Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

»Tu, oko nas« u Tiv­tu

U tivatskom hotelu »Palma« u okviru projekta Pakta za stabilnost jugoistočne Europe, otvorena je izložba fotografija pod nazivom »Tu, oko nas«. Izložene su fotografije napravili učesnici »Art-kampa Tivat 2003« iz Crne Gore i Hrvatske.

 

Hr­vat­ski gla­zbe­ni­ci na no­vo­sad­skom
 »In­ter­zo­ne 4«

U okviru konceptualnoga glazbenog festivala »Interzone 4«, koji se održava u Novom Sadu, 10. svibnja su na Kamernoj sceni SNP-a zanimljivi muzički performance izveli hrvatski glazbenici okupljeni u skupini »Nova grupa«. Sat i pol nakon njih u Velikoj sali novosadskog Pozorišta mladih treći festivalski dan okončale su njihove kolege i sunarodnjaci iz skupine »Dada Jihad«.

 

»Sje­}a­nja na `i­vot u so­ci­ja­li­zmu«
Sa­nje Ive­ko­vi}

U okviru nedavno završenog 7. međunarodnog video-festivala »Videomedeja«, koji se održavao u Novom Sadu, najviše pozornosti je privukao film hrvatske umjetnice Sanje Iveković »Borovi i jele: Sjećanje na život u socijalizmu«. Film je koncipiran kao jedna u nizu cjelina koje su obuhvaćene međunarodnim istraživačkim projektom, kojega je 1999. godine počela grupa naučnica, studentica i predavačica u Centru za ženske studije u Zagrebu. Sanja Iveković, inače, od 1973. radi s videom, od 1992. godine radi i u okviru mreže ženskih NVO, a od 1996. kao predavačica u pomenutom Centru za ženske studije u Zagrebu.

 

»Ve­li­ka pod­va­la« u pro­da­ji

U izdanju Društva za istinu o antifašističkoj borbi u Jugoslaviji 1941.-1945., nedavno je tiskana knjiga »Velika podvala« s interesantnim podnaslovom – »Cenčić podmeće Titu izmišljene stenograme«. Riječ je o zborniku radova i dokumenata koji su veći dio ove knjige, a inspirirani su knjigom Vjenceslava Cenčića »Titova posljednja ispovijest«. Među autorima tekstova ili citiranima nalaze se i takvi, nekada »nedodirljivi« političari, poput Josipa Vrhovca, Raifa Dizdarevića, Branka Mamule i (li) Nikole Ljubičića.

 

X. Me|u­na­rod­ni film­ski fe­sti­val
na Pa­li­}u

JP »Palić-Ludoš« (dobrano unaprijed) obavještava sve zainteresirane da će se već tradicionalni, (sada već i) jubilarni, X. po redu Međunarodni palićki filmski festival, održati između 18. i 25. srpnja, na Ljetnjoj pozornici.

 

Ur­ba­ni fe­sti­val 2003.

U Zagrebu će se od 4. do 9. srpnja, od 3. do 9. listopada, te od 17. do 23. prosinca održati festival multimedijalnoga karaktera, Urbani festival 2003. koji će obuhvatiti projekte performansa, akcija, hepeninga, plesa, glazbenih i likovnih instalacija, radionica i web-projekata čija je temeljna tendencija infiltriranje umjetničkoga djelanja u urbani život. Ovogodišnja tema manifestacije su ad hoc kolektivi ljudi, primjerice: putnici u lokalnom javnom prijevozu, publika na javnim priredbama, grupe okupljene oko različitih udruga, i slično.

 

»Kralj ri­ba­ra« u »Ra­ve­lu«

U subotičkoj slastičarni »Ravel«, održat će se u ponedjeljak, 19. svibnja, s početkom u 19 sati promocija poetske zbirke Roberta G. Tillya, »Kralj ribara«. Na književnoj večeri koju će voditi subotički pjesnik, književni i filmski kritičar, Đorđe Kuburić, govorit će i beogradski književnik, urednik najprestižnije nakladničke kuće u SCG, »Narodna knjiga« i književni kritičar prof. Vasa Pavković, kao  i autor knjige.

 

Tje­dan su­vre­me­nog ple­sa u Za­gre­bu

Jubilarni 20. tjedan suvremenog plesa (međunarodni festival suvremenog plesa, kazališta pokreta i mimike) 27. svibnja svečano će otvoriti vodeće kompanije tzv. »buto«-orijentacije: Sankai Juku iz Japana, koji će u HNK izvesti komad »Hibiki«. Središnje mjesto među domaćim sudionicima pripasti će Milani Broš, prema čijim će uputama mladi zagrebački plesači izvoditi njene koreografije, s kojima je prije dva do tri desetljeća nastupala po Europi. U povodu jubileja najposjećenijeg zagrebačkog festivala bit će objavljena i monografija o Tjednu suvremenog plesa koju će urediti Nataša Govedić. Manifestacija okončava 7. lipnja.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika