih ustanova prisustvovali i predsjednik IO Géza Kucsera i član IO Árpád Papp – očekivani novi predsjednik SO te IO.
    József Kasza je izrazio želju da Subotica dobije univerzitet srednjoeuropske razine, prihvatajući izazove vremena i pripremajući se za XXI. stoljeće. Svi nazočni su se složili s potrebom da se nagomilani problemi u funkcioniranju većine institucija rješavaju otvaranjem subotičkog univerziteta, ali nije postojala potpuna suglasnost oko profila te institucije.
    Među diskutantima je bilo onih koji su se zalagali za mali lokalni univerzitet, koji će obučavati kadrove iz regije, rekavši da je prošlo vrijeme školovanja učenika iz Bosne. S druge strane bilo je i onih koji smatraju da bi zatvaranje univerziteta u uski okvir dovelo do njegove degeneracije. Nekoliko profesora osvrnulo se na probleme edukacije na manjinskim jezicima, jer novosadski univerzitet nije uspio odgovoriti tom izazovu, ističući kako je uspostava univerziteta način da se naša sredina zaštiti od kadrovske i intelektualne propasti. Nasuprot tome, čuo se i stav da univerzitet treba pratiti moderne tokove, koji teže individualnom studiranju u svom domu, te engleskom, arapskom i kineskom jeziku kao jezicima budućnosti…
    U cilju prevazilaženja ovih nesuglasja Kasza je istakao kako smatra da se studenti bez poznavanja engleskog jezika i računara u današnje vrijeme smatraju nepismenima, ali da se ne smije zapostaviti matični jezici manjina i jezik sredine.
    Općina bi trebala uskoro utemeljiti komisiju u kojoj će se pored općinskih predstavnika nalaziti i po jedan profesor Građevinskog, Ekonomskog, Učiteljskog fakulteta te Više tehničke škole. Kasza je predložio i da mr. Josip Ivanović bude uključen u komisiju, imajući u vidu potrebu za obrazovanjem na hrvatskom jeziku. Ivanović je istaknuo kako je Subotici potrebno sistemsko rješenje obrazovanja na srpskom, hrvatskom i mađarskom jeziku, te da je u tom cilju potrebno surađivati s drugim univerzitetima iz regije.
    Prema pojedinim istraživanjima, podaci pokazuju kako je oko 30 % nastavnog kadra u školama nestručno, da je broj studenata Mađara za trećinu manji od prosjeka, te da bi naša regija, ako se ovako nastavi ostala bez svojih educiranih kadrova.
    Međutim, József Kasza je istaknuo kako bi trebalo da se ova institucija fokusira na proizvodnju kvalitete, a ne diploma, te da njegova inicijativa ima širu dimenziju, a ne samo da se stvara mađarski univerzitet, za što je bio optuživan u prošlosti. Kasza je rekao kako će iskoristiti svoj posjet Strasbourgu da izvidi može li ova inicijativa dobiti podršku europskih institucija.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika