Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Sve­ti Ni­ko­la ču­vaj vjer­no Ja­nje­vo«

U Janjevu je 8. i 9. svibnja proslavljena 700. obljetnica od prvog pisanog spomena ove Župe, okružene brdima, daleko od matice. Proslava je bila u znaku svečanih svetih misa i akademije koje su okupile Janjevce i one koji su hodočastili u ovo mjesto, vraćajući se u obilazak rodnog kraja. U dvorištu župne Crkve svetog Nikole svečano misno slavlje je predvodio kardinal Vinko Puljić iz Sarajeva, nadbiskup vrhbosanski i metropolita, a uz koncelebraciju mnoštva svećanika i biskupa, među kojima je bio i prizrenski biskup mons. Marko Sopi i beogardski nadbiskup Stanislav Hočevar.
    Najupečatljiviji dio svečanosti bila je procesija s kipom sv. Nikole, zaštitnikom Janjeva, koja je bila organizirana uzanim uličicama i strmim stazama oko sela, a sve uz pjesmu i molitve upućene sv. Nikoli u nakanu za ponovno uskrsnuće Janjeva. Prolazeći pored napuštenih i opljačkanih kuća Janjevci su se susretali sa svojim nekadašnjim sumještanima koji su prije nekoliko godina utočište pronašli u Republici Hrvatskoj. Veliki broj pripadnika međunarodnih snaga iz brojnih zemalja svijeta, osim glavne zadaće – osiguravanja reda, sudjelovali su u misnim slavljima, pomogli župniku oko pripreme oltara u župnom dvorištu, osigurali ozvučenje… Jednostavno, nije se mogao pogledom naći prostor gdje ih nije bilo. Od okolnih brda, do zvonika crkve.
    Krajem prošle godine u zagrebačkoj je Katedrali započela »Godina Janjeva«, a u sklopu proslave u veljači je održana velika svečanost i u Dubrovniku. Poslije ove svibanjske svečanosti u Janjevu uslijedit će u prosincu završno slavlje u Zagrebu kad će se održati i znanstveni skup pod pokroviteljstvom HAZU-a na kojem uće biti osvijetljena povijest ove dijaspore.
Proslavi velikoga jubileja Janjeva prisustvovali su diplomatski predstavnici Republike Hrvatske iz Srbije i susjednih zemalja, na čelu s veleposlanikom RH u Beogradu Davorom Božinovićem, predstavnici građanske vlasti Kosova, predstavnici međunarodne zajednice na čelu s Michaelom Stainerom, brojno svećnstvo, predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća, predsjednik mr. Josip Ivanović i potpredsjednik mr. Mato Groznica, predstavnici DSHV-a na čelu s predsjednikom mr. Belom Tonkovićem, i mladi Hrvatskog kulturnog centra »Srijem« iz Srijemske Mitrovice.
    Kao simbol 700 godina povijesti Župe, s misnog slavlja je u zrak ove kosovske doline pušteno sedam bijelih golubica.       g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika