Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­nov­no osje­ti­li da­ske pod no­ga­ma

Koncert veteranskih skupina kulturno-umjetničkih društava, koja njeguju narodne plesove i pjesme pod nazivom »I ravnica ima dušu«, održan je u subotu 12. studenoga u Velikoj dvorani HKC »Bunjevačko kolo« u Subotici. Ovu, drugu po redu manifestaciju koja, kako navode organizatori, planira postati tradicionalna, ove je godine organiziralo Kulturno-umjetničko društvo željezničara »Bratstvo« iz Subotice, dok je prošle to učinio subotički OKUD »Mladost«.
    Pokraj domaćina na subotnjem koncertu su nastupili veterani OKUD-a »Mladost«, KUD-a »Vinogorje« iz Slavonskog Broda, KUD-a »Šamot« iz Aranđelovca, te KUD-a »Jedinstvo-Egység« iz Bajmoka.
PROGRAM: Veliki broj sudionika prikazao je bogat i raznovrstan program. Na sceni su se tako tijekom večeri smjenjivali plesovi i pjesme iz Šumadije, Slavonije, Banata, Ponišavlja, zapadne i centralne Srbije, Bačke, Makedonije… Program je pratila i priča o povijesti KUDŽ »Bratstvo«, svojevrsna prigoda za podsjećanje, a u sklopu toga dodijeljena su i priznanja istaknutim članovima ovoga društva.
    Gosti iz Hrvatske su se predstavili u tri točke. U prvoj je njihova ženska pjevačka skupina izvela napjev iz slavonskih svatova »Svatovac« te pripjeve seoskih crkvenih kirbaja, a tijekom programa subotičkoj publici prikazali su još i igre iz Brodskog posavlja koje je priredio Dragan Dražić, te uz njihov tamburaški orkestar izveli točku slavonskih narodnih pjesama koje je priredio Zdravko Vrzić.
SURADNJA: KUD »Vinogorje« je iz Brodskog vinogorja, općine koja pripada Slavonskom Brodu u Hrvatskoj. U razgovoru s donedavnim, te aktualnim predsjednikom ove udruge Vjekoslavom Miletićem i Miroslavom Serdarom, saznali smo kako je njihov nastup na ovom koncertu proistekao iz suradnje sa subotičkim OKUD-om »Mladost«. »Prošle godine su članovi OKUD-a ‘Mladost’ gostovali u Slavonskom Brodu, a ovo je naš uzvratni posjet. Inače, ovo je prvi puta da naše društvo gostuje u Subotici, te je ovo lijepa prilika za naše članove da upoznaju ovaj grad i ljude«, kazao je Miletić.
    U ansamblu, prema njihovim riječima, »na papiru« djeluje par stotina, ali najaktivniju jezgru rada čini 60-80 članova. »Prvi zapisi o našem društvu su iz 1927. godine, kada se zvalo ‘Sloga’. U svom postojanju prestajalo je s radom u nekoliko navrata, a posljednji puta reaktivirano je 1993. godine, od kada radimo bez prekida. Mi smo trenutačno jedno od sedam kulturno-umjetničkih društava u Slavonskom Brodu«, objasnio je Miletić.
    U »Vinogorju« se rad odvija u tri sekcije. »Trenutačno naši članovi rade u okviru folklorne, pjevačke i tamburaške sekcije. Članstvo nam je različitog uzrasta, od najmlađih do najstarijih«, kazao je Miletić. On je još najavio i kako će suradnja s OKUD-om »Mladost« biti nastavljena. Subotičani bi iduće godine, prema njegovim riječima, trebali nastupiti na smotri folklora »Brodsko kolo« u Slavonskom Brodu, jednoj od najreprezentativnijih manifestacija ovakve vrste u Hrvatskoj.
    Tijekom boravka u Subotici gosti iz Hrvatske imali su priliku upoznati grad, a u Plavoj vijećnici primio ih je dopredsjednik Općine Subotice Petar Kuntić.   
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika