Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pr­vi »Raz­go­vo­ri – Sučeli­ce«

U utorak 15. studenoga u prostorijama HKC »Bunjevačko kolo« u Subotici, na inicijativu novinara tjednika »Hrvatska riječ«, početak realiziranja ideje koja bi trebala prerasti u vid stalne aktivnosti u našoj zajednici, okupio je sve one koji su poželjeli sudjelovati u najavljenim »razgovorima«. Cilj spomenutih »razgovora« je jednostavan: iznošenje osobnih mišljenja, stajališta, sučeljavanje u demokratskom tonu – svaki puta o drugoj temi – te na koncu međusobno bolje upoznavanje i otvaranje mogućnosti za suradnju.
    »Spojeni stolovi« okupili su sljedeće sudionike: književnika Milivoja Prćića, glazbenu pedagoginju, skladateljicu i suradnicu redakcije na hrvatskom jeziku Radio Subotice Nelu Skenderović, modnu kreatoricu Mariju Šabić, vlč. dr. Marinka Stantića, voditeljicu slamarske sekcije HKPD »Matija Gubec« Jozefinu Skenderović, te djelatnike »Hrvatske riječi«  Milovana Mikovića, Jasminku Dulić, Dražena Prćića, Zvonka Sarića, Mirka Kopunovića, Davora Bašića Palkovića, Nadu Sudarević i Zvonimira Perušića
    Za prvu sesiju odabrana je tema iz oblasti kulture (barem u užem smislu te riječi, stoga izvješće donosimo na stranicama namijenjenim upravo njoj), a novinar »Hrvatske riječi« Dražen Prćić, ovom prigodom u ulozi moderatora, predložio je uži okvir – »Kreativnost kao oblik izražavanja«.
NAZIV: Na samom početku razmatrani su prijedlozi o nazivu ovih okupljanja. Do rješenja se došlo vrlo brzo, i tako su rođeni »Razgovori – Sučelice«.
    U uvodnom dijelu, iz ugla sociologije, kao njezine struke, o definicijama i vrstama kulture govorila je Jasminka Dulić, a o svom radu te idejama kojima se pritom rukovodi govorila je Marija Šabić, koja je naglasila važnost opredijeljenosti i posvećenosti, otvorenosti prema novim idejama te dobronamjernosti, koja su njezina osnovna načela u stvaralačkom procesu. O samoj kreativnosti, te u okviru toga o poeziji kroz njezinu povijest, govorio je književnik Milovan Miković. On je istaknuo kako kreativnost podrazumijeva stvaralački proces, koji nije samo umjetnički čin, nego može biti i proizvodni. Prema njegovim riječima, slijediti trag kreativne radoznalosti mora voditi ka zdravom razumu, jer: »mozak je samo dobar onda kada je kao padobran – otvoren«.
MEĐUSOBNO POVEZIVANJE: Velečasni Stantić je podsjetio na novozavjetnu pripovijest o talentima, koji su nam dati i koje trebamo umnažati. On je naglasio i kako bi cilj ovih razgovora trebao voditi međusobnom povezivanju i uzajamnom pomaganju pri realizaciji projekata (»dobra organizacija je pola posla«), te ukazao da je svatko na određeni način darovit, a taj dar treba dati: »ne u osobnu slavu, već na dar svima«.
    Milivoj Prćić svoj je književnički poriv, koji razvija već 40 godina objasnio citatom Patricka Bessona: »Čovjek ni o čemu ne odlučuje, već samo o tome što će pisati i ništa drugo osim što napišete ne postoji«. U svijet objektiva fotoaparata nakratko nas je odvela Nada Sudarević, koja je objašnjavajući svoj rad, naglasila osobnu privrženost dokumentarističkom, nasuprot umjetničkom pristupu u ovoj profesiji. Zvonko Sarić je istaknuo kako je kreativno izražavanje dar, ali koji zahtijeva razvijanje kroz rad, te naglasio element ludizma (igre) u stvaralaštvu, kao nezaobilazan segment u procesu kreativnog izražavanja.
    Nela Skenderović i Davor Bašić Palković su se dotaknuli priče o kreativnosti u okviru glazbe, dok je Jozefina Skenderović svoju potrebu za stvaranjem formurirala kao nešto: »što leži u njoj i što je teško objasniti«, a iz ugla njezina stvaranja u tehnici slame i kao obvezu da ovo autentično stvaralaštvo sačuva od zaborava.
    U daljnjem tijeku razgovora sudionici su razgovarali o inspiraciji kao sastavnom dijelu kreativnog procesa, načinima stvaranja, te o poteškoćama, ali i radostima koje prate ovaj čin. Dotaknuta je i tema o problemu recepcije umjetničkog djela, kao i ona o sukobu duhovnosti i materijalizma, čestoj pojavi koja prati one koji se bave umjetnošću.
    Prvi »Razgovori – Sučelice« protekli su u ugodnoj atmosferi, koja nam daje za pravo da nastavimo s daljnim organiziranjem novoformirane aktivnosti i stoga ovom prigodom pozivamo sve zainteresirane da nam se priključe sa svojim idejama i sugestijama. O održavanju sljedećih »Razgovora – Sučelice« i temi o kojoj će se diskutirati blagovremeno ćemo vas obavijestiti na stranicama našeg lista.                      N. N.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika