Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kako, molim?

IZ­GU­BLJEN TEK
Ja sam u posljednjem desetljeću izgubio tek. A u posljednje pedeset i tri godine sam naučio sve drugo osim toga kako se voli vlastiti narod. Izgubio sam svaki tek za sve države u kojima sam živio i nemam više tek niti voljeti naciju kojoj pripadam, a bogme niti te države. Nenad Popović, spisatelj i nakladnik zagrebačkog »Diureux« -a, »Vreme«, 8. svibnja, 2003.

 

NE­DO­STOJ­NO I NE­DO­PU­STI­VO
Današnja Hrvatska ni u čemu nije sljednik one državne tvorevine iz vremena Drugog svjetskog rata koja je nažalost imala hrvatsko ime. Moram reći da se ovdje, u Jasenovcu, ali ne i samo ovdje i samo tada, ubijalo u ime ideje hrvatske države. Ideja vlastite države velika je ideja. No, nema te ideje koja bi mogla opravdati politiku ubijanja nevinih. To je nedostojno i nedopustivo. Stjepan Mesić, predsjednik RH, »Glas Slavonije«, 11. svibnja 2003.

 

I AL­BA­NI­JA IS­PRED
Po privlačenju stranih investicija samo su Ukrajina i Crna Gora ispod Bosne i Hercegovine, što je rezultat slabe reforme, odnosno nesigurne političke klime i spore privatizacije. Prema pokazateljima Svjetske banke Albanija je prevazišla Bosnu i Hercegovinu po bruto društvenom proizvodu (GDP). Nivo tog proizvoda u BiH sada je između 1.300 i 1.400 dolara po stanovniku, što je polovina u odnosu na 1991. godinu. BiH se nalazi u teškoj situaciji, ekonomija ove zemlje talasa se od rata i još je ovisna od međunarodne pomoći, koja će iz dana u dan značajno padati. Zlatko Hurtić, koordinator Programa strategije za smanjenje siromaštva u BIH, »Oslobođenje«, 12. svibnja 2003.

 

SVI ZA ‘APS
Danas je na javnoj, političkoj sceni u Srbiji gotovo nemoguće čuti glas onih koji su protive hapšenju ratnih zločinaca, koji po svaku cijenu žele zaštititi svoje heroje, koji bi polemizirali s potezima savezne ili republičke vlade usmjerene u tom pravcu. Iako je, primjerice, uloga šefova srbijanske tajne policije Jovice Stanišića i Franka Simatovića u ratovima protiv Hrvatske i Bosne i Hercegovine po odgovornost Beograda neuporedivo kompromitantnija od one koju je imao Mladić (koji je bio egzektutor, za razliku od Stanišića i Simatovića koji su usto bili i kreatori agresije), ama baš niko se nije oglasio da protestuje što će njih dvojica uskoro u Haag, ako već nisu tamo. Senad Avdić, kolumnista, »Slobodna Bosna«, 8. svibnja 2003.

 

Da li je sku­po? Ni­je.
Takse su značajan prihod budžeta Srbije, a takse za vize značajan prihod za finansiranje naših diplomatsko konzularnih predstavništava. I jedne i druge su poslednji put povećavane 1998. godine. Za one koji ne žele da idu u konzulat nego da turističku propusnicu za jednokratan boravak u trajanju do 30 dana dobiju na granici taksa staje 3.000 dinara. Da li je to, prema strukturi onih koji u Srbiju dolaze, skupo? Nije. Da li je smanjilo promet? Nije. Da li će smanjiti promet? Neće. Da li je dobro imati vize? Nije. Da li je ovde u pitanju reciprocitet? Ne. Da li ćemo doneti političku odluku da za sve zemlje ukinemo vize? Tokom poslednje dve godine nije bilo političke volje za to. A ne verujem da bi ukidanje viza povećalo turistički promet. Zoran Živković, premijer RS, »NIN«, 8. svibnja 2003.

 

ZA­GREB NA
PO­TE­ZU
U Hrvatskoj još postoje izvesne prepreke, pre svega psihološke, kada je u pitanju liberalizacija viznog režima. Stoga priču o ukidanju viza treba posmatrati u sklopu jedinstvenog političkog procesa koji ima za cilj da dovede do pune normalizacije odnosa između Beograda i Zagreba, sve imajući u vidu teško breme istorijskog nasleđa, koje još uvek opterećuje obe strane. Ipak, nesumnjivo je da bi liberalizacija viznog režima predstavljala jasan signal otopljavanja odnosa dveju država, i tu je zvanični Zagreb na potezu, jer smo mi odavno pokazali dobru volju. Rasim Ljajić, ministar za ljudska i manjinska prava SCG, »Dnevnik«, 11. svibnja 2003.

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika