Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Di­plo­mat­ske slč­no­sti i raz­li­ke

Premda u Vojvodini živi mnogo manjinskih zajednica, samo dvije imaju konzularno predstavništvo svoje matične države u samoj Pokrajini, a to su konzulat Republike Hrvatske otvoren u zimu 1998. godine i Republike Mađarske, otvoren prošlog ljeta.
    Otvaranje Hrvatskog konzulata nije pratila pompa, dok su na svečano otvaranje Mađarskog konzulata došli premijeri Mađarske i Srbije, Viktor Orbán i Zoran Đinđić. No, veliki je napredak značio dolazak u Suboticu ministra vanjskih poslova RH Tonina Picule prošle godine.
    Oba diplomatska predstavništva nalaze se na atraktivnoj lokaciji. Hrvatski konzulat je na najprometnijoj međunarodnoj cesti koja prolazi kroz grad, pokraj hotela »Patria«, dok se Mađarski konzulat nalazi nedaleko od Željezničkog kolodvora, pored Reichlove palače.
    Mađarski konzulat je svojim izgledom zadivio Subotičane, jer je zgradi vraćen sjaj koji se nije niti nazirao proteklih desetljeća. Hrvatski konzulat je ubrzo nakon toga renoviran, te je neugledna siva zgrada dobila privlačnu vanjštinu. Paralelno s rekonstrukcijom, uređeno je i dvorište, te su nestale ružne gužve sa ulice. Mađarske vlasti su nedavno počele pripreme za veću frekvenciju koja ih očekuje nakon uvođenja viza, te se renovira susjedna zgrada koja će služiti za izdavanje viza domaćim državljanima.
    Pored unutarnjeg osiguranja, oba diplomatska predstavništva danonoćno čuva policija. Incidenata gotovo da nije bilo, ako ne računamo pojedince koji su s nekoliko jaja zasuli Hrvatski konzulat prije službenog otvaranja, ili prosvjed protiv uvođenja viza koji je održan pred Mađarskim konzulatom prije dva mjeseca.
    Kao što je poznato, priličan je broj domaćih državljana koji posjeduju hrvatsko državljanstvo i putovnicu (koja zamjenjuje vizu), nego što je to slučaj kod državljanstva i putovnice Republike Mađarske, zbog razlika u zakonima koji to uvjetuju i omogućuju.
    Među ovdašnjom populacijom Mađara žučna su  reagiranja na uvođenje viza za maticu, novu članicu Europske unije, dočim, Hrvati konsternirano plaćaju skupe pristojbe za ulazak u matičnu državu. Iako pojedinci hrvatske zajednice kritiziraju i pozivaju na druge alternative za ovo stanje, na promjene se čeka već godinama.
    Ono što je još jedna razlika vrijedna spomena između ova dva konzulata je to što su kontrole striktnije u Hrvatskom konzulatu, dok je osoblje Mađarskog konzulata ljubaznije. Uz to, Mađarski konzulat je lansirao i vlastitu Internet stranicu (www. hukonzulat. org. yu) na kojoj već postoje mnoge informacije, dok se one ključne tek očekuju.
    U Mađarskom konzulatu je već održano nekoliko konferencija za tisak, dok mediji kontakt s Hrvatskim konzulatom ostvaruju na osobnu inicijativu.
    Na koncu ne zaboravimo da svojom prisutnošću konzulati podižu generalno razinu političkog izražavanja, omogućuju napredak bilateralnih odnosa te promiču suradnju. Stoga je šteta što ih i ranije nije bilo.                                                       g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika