Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Otvo­re­ni za su­rad­nju sa svi­ma

Jedno od prvih pitanja koje se nameće je što u brojčanim kategorijama znači njemačka zajednica u Vojvodini. Po rezultatima posljednjeg popisa stanovništva iz 2002. godine u Vojvodini živi 3.154 Nijemaca. Još deset godina ranije bilo je 3.873 Nijemaca u Vojvodini. Došlo je do pada od 18,56 % u proteklom desetljeću. U Srbiji je pad broja Nijemaca još izraženiji. Prije deset godina bilo je 1.299 Nijemaca, a danas ih je 747. To predstavlja pad od 42,49 %.
     Jedna jedina općina od svega deset u Vojvodini, gdje živi više od 100 Nijemaca a gde nije došlo do pada već naprotiv do povećanja od 30,76% u broju Nijemaca, je općina Subotica. Nedvojbeno su ovome doprinijele aktivnosti Njemačkog narodnog saveza (NJNS) , interesne organizacije Nijemaca u Vojvodini sa sjedištem upravo u Subotici. NJNS je u cilju očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta pokrenuo aktivnosti kao što je emisija »Unsere Stimme« (Naš glas) na njemačkom jeziku na Radio Subotici, hor »Lorelei«, dramska sekcija, knjižnica sa 4.000 njemačkih naslova, kao i tečajevi njemačkog jezika.
    Još tijekom popisa Njemački narodni savez je priopćio da će rezultate ovog popisa priznati kao validne ma kakvi oni bili za njemačku zajednicu. A oni nisu onakvi kakvi bismo željeli da budu, ali su slika realnog stanja. Njemački narodni savez prihvata kao validne rezultate popisa stanovništva iz 2002. godine jer te godine zaista nije bilo razloga da se ljudi ne izjasne onako kako su se nacionalno i osjećali. Ove brojke su naša realnost i prema njima se trebamo i prilagoditi i planirati aktivnosti u budućnosti. Vještački pokušaji povećavanja broja Nijemaca nekakvim neslužbenim procjenama, nakon korektno sprovedenog popisa, je neozbiljno. Djetinjasto je prelistavati telefonske imenike i po broju njemačkih prezimena ljude svrstavati u Nijemce. Svatko je imao u travnju prošle godine priliku izjasniti se kao Nijemac i ako to nije učinio treba to i poštovati.
    Rezultati popisa su pokazali da nema dovoljnog broja punoljetnih Nijemaca koji bi, eventualno, svojim potpisima mogli podržati 30 elektora (što znači 3.000 potpisa) za Osnivačku skupštinu Njemačkog nacionalnog savjeta. U cijeloj državi ima ukupno 3.901 Nijemaca, od toga u Vojvodini 3.154. Ako odbijemo broj maloljetnih i onih koje to ne interesira, a takvih sigurno ima jer ne postoji primjer da se oko jedne inicijative svrsta 100% svih odraslih iz jedne populacije, onda je jasna računica da se s ovdašnjom populacijom Nijemaca ne može osnovati Nacionalni savjet. Ako već kao Nijemci zbog malog broja ne možemo osnovati svoj Nacionalni savjet, neka nam ga onda nitko drugi u naše ime ne osniva.
    Ono što i mi ovako malobrojni možemo uraditi je da se samoorganiziramo i formiramo od postojećih udruga jedno koordinaciono tijelo gdje bi se mogli dogovoriti zajednički nastupi u pitanjima od vitalnog značaja u vezi ostvarenja najvažnijeg cilja: opstanka njemačke narodne grupe na ovim prostorima. Njemački narodni savez je otvoren za svaku vrstu suradnje za ostvarenje tog cilja.
    U ostvarenju najvažnijeg cilja: očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta Nijemaca u ovim krajevima Njemački narodni savez uživa podršku i Svjetskog saveza podunavskih Nijemaca kao i njemačke vlade. Svjetski savez je ovu podršku najjasnije iskazao time što je u svibnju 2002. u Subotici održan prvi put u Jugoslaviji sastanak predsjedništva Svjetskog saveza s vodećim ljudima njemačkih organizacija iz osam zemalja. Naša radio-emisija je član Foruma emisija na njemačkom jeziku centralne i jugoistočne Europe. Skupština tog Foruma s urednicima i novinarima iz 6 zemalja održana je ožujka ove godine u Subotici. A njemačka vlada je, kupivši zgradu našem Savezu u Subotici, koja će biti sjedište NJNS-a, ali i budući Kulturni centar Nijemaca u Srbiji/Vojvodini na najbolji način je pokazala gdje vidi budućnost Nijemaca na ovim prostorima. Mi se ne oslanjamo samo na Nijemce iz Vojvodine već i iz regiona. Dovoljno je staviti vrh šestara na karti, tamo gdje je Subotica, i povući krug. Oko tog kruga su pravilno raspoređeni regionalni centri Nijemaca iz okolnih zemalja: Osijek, Pečuh, Baja, Arad, Temišvar. Ulogu našeg Kulturnog centra vidimo u mreži regionalnih centara njemačkih zajednica u srednjoj i jugoistočnoj Europi kao predstavnika i zastupnika interesa Nijemaca Bačke, Banata i Srijema.
    Mi u Njemačkom narodnom savezu nikad ne zaboravljamo da je opstanak njemačke narodne grupe u ovim krajevima moguć isključivo u uskoj suradnji sa svim narodima s kojima ovdje vijekovima zajedno živimo i surađujemo.                   g
Autor je predsjednik Njemačkog narodnog saveza

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika