Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Svibanj, mjesec genijalaca

Eric Burdon (11. 05. 1941.)

Jedan od najoriginalnijih pjevača rock glazbe i možda najuverljiviji bijeli interpretator (»crnoga«) rhytm & bluesa Eric Burdon rodio se 11. svibnja prije ravno 62 godine u jednom od najvažnijih industrijskih, ali i glazbenih centara Engleske, gradu Newcastleu. Od 1962. članom je glasovite skupine »The Animals«, uz sastave »Blues Incorporated«, »Graham Bond Organization«, »Bluesbreakers«, »Rolling Stones«, »Them« i »Spencer Davis Group«, najbitnije britanske R&B skupine ranih 60-ih prošloga stoljeća. Nakon raspada grupe koncem 60-ih, prgavi i pijančenju skloni pjevač »crne boje« glasa osniva »New Animals« i seli se u SAD, gdje u Kaliforniji, konkretno, San Francisku postaje bitnim članom tamošnje rastuće acid-rock i psychodelick-rock scene. Tijekom 70-ih nakon smrti svoga velikog prijatelja i kolege Jimi Hendrixa pristupa američkoj crnačkoj funk-grupi »War«, ali nakon dva sjajna albuma napušta i njih, i kuša sreću kao filmski glumac i slikar. Nastupa i dan danas: Droge i alkohol, kaže, »konzumira u razumnoj, pristojnoj mjeri«, a za one koji su ljubitelji bilo Burdona, bilo njegove i slične glazbe, ekskluzivna vijest, da će nakon aktualne američko-australske koncertne turneje poći i na europsku, u kojoj će, kao i, sve je izvjesnije, na žalost, i ispisnici mu »Rolling Stones«, zaobići našu domicilnu, ali posjetiti matičnu nam državu – gostovat će u Zagrebu 13. srpnja. Pa, poslušajte njegov životni moto: »Uvijek sam na cesti, jer je to manje opasno, no sjediti doma i mirno stariti«. I – put pod noge, pa u Zagreb.

Salvador Dali
(11. 05. 1904. - 23. 01. 1989.)

Istoga dana i mjeseca, kada i gorepomenuti Burdon, ali 37 godina ranije, rođen je još jedan veliki umjetnik, ne manje ekscentričan, dapače – Salvador Dali. Rodom iz španskog grada Figueras, Dali je bio renesansno nadaren umjetnik i iznimno raskošno raznovrstan stvaralac-genijalan slikar, sjajan pjesnik, vrhunski dizajner i grafičar, ilustrator, prvorazredni scenarist, nenadmašni scenograf i kostimograf, i, nadasve, mitoman kojemu nema premca u suvremenoj povijesti. Apsolutno sve što je u životu uradio, od prve poeme »Kad buka utihne« (Quand les bruits s endorment) preko scenarija za braću Marx, do patentiranja osobnog parfema, nazvanog, a kako bi drugačije, no »Dali«, on je bio (svoja) umjetnost, koja je još od davne 1939. godine (p)ostala i bila premonumentalna da bi se svela tek u puke okvire nadrealizma.

Chet Baker (1929– 13. 05. 1988.)

13. svibnja, prije 15 godina, preminuo je od posljedica višedecenijske narkomanske ovisnosti legendarni jazz-trubač, pjevač i skladatelj, Chet Baker. Savršenog tona, lijep poput Apolona, mističan, »cool dasa« i kultni lik jazz i beat scene američke Zapadne obale (West Coast), Baker je jedini bijeli pandan nenadmašnom utjecaju pokojnoga Milesa Davisa na poslijeratnu jazz-scenu. Ovoga dana, tekuće godine, u organizaciji beogradskog Balkan Jazz centra i Doma omladine Beograd, u prostorijama beogradskog Doma omladine održana je hommage-večer posvećena ovom velikanu suvremene jazz glazbe, naslovljena »Let s get lost«, s projekcijom filma Bruce Webera o pokojnom Bakeru, te izložbom njegovih fotografija i preslušavanjem mnogobrojnih snimaka iz raznih perioda njegove blistave karijere.               g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika