Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kravata - odabir uspješnih

Kravata: simbol otmjenosti, poslovnosti, elegancije i stila. Do nedavno je pripadala samo jačem spolu, a danas je nose i žene. Pogađate, riječ je o kravati. Modnom detalju bez kojeg nijedan ozbiljan muškarac ne ide na posao, sastanke, ručkove, večere. Neizbježan je detalj i na vjenčanjima. Kravata oko vrata vjerenika-muža svezana rukama vjerenice-žene, znak je trajne veze. Izraz je ljepote i dostojanstva osoba koje ulaze u brak.
    Najčešći poklon koji žena daruje muškarcu jest upravo kravata. Međutim, ni pripadnice ljepšeg spola nisu odoljele probati kako ona izgleda oko njihovog vrata. Smjele, nezavisne i ekstravagantne žene – George Sand, Šimone de Beauvoir, Marlen Ditrih, Greta Garbo, Madonna, Šakira – pohitale su njome se ukrasiti. Ovim muževnim detaljem prkosile su muškom svijetu podvlačeći svoj seksipil.
    Međutim, žene ne nose često ovaj detalj. Kada se odluče tako nešto učiniti, obično ga nose na poslovnom sastanku, uz odijelo stroge forme i linija, kako bi se izborile u muškom poslovnom svijetu i kako bi pokazale da i one umiju i znaju. Kravatu su u ženskoj modi prihvatili i mnogi modni kreatori, predlažu je ženama koje prate trendove. Kada žena stavi kravatu, obično je labavije veže nego što to čini muškarac ili je jednostavno samo prebaci preko vrata.
Tijekom povijesti kravata se pojavljivala u raznim oblicima, bojama, materijalima. Počev od jednostavnih vezanih marama oko vrata, do prefinjenih, krutih, visokih kravata.
    U 19. i 20. stoljeću leptir mašna postaje popularna i zauzima značajno mjesto na modnoj sceni.
    Suvremena kravata je uzan i dugačak komand svile ili vunene tkanine koja se nosi ispod kragne na košulji i naprijed veže u čvor. Imajte na umu da čvor koji vežete na kravati nije sekundarnog značaja: nipošto ga ne treba preširoko, ali ne preusko vezati. Postoji i čitav niz šara i boja dizajniranih tako da odgovaraju muškim modelima. Ne zaboravite, maštovite kravate zahtijevaju košulju ujednačenih boja. Pravilo za ovaj gotovo nezaobilazan detalj jeste diskrecija: točkice, ujednačene boje i pruge uvijek dobro prolaze. Ali, sigurno je da je u nekim situacijama klasična, jednobojna kravata nezamjenljiva. Međutim, i ako u ormaru i imate preko 15 različitih kravata, to ne znači da imate onu pravu.
    Ljudi koji nose kravate obučeni su za uspjeh. Probajte i vi!
M. M.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika