Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bu­duć­nost se de­si­la

Prije deset godina u Švicarskoj je rođena nova era digitalnih komunikacija pojavom svjetske računarske mreže WWW (World Wide Web). Trenutačno postoji oko 50 milijuna domena i vjerojatno nitko ne zna na koji će način ovaj medij dodatno promijeniti civilizaciju.
    Jer, otada je postalo moguće Internetom slati pisma, zvučne zapise, fotografije, filmove, narudžbe, kupovati, prodavati, dopisivati se, raditi, studirati, čitati knjige, pratiti program radija i TV, igrati se i tko zna što sve ne – za mali novac i u uvjetima u kojima je i najudaljeniji kontinent udaljen samo par sekundi.
WWW: No, krenimo redom, 30. travnja 1993. uspostavljen je World Wide Web. Preduvjete je uspostavio CERN, Europska organizacija za nuklearna istraživanja utemeljena još 1954. kao jedna od prvih zajedničkih europskih institucija. WWW je rođen prema zamisli znanstvenika Tim Berners-Lee, diplomiranog Oxfordovca, sistem dizajnera u real-time komunikacijama za razvijanje softwarea text-procesora. WWW je izmislio još 1989. kao hipermedijsku inicijativu za Internet-bazirano globalno dijeljenje informacija
NETSCAPE: Već je u lipnju 1993. izašlo je prvo izdanje kultnog časopisa za korisnike Interneta Wired. U rujnu je rođen Mosaic, prvi browser za navigaciju (predak Netscapea), te se desila prva online narudžba (Pizza hut). Nakon godinu dana, dvadesetogodišnjaci Marc Andressen i Jim Clark osnovali su Mosaic Communications Corp. (kasnije Netscape Communications) i osvojili 75% tržišta. David Filo i Yerry Yang počinju raditi na tražilici Yahoo. Uskoro stranica bilježi 100.000 posjeta dnevno.
    Kolovoza 1995. Microsoft na tržište izbacuje Internet Explorer 1.0, a u rujnu Pierre Omidyar pokrenuo je online aukcijsku platformu eBay. Prosinca iste godine rođen je Real-Audio. Koncem 1996. Nasdaq (tržišni indeks Wall streeta) bilježi visoke brojke: 138,1 milijardu internet dionica. Microsoft i Netscape započinju krvoločnu borbu za web prevlast. Polovicom 1997. prva online igra »Ultima Online« broji 100.000 igrača, prvi sustavi omogućuju plaćanje putem Interneta (Micropayment) a prvi pirati u SAD-u po Internetu dilaju presnimljene »Ratove zvijezda«. Već je tada registriro milijun domena. Od 16 milijuna prijavljenih računala, 88% surfera koristi Netscape, 3,3% Internet Explorer.
NAPSTER: Početkom 1998. otkrivena afera Levinski, a gdje drugdje nego li na Internetu. U rujnu iste godine nanijet je veliki udarac lancu internacionalne pedofilije sa stotinama uhićenih u SAD-u.
    U veljači 1999. osamnaestogodišnji haker upao je u računalo Pentagona, a Nokia predstavila prvi WAP mobitel. Svibnja iste godine devetnaestogodišnji student Shawn Fanning stvorio je virtualnu glazbenu komunu Napster, ogromnu zvučnu knjižnicu koju su dotukle glazbene kompanije. U prosincu je izbila bezrazložna histerija zbog milenijskog buga, ali je narednog lipnja virus I-love-you izazvao velike štete.
FUTUROLOGIJA ZDAJ: Ukoliko ste on-line, vjerojatno vam ne treba ništa pojašnjavati, samo je pitanje vremena kada će više domaćih servisa biti dostupno putem Interneta. Neki službeni organi i u nas već izdaju dokumente na Internet zahtjev, na mreži možete pogledati stanje na računima kod pojedinih banaka, a tvrtke su počele primati i narudžbe ovim medijem. Ukoliko se ne nalazite u krugu računarski pismenih, imajte u vidu da su futurolozi nestali. Naime, budućnost se već desila. Pronađite svoje mjesto u njoj.                                g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika