Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pulitzerovac i vrstan pisac

Nakon novosadskog gostovanja (u IKA »Prometej«) jednog od najrelevantnijih suvremenih američkih prozaista, Roberta Olena Butlera, dobitnika dviju najbitnijih spisateljskih nagrada u SAD, »Pulitzerove«, 1993. godine, i dvije godine nakon toga one »Faulknerove«, što je ustanovljuje američki PEN-savez, Butler, inače veteran davnog Vijetnamskog rata započetog tijekom 60-ih godina minuloga stoljeća, s osobitim je zadovoljstvom prelistao »Hrvatsku Riječ«« i rado pristao na kratki intervju, kojega smo vodili u pastoralnoj atmosferi jednog bačkog salaša, što se razbaškario tik koji kilometar iza Veternika, nakon obilnoga vojvođanskog ručka.

HR: Jeste li prvi put na ovim prostorima?
Nikada nisam ranije bio u Europi, pa ni na Balkanu…

HR: Ovo nije Balkan, ovo je Srednja Europa, Mitteleurope…
To su geopolitički, geo-poetski pojmovi koji slabo da nešto znače i obrazovanom Europejcu, a nekmoli prosječnom američkom intelektualcu kakav sam, primjerice ja.

HR: A, opet, predajete kreativno pisanje na mnogim kalifornijskim koledžima i ravnatelj ste Sveučilišta na Floridi, odjel za književnost…
Svaki iole respektabilniji pisac u mojim godinama koje su više no zrele, ali, eto, tako je pristojnije reći, predaje kreativno pisanje, gostujući je predavač neke škole, tečaja. Profesionalnih je pisaca u SAD malo, to su uglavnom mainstream orijentirani pisci best-sellera, tipa Grishama, Kinga, Collinsove…Imamo agente, oni traže izdavača, i tako to ide. Ali od toga malo tko može preživjeti. Od Sandburga do Rotha, svi smo mi bili ili jesmo ili nekakvi urednici, ili predavači. Od toga živimo. To ne znači ništa. To je poput Nobelove nagrade. Nisu je dobili jedan Joyce i Dostojevski, a dobila ju je jedna Perl Buck.

HR: Vi ste ipak, na putu dovde kupili knjigu »Na Drini ćuprija«, u engleskom prijevodu. To je Nobelovac, isto tako.
Je li on Hrvat ili Srbin? Je li Andrić Bošnjak?

HR: Nije se o tome nikada precizno izjasnio. Držao se rimokatolikom, ali su ga svojedobno, u vrijeme ne tako davne prošlosti, svojatala sva tri entiteta. Sada ga se odriču i Srbi, i Hrvati, i Bošnjaci. Podrijetlom je Hrvat iz Bosne, najviše je pisao o Bosni i Hercegovini, ali se osjećao pripadnikom srpskog književnog korpusa, i najomiljeniji habitat mu je bio Beograd. On jeste Nobelovac, ali je to, i pored toga odlična knjiga.
Ha, ha…Da, u pravu si. Nobel nije jemstvo. Eto, ja sam podobijao sve bitne američke nagrade, a ne razumijem se baš previše u geografiju, geopolitiku…

HR: Sve dok se razumijete u pisanje, dotle je dobro.
O. K. Ali stvar je u tome da se ja imam razumijevati u razumijevanje, a ne u samo pisanje. Nije umjetnik, po meni, onaj tko je intelektualac. Umjetnik i ne treba biti intelektualcem. On ima biti senzitivcem, on ima biti osjećajan, osjetilan. Takvome onda čovjeku nije bitno je li, primjerice netko Nobelovac, dobitnik Pulizerove nagrade, Židov, Hrvat, Nijemac, Hindus, ili, što ja znam, budist…Bitno mu je da je ljudsko biće.

HR: …Ili, upravo, dobar spisatelj.
Ili dobar spisatelj. Ali to je najmanje na tome spisatelju da važe i procjenjuje.


Razgovarao: R. G. Tilly

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika