Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Vijesti

Bu­tle­ro­vo pre­da­va­nje u »Pro­me­te­ju«
Uobičajeno zanimljive kulturno-umjetničke sadržaje, koje obično svakog vikenda Novosađanima nudi renomirani nakladnik »Prometej«, obogatio je danas gost iz SAD profesor Robert Olen Butler, spisatelj i profesor kreativnoga pisanja na prestižnom američkom sveučilištu-Florida State University. Predavanje naslovljeno »Ispisani život američkog stvaraoca« (The writing life of an american author), počinje danas, u 11 sati, u prostorijama kluba novosadskog nakladnika »Prometej«, a organizirano je u suradnji s ambasadom SAD u Beogradu, kao što je u dogovoru s njima, odlučeno da se predavanje održi u cjelosti na engleskom jeziku, bez simultanog prijevoda. Inače, Butler je autor jedanaest knjiga, nekoliko filmskih scenarija i dvije TV-drame, a točno prije jednog desetljeća dobio je znamenitu Pulitzerovu nagradu za književnu prozu.


---

Hr­vat­ska au­to­ri­ca na sce­ni be­o­grad­skog ka­za­li­{ta

U beogradskom kazalištu »Atelje 212« izvedena je premijerno početkom tjedna drama »Dvije« mlade autorice iz Zagreba Tene Štivičić, a u režiji Snježane Banović, doskorašnje ravnateljice Drame Hrvatskog narodnog kazališta. Inače, prvi komad Tene Štivičić - »Ne mreš pobjeć od nedjelje« igran je s velikim uspjehom u Zagrebu i više velikih kazališnih centara u Europi. Drama »Dvije« je njena druga drama, i svoju praiz-vjedbu imala je upravo u Beogradu. Nakon toga je predstava već pozvana gostovati u teatar Schauspille u Beču, gdje će se u lipnju održati program posvećen novijoj (i) suvremenoj europskoj drami, kao i na Festival »Zlatni lav«, što će se na ljeto održati u Umagu, u Istri.


----

Da­do To­pi} na sce­ni
no­vo­sad­skog SNP-a

Rock-veteran, prvoborac rhytm & bluesa i soula na ovim prostorima, i, bez ikakve konkurencije, najveći rock-pjevač ponikao s hrvatskog tla, legenda ex-Yu popularne glazbe, pjevač, bas-gitarist, gitarist, skladatelj i tekstopisac, Adolf Dado Topić (4. rujna, 1949. Nova Gradiška, Slavonija), negdašnji leader hrvatske super-grupe »Time« i basist i pjevač londonskih »Foundation« i »Yu Pop-Rock Selekcije«, pobrao je najveći aplauz i ovacije publike u prepunoj sali novosadskog SNP-a, na koncertu Kornelija Kovača i njegovih prijatelja, naslovljenog kao jedna od Kovačevih najglasovitijih skladbi »Dobra vam noć, prijatelji«. Topić je otpjevao glasovitu numeru »Jedna žena«, iz perioda kada je pjevao u Kovačevoj »Korni grupi«, a potom, skupa s Kornelijevom starijom kćerkom Aleksandrom, numeru »I Need You« (Trebam te). Kornelije Kovač, inače Subotičanin podrijetlom, izjavio je nakon koncerta: »Dado je čovjek kojega uvijek mogu zvati kada hoću da sviramo i improviziramo zajedno.«


-----

Okon~an »Mayflower«

Mini-festival »Mayflower« koji se u Subotici održavao od 2. svibnja, okončan je danas projekcijama alternativnih filmova i videa na Otvorenom univerzitetu. Najbolji dojam ostavili su internacionalni duo/kvintet »Fantasmagoria«, kanadski kantautor Kevin Quain, očito pod velikim utjecajem američkog mu, iskusnijeg i glasovitijeg kolege, Toma Waitsa, crnoputa američka plesačica Kema Jamal, izraelski jazz-vibrafonist Eldad Tarmu i njegova combo-skupina, subotičko-budimpeštanski hard core i gothic rock band »Nevergreen«, te sjajna kanadska saksofonistica Jane Bunnett (na slici) sa svojom latino-jazz grupom »Spirits of Havana«.


-----

Promocija »Hvata~a du{e« u Beogradu

Sutra će se u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju održati promocija romana Zvonka Sarića, »Hvatač duše«. O knjizi će govoriti zrenjaninski spisatelj, Radivoj Šajtinac, književnik iz Vršca - Ilija Bakić, te beogradski književni kritičar, Mladen Vesković.

-----

Ope­ra »Du­`i­jan­ca« u ruj­nu u
Su­bo­ti­ci

Prema najavi predsjednika Pučke Kasine 1878. mr. Ivana Rudinskog i potpredsjednika SO Subotica mr. Bele Tonkovića, tijekom manifestacija Dana grada Subotice 1. rujna, Hrvatsko narodno kazalište iz Osijeka izvest će u Subotici operu »Dužijanca«, jedinu operu iz bunjevačkog života, čiji je autor dr. Josip Andrić. Ova opera je u Subotici izvedena 18 puta u šezdesetim godinama, nakon čega je pala u nemilost, te su se i partiture zagubile. No, obitelj subotičkih glazbenika Harkay-Lendvay ju je obnovila, a HNK Osijek izvela 1994. u Baji. Prema sadašnjem planu ova opera će se nakon gotovo četrdeset godina izvesti na ljetnjoj pozornici na Paliću prvih dana mjeseca rujna. Na prošlotjednom otvaranju izložbe o dr. Josipu Andriću, na kojoj su operni pjevači Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka izveli nekoliko arija iz opere »Dužijanca«, muzikolog Julije Njikoš iz Zagreba govorio je o životu i djelu ovog glazbenog velikana.

----


»Trenchtown«

Na Paliću je na Muškom štandu održan koncert »Trenchtown« kao i prošle godine na prvi svibnja. Oko dvije tisuće posjetilaca pratilo je nastupe više domaćih i jednog reggae sastava iz Londona. Prošle godine je bilo kontroverzi oko ovog festivala koji je trajao tri dana, dok je ove godine program trajao samo jednu večer. »Trenchtown« je jedinstvena prigoda za ljubitelje reggae zvuka i ove alternativne subkulture, koju je u širu javnost lansirao Bob Marley, da se okupe i provedu. S obzirom da je ovaj pravac povezan sa rastafarijanskim pokretom, mogli su se vidjeti mladi odjeveni u crno-crveno-zelene boje sa specifičnim uvojcima.                                                            
N. P.

-----

Ru\er Josip Bo[kovi] (1711. - 1787.)

Jednog lijepog svibanjskog prijepodneva, rođen je u obitelji bogatoga i uglednog Dubrovčanina Nikole Boškovića Josip Ruđer. Šesti sin od ukupno osmoro djece Nikole i žene mu, Pavle, kćeri znamenitog dubrovačkog pjesnika, Bara Battere, bio je istinski genij. Bio je vrsni matematičar, fi-zičar, astronom, geodet, filozof, isusovac. Djelao je u Rimu, Paviji, Milanu, Parizu, Beču, Londonu, Varšavi, Carigradu, Londonu. Bio je ravnateljem zvjezdarne u Breri, nakon ukinuća isusovačkoga reda ravnatelj francuske pomorske optike. Rektificirao je karte papinske države, svojom atomistikom i teorijom fizike (»Philosophiae naturalis theoria, Beč, 1758.) postao je preteča suvremene fizike. U matematici se proslavio radovima u sfernoj trigonometriji i konusnim presjekama. Kao filozof bio je atomist i pluralist, a objavio je i didaktičku poemu »De solis et lunae defectibus«. Po originalnosti, darovitosti, renesansnoj raspojasanosti duha, znanju i umijeću malo tko mu je ravan u čitavoj europskoj i svjetskoj povijesti znanosti i kulture. Cijela se Europa divila Boškovićevoj nadarenosti i svestranosti, njegovome umjeću na polju znanosti, ali i diplomacije i pjesništva. Ljudi poput njega zbilja se rađaju možda jednom u tisuću godina, a i umro je na osoben (mu) i svojstven način-bilo je to u Milanu, 13. veljače, 1787. Iako su mu liječnici zabranili svako kretanje i rad, on je, svejedno, noći provodio u pisanju. Našli su ga mrtvoga, glave na radnome stolu. Tinta je bila prolivena, svijeća dogorjela. Umro je radeći, u najdoslovnijem smislu. Godine 1992. na prvim novčanicama Republike Hrvatske bio je otisnut njegov lik.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika